25 Kasım 2024
weather
2°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya İşte ABD'nin Türkiye için 'gizli notu'

İşte ABD'nin Türkiye için 'gizli notu'

Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin bugün temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelmesi beklenirken, kritik ziyaret öncesi New York Times gazetesi bir belge yayınladı. Jeffrey'nin yardımcısına ait yazışmada, Barış Pınarı Harekâtı'yla ilgili dikkat çekici ifadeler dikkat çekiyor.  

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İşte ABD'nin Türkiye için 'gizli notu'

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times gazetesinin ulaştığı iç yazışmada, Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin yardımcısı William V. Roebuck, ABD’nin daha sert bir diplomasi uygulaması, ekonomik yaptırım tehdidinde bulunması ve askeri devriyelerin artmasının, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki teröristlere yönelik operasyonunu engelleyip engelleyemeyeceğini sorguladı.

Roebuck 3 bin 200 kelimelik iç yazışmada, "Bu zor bir karar ve yanıt muhtemelen 'Hayır'. Ancak cevabı bilmiyoruz, çünkü denemedik" ifadelerini kullandı. New York Times, Roebuck’ın notunda, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı’na sert eleştiriler yönelttiğini yazdı.

Türkiye'ye Etnik temizlik iftirası
BBC’nin aktardığı habere göre Roebuck notunda, “Türkiye’nin maaş ödediği silahlı İslamcı grupların öncülük ettiği Suriye’nin kuzeyindeki askeri operasyonu, etnik temizlik konusunda kasıtlı bir çabaya tekabül ediyor” iftirasında bulunuyor.

Roebuck, notuna şöyle devam ediyor:

"Bir gün diplomasi tarihi yazıldığında, insanlar burada ne olduğunu ve yetkililerin neden bunu durdurmak için daha fazlasını yapmadığını ya da en azından Türkiye’yi davranışından sorumlu tutmak için neden daha yüksek sesle konuşmadığını merak edecek, ki bu operasyonda 200 sivil hayatını kaybetti, 100 binden fazla kişi yerlerinden oldu ya da evsiz kaldı."

Teröristlerle yüksek temas
New York Times gazetesi, Roebuck’ın Suriye’nin kuzeyinde yaklaşık iki yıldır ana gövdesini terör örgütü YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile birlikte çalıştığını yazıyor.

Roebuck’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’den iadesini istediği terörist Mazlum Kobani ile iki yıl boyunca sıklıkla muhatap olduğu da haberde yer verilen bir diğer bilgi. Haberde, Roebuck’ın DSGyi 'sağlam ve güvenilir bir ortak' olarak tanımladığı belirtiliyor.

New York Times gazetesinin haberine göre diplomat notunda, Washington’ın Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı’nı durdurmak için daha fazla çaba göstermemesini de eleştirdi, ancak daha fazla baskı uygulansa bile Ankara’nın muhtemelen yine de operasyonu gerçekleştireceğini kaydetti.

Buna ilişkin nedenleri ise, "Sınırdaki iki karakolda Amerikan askeri varlığının az olması, Türkiye’nin onlarca yılı bulan NATO üyeliği ve Suriye sınırında ordunun yoğun bir şekilde konuşlanması" sözleriyle sıraladı.

Haberde Roebuck’ın, 31 Ekim’de notu yöneticisi James Jeffrey’ye ve Suriye üzerine çalışan yaklaşık 50 Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon yetkilisine yolladığı bilgisi yer aldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kütahya'nın kültürü İzmir'de görücüye çıktı

Kütahya'nın kültürü İzmir'de görücüye çıktı