14 Eylül 2024
weather
27°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Ortadoğu diken üstünde! İran'dan yeni misilleme sinyali

Ortadoğu diken üstünde! İran'dan yeni misilleme sinyali

İsmail Heniyye'nin öldürülmesinin ardından İran'ın İsrail'e yapması beklenen misilleme saldırısı gerçekleşmedi. İran, intikam planlarının devam ettiğini duyurdu. ABD ve İsrail ise olası bir saldırıyı değerlendiriyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ortadoğu diken üstünde! İran'dan yeni misilleme sinyali
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

Hamas lideri İsmail Heniyye'nin öldürülmesinin ardından, İran'ın İsrail'e misilleme saldırısı düzenlemesi bekleniyordu. Ancak haftalardır herhangi bir saldırı gerçekleşmedi. İran'dan yapılan açıklamada, intikam saldırısının halen gündemde olduğu ve bu planlardan vazgeçilmeyeceği belirtildi. Öte yandan, ABD ve İsrail, olası bir misilleme saldırısı ihtimalini değerlendiriyor.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Erakçi, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ve Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaptı.

Görüşmelerde, karşılıklı ilişkiler ve bölgesel meseleler ele alınırken Lammy ve Sejourne, İran'ın yeni Dışişleri Bakanı olan Erakçi'yi tebrik etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy, İsrail'in işgal ve saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde yaşanan gelişmelere işaret ederek, İran'ın bölgede gerilimin azaltılmasında rol oynaması çağrısında bulundu.

Yanıt vermek hakkı

Erakçi ise İran'ın bölgede savaşın yayılmasını istemediğini ancak ülkesinin İsrail'in Tahran'daki terör faaliyetlerine yanıt verme hakkı olduğunu belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı Sejourne de Gazze'de ateşkes sağlanmasına yönelik diplomatik çabaların sürdüğünü İranlı mevkidaşına ileterek, bu konuda İran ile ikili istişarelerin devam etmesinin önemini vurguladı.

İran Dışişleri Bakanı Erakçi ise Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye Tahran'da düzenlenen suikastı, "İran'ın ulusal güvenliği ve egemenliğinin affedilemez bir ihlali" kabul ettiklerini ve İran'ın "saldırgan İsrail'i cezalandırma hakkına sahip olduğunu" ifade etti.

Kritik görüşme

Gazze Şeridi’ne yönelik yoğun saldırılarına aralıksız devam eden İsrail, İran’ın olası saldırısını da tetikte bekliyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Basın Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder yaptığı açıklamada, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın “İran ve vekillerinin İsrail'e saldırması ihtimalini” görüştüğünü bildirdi. Ryder, ikilinin Gazze Şeridi’ndeki insani durumu ve “çocuk felci potansiyel yayılımının el alınması ihtiyacını” da ele aldığını aktardı. Ryder açıklamasında, “Bakan Austin, ABD'nin İran ve vekillerinin saldırı planlarını izlemeye devam ettiğini ve İsrail'i savunmak, ABD personeli ile tesislerini korumak için bölgede iyi bir şekilde konumlandığını Bakan'a bildirdi” dedi.

“Saldırganı cezalandırmak İran'ın hakkıdır”
 

İran’ın yeni Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile gerçekleştirdiği telefon görüşmelerinde, Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesine değinerek, bu suikastın “İran'ın güvenlik ve egemenliğinin affedilemez bir ihlali” olduğunu söyledi. Arakçi, Haniye’nin öldürülmesinden İsrail’i sorumlu tutarak, “Saldırganı cezalandırmak İran’ın hakkıdır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Şimşek sessizliğini bozdu! İstifa iddialarına net cevap

Bakan Şimşek sessizliğini bozdu! İstifa iddialarına net cevap