20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya NASA'dan 2 yeni Güneş görevi

NASA'dan 2 yeni Güneş görevi

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Dünya-Güneş çevresini daha iyi anlamaya yardımcı olmasına yönelik ‘Çok Yarıklı Güneş Gezgini (MUSE)' ve 1 merkez uzay aracı ve 8 eş yörüngeli küçük uydudan oluşan ‘HelioSwarm' olarak belirtilen iki yeni Güneş görevini duyurdu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
NASA'dan 2 yeni Güneş görevi

NASA'dan dün yapılan açıklamada, Güneş'in dinamiklerini, Güneş-Dünya bağlantısını ve sürekli değişen uzay ortamını anlamaya yardımcı olmasına yönelik MUSE (Multi-slit Solar Explorer) ve HelioSwarm olarak adlandırılan iki yeni Güneş görevi seçtiğini duyurdu. Bu görevlerin, evren hakkında daha derin bilgiler sağlayacağı ve astronotları, uyduları ve GPS gibi iletişim sinyallerini korumaya yardımcı olacak kritik bilgiler sunacağı ifade edildi.

MUSE 'KORONAL ISINMA' VE 'KARARSIZLIĞIN' NEDENLERİNİ ARAŞTIRACAK
MUSE görevinin, bilim insanlarının Güneş'in koronasının (Taç Küre) ısınmasını sağlayan güçleri ve uzay havasının temelindeki en dıştaki bölgedeki patlamaları anlamalarına yardımcı olacağı belirtildi. Görevin birincil amacının püskürtüler ve taçküre kütle atımı (coronal mass ejection) gibi 'koronal ısınma' ve 'kararsızlığın' nedenlerini araştırmak ve koronanın temel plazma özellikleri hakkında fikir edinmek olduğu açıklandı. Görev hakkında, "Görev, Güneş'in aşırı ultraviyole radyasyonunu gözlemlemek ve güneş geçiş bölgesi ve koronanın şimdiye kadar yakalanmış en yüksek çözünürlüklü görüntülerini elde etmek için çok yarıklı bir spektrometre olarak bilinen güçlü bir alet kullanarak güneş atmosferinin fiziğine daha derin bir bakış açısı sunacak" denildi.

HELIOSWARM 1 MERKEZ UZAY ARACI VE 8 KÜÇÜK UYDUDAN OLUŞUYOR
HelioSwarm görevinin ise 'güneş rüzgarı türbülansı' olarak bilinen güneş rüzgarının hareketleri ve manyetik alandaki dalgalanmaların ilk çok ölçekli uzay içi ölçümlerini yakalayacağı ifade edildi. HelioSwarm'ın bir merkez uzay aracı ve merkez uzay aracından ve birbirlerinden uzaklık olarak farklılık gösteren sekiz eş yörüngeli küçük uydudan oluştuğu belirtildi.

"GÜNEŞ ATMOSFERİNE VE UZAY HAVASINA YENİ VE DAHA DERİN BİR BAKIŞ AÇISI SAĞLAYACAK"
Açıklamada, Washington'daki NASA Genel Merkezi'nde Bilimden Sorumlu Yardımcı Yönetici Thomas Zurbuchen'in ifadelerine de yer verildi. Zurbuchen, "MUSE ve HelioSwarm, Güneş atmosferine ve uzay havasına yeni ve daha derin bir bakış açısı sağlayacak. Bu görevler yalnızca diğer heliofizik görevlerimizin bilimini genişletmekle kalmaz, aynı zamanda yıldızımızın gizemlerini anlamak için benzersiz bir bakış açısı ve yeni bir yaklaşım sağlar" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Volkan Demirel: Geldiğimizden beri oynadığımız en kötü oyundu

Volkan Demirel: Geldiğimizden beri oynadığımız en kötü oyundu