Los Angeles kentinin doğusundaki Eaton bölgesinde çıkan yangında, tahliye ettiği 36 yıllık evini görmeye gelen anne Erika McMahon'ın, sadece küle dönmüş enkazla karşılaştığını bildirdi.
McMahon, "Bu, daha önce yaşadıklarımızla karşılaştırıldığında gerçekten devasa bir olay. Burası dağlık bir bölge, her zaman yangın tehlikesi olduğunu biliriz. Burada yaşadığım 36 yıl boyunca belki üç ya da dört kez tahliye edilmek zorunda kaldık. Ama bu kesinlikle onlara hiç benzemiyor." dedi.
McMahon, sert rüzgarın etkisiyle yayılan ve yıllardır yaşadığı evi ile mahalleyi yutan alevlerin, şimdiye kadar gördükleri arasında en büyüğü olduğunu vurguladı.
Tahliye çağrısı yapılmasına rağmen akşam geç saatlere kadar evinde oturduğunu belirten McMahon, alevlerin bu kadar hızlı yayılacağını ve bu yolu izleyeceğini hiç tahmin etmediğini, alevler arka sıradaki evlere ulaşınca çocuklarının yardımıyla son anda evini terk ederek kurtulduğunu kaydetti. Yangından 7 gün sonra 36 yıllık evinde küllerle karşılaşan McMahon, "Biz çok şanslıydık, sigortamız var. Bilir misiniz ama son birkaç ay içinde bazı ev sahiplerinin sigortaları iptal edildi çünkü sigorta şirketi onları artık kapsamayı istemedi. Bu yüzden sigortasız kalan insanlar olacak." diye konuştu.
LOS ANGELES'TAKİ YANGINLAR NEDENİYLE İÇME SULARINA KİMYASAL MADDELER KARIŞABİLİR
Binlerce hektar alanın yangınlarda kül olduğu Los Angeles'ta yangınlar 8'inci gününde sürerken, uzmanlar yangınlardan kaynaklanan zehirli kimyasal maddelerin içme sularını kirletebileceğini ve bunun yanı sıra filtreleme ve kaynatma yöntemlerinin de işe yaramayabileceği uyarısında bulundu.
Purdue Üniversitesi'nden Andrew Whelton, yangınların şehirlerde olmasının altyapının "ağır" hasar görmesine yol açtığını belirterek, içme suyuna ilişkin sistemlerin zarar görmesi halinde "kül, duman, kurum, diğer kalıntılar ve gazların" su şebekelerine girebileceğini kaydetti. Yapı malzemelerindeki kimyasal olarak tasarlanmış sentetiklerin yandıktan sonra partikül ve gaz salımı yaptığını söyleyen Whelton, bu elementlerin özellikle "zehirli" olabileceğine dikkati çekti.
California Üniversitesi'nden Greg Pierce ise yangın esnasında su sistemlerindeki basıncın azalmasıyla toksinlerin suya karışabileceğini vurgulayarak, elektrik kesintilerinin de bu basınç kaybına sebep olabileceğine işaret etti. Pierce, "Yangın durumunda tüm su sistemine güç beslemesini sürdürmek imkansız olmasa da gerçekten zordur." diye konuştu.