Bilim insanları, kesme çiçekler ve saksı bitkileriyle taşınan kurbağalar, yılanlar, kertenkeleler ve böcekler gibi istilacı türler konusunda uyarıda bulundu. Avrupa genelinde yapılan denetimlerde, süs bitkileri taşınırken bu tür "gizli yolcular" tespit edildi. Özellikle süs zeytin ağaçlarında yılanlar ve gül demetlerinden çıkan ağaç kurbağaları dikkat çekti.
BİTKİ TİCARETİNDEKİ RİSKLER
TRT Haber'de yer alan habere göre; Cambridge Üniversitesi'nden uzmanlar, bitki ve çiçek ticaretinin hızla büyümesiyle birlikte bu istilacı zararlıların tarım alanlarına ve doğal yaşama ciddi zarar verebileceğini belirtti. Daha sıkı denetim ve standartların uygulanması gerektiğini vurgulayan araştırmacılar, mevcut sınır kontrollerinin bu tür tehlikeleri engellemekte yetersiz kaldığını ifade etti.
DENETİMLERDE TESPİT EDİLEN VAKALAR
Araştırmalara göre, Avrupa'da saksı bitkileri ve süs zeytin ağaçlarıyla taşınan istilacı türler arasında gekolar ve Avrupa kökenli yılan türleri, kurbağalar ve kara kurbağaları ve çeşitli böcek zararlıları yer alıyor. Hollanda’daki gümrüklerde 2017-2018 yıllarında yapılan denetimlerde bu tür zararlılar tespit edilirken, 2021-2023 yıllarında Birleşik Krallık’ta da benzer vakalar bildirildi.
UZMANLARIN TAVSİYELERİ
Cambridge Üniversitesi'nden Prof. William Sutherland, saksı bitkileriyle taşınan yetişkin yılan ve kertenkelelerin sadece görünen tehlike olduğunu, küçük böcekler ve mantarların oluşturabileceği risklerin daha büyük olduğunu belirtti. Dr. Silviu Petrovan ise, "Gümrük denetimleri sıkılaştırılmalı ve üretim süreçlerinde standartlar artırılmalı" dedi.
DOĞAL DENGE TEHLİKEDE
Bilim insanları, istilacı türlerin doğal dengeyi bozabileceğine dikkat çekerek, ülkeler arasında veri paylaşımının artırılması ve üretim süreçlerinin daha iyi denetlenmesi gerektiğini ifade etti.