20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Nobel Barış Ödülü Dünya Gıda Programı'na verildi

Nobel Barış Ödülü Dünya Gıda Programı'na verildi

Nobel Barış Ödülü, açlıkla mücadele çabaları nedeniyle Dünya Gıda Programı'na verildi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Nobel Barış Ödülü Dünya Gıda Programı'na verildi

Nobel Barış Ödülü, bu yıl açlıkla mücadele çabaları ve çatışmalardan etkilenen bölgelerde barış koşullarının iyileştirilmesine katkı sağlaması nedeniyle Dünya Gıda Programı'na (WFP) verildi.

Norveç Nobel Komitesinden yapılan açıklamada, 2020 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi WFP'nin açlıkla mücadele çabaları, çatışmalardan etkilenen bölgelerde barış koşullarının iyileştirilmesine ve açlığın savaş ve çatışma silahı olarak kullanılmasını önleme çabalarında itici güç olarak hareket etmesi dolayısıyla bu ödüle layık görüldüğü bildirildi. 

Dünya Gıda Programı'nın, açlıkla mücadele eden ve gıda güvenliğini teşvik eden dünyanın en büyük insani yardım kuruluşu olduğuna işaret edilen açıklamada WFP'nin, 2019'da 88 ülkede gıda güvensizliği ve açlık kurbanı olan 100 milyona yakın insana yardım sağladığı belirtildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının dünyada açlıkla mücadele edenlerin sayısında artışa neden olduğu ifade edilen açıklamada, Dünya Gıda Programı'nın, pandemi karşısında, çabalarını yoğunlaştırma konusunda etkileyici bir çaba ve güç gösterdiği vurgulandı.

Açıklamada Dünya Gıda Programı ve diğer gıda yardım kuruluşları talep ettikleri mali desteği almazlarsa dünyanın, akıl almaz boyutlarda bir açlık krizi yaşama tehlikesiyle karşı karşıya olduğu aktarıldı.

BM Dünya Gıda Programı (WFP), yardıma muhtaç ülkelerde ekonomik ve sosyal kalkınmanın desteklenmesi amacıyla gıda yardımı sağlanması, acil durum ve kriz anlarında ortaya çıkan gıda ihtiyaçlarının karşılanması, BM kuruluşları ve Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) tavsiyeleri uyarınca dünya gıda güvenliğinin desteklenmesi konularında, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda yardım faaliyetleri yürütüyor.

Dünya Gıda Programı'nda Nobel Barış Ödülü sevinci
BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen haftalık olağan basın toplantısında ödülün WFP'ye verildiğini öğrenen Dünya Gıda Programı'nın (WFP) Sözcüsü Tomson Phiri, büyük sevinç yaşadıklarını ifade etti.

Haberi aldıktan sonra ilk duygularını "gerçek bir gurur anı" diye aktaran Phiri, yaklaşık 83 ülkede faaliyet gösterdiklerini ve ödülün WFP çalışanları ve sahadaki gönüllüler için büyük bir onur olduğunu vurguladı.

Phiri, "Çok mutluyum. Bunu hiç beklemiyordum. Bu ödül sahada büyük fedakarlık yapan tüm WFP çalışanları için. Aday olmak bile tek başına bizim için yeterliydi ama Nobel Barış Ödülü'nü kazandığımızın açıklanması tam anlamıyla bir başarı." ifadelerini kullandı.

Phiri, 2020'nin WFP için rekorlarla dolu bir yıl olduğunu vurgulayarak, aynı zamanda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tüm dünya için zorluklarla geçtiğini belirtti.

Bu yıl yaptıkları insani yardım faaliyetlerine donör ülkelerin büyük destek verdiğini aktaran Phiri, "Bağışçılardan rekor seviyede fon (finansman destek) aldık." dedi.

Phiri, WFP'nin çatışma bölgelerinde zor şartlarla karşı karşıya kaldığını vurguladı.AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Madrid'de koronavirüs nedeniyle OHAL ilan edildi

Madrid'de koronavirüs nedeniyle OHAL ilan edildi