16 Ocak 2025
weather
8°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya Tepki çekti: Türkiye resmi itirazda bulundu

Tepki çekti: Türkiye resmi itirazda bulundu

Malta'da mimari güzelliğiyle dikkat çeken ve "Osmanlı'nın Tac Mahal'i" olarak bilinen Türk Askeri Şehitliği'nin yanına sanayi kompleksi yapılmak isteniyor. Tamirhane, marangoz atölyeleri ve balık çiftliğiyle şehitliğe zarar verecek projenin durdurulması için Türk Büyükelçiliği resmi itirazda bulundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tepki çekti: Türkiye resmi itirazda bulundu

Malta’da mimarisiyle “Osmanlı’nın Tac Mahali” olarak kabul edilen Türk şehitliğinin yanına sanayi kompleksi yapılmak istenmesine Türk büyükelçiliği Maltalı bir mimar aracılığıyla itiraz etti. Başkent Valetta’nın Marsa semtinde yer alan şehitliğin yanına tamirhane ve marangozhane atölyeleri ile balık çiftliği gibi su ürünleri tesislerinin yapımı için Malta Planlama Kurumu’na başvuruda bulunuldu. Başvurunun onaylanması halinde 5 bin 744 metrekarelik alana yapılacak üç katlı tesis ile Marsa’da bulunan


Türk şehitliğinin zarar göreceği düşünülüyor. Konu ile ilgili harekete geçen Türk büyükelçiliği projeyi durdurmak amacıyla resmen itirazda bulundu. 19’uncü yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları dışında yeni Osmanlı mimarisi tarzında inşa edilen yapının zarar görmemesi için Maltalı akademisyenler “Ulusal mirasın bir parçası olan Osmanlı-Müslüman mezarlığının tamamen korunması sağlanmalı” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

MİMARİSİ GÖRENLERİ HAYRAN BIRAKIYOR

Sultan Abdülaziz zamanında 1874’te yapılan Malta Türk Şehitliği, mimari yapısıyla görenleri hayran bırakıyor. Üç asır sonra 1867’de Avrupa seyahatine çıkan Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz, Malta’ya da uğrar ve Osmanlı konsolosu Naum Duhani’ye muhasarada şehit düşen askerlerimiz ve Turgut Reis anısına güzel bir şehitlik yapılması emrini verir. Türk Şehitliği, Başkent Valetta’nın Marsa semtinde, kuşatma sırasında Osmanlı karargâhının olduğu bölgede inşa edilir. İhtişamlı giriş kapısı, dört küçük minare ortasında yükselen ve büyükçe bir hilali taşıyan zarif kubbesiyle göz dolduran şehitlik, kapının cephesinde padişah emriyle yapıldığının bir göstergesi olarak 1290 yılına ait bir tuğra yer alıyor. Bahçesini çevreleyen yüksek, işlemeli taş duvarları, köşe başlarındaki zarif minarelerle yapı, tam bir uyumu yansıtıyor. Şehitlikte sonradan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan güzel bir mescit ve çeşme (1883) de bulunuyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
15 dakikada 5 gol atılan maç 8-0 bitti!

15 dakikada 5 gol atılan maç 8-0 bitti!