19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Sinyal verildi! Japonya, geleceğin petrolü hidrojen için Türkiye ile işbirliği yapacak

Sinyal verildi! Japonya, geleceğin petrolü hidrojen için Türkiye ile işbirliği yapacak

Türkiye-Japonya işbirliğinde 'yenilenebilir enerji ve geleceğin petrolü olarak bilinen hidrojen' öne çıkıyor. Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata, Türkiye ile Japonya'nın enerji alanında birçok işbirliği imkanı bulunduğunu belirterek, 'Hidrojen başta olmak üzere yeni nesil enerji ve yenilenebilir enerjinin gelecek için ümit vadeden alanlar olabileceğine inanıyorum.' dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sinyal verildi! Japonya, geleceğin petrolü hidrojen için Türkiye ile işbirliği yapacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Nishimura Yasutoshi, iki ülke arasında enerji alanında muhtemel işbirliklerini değerlendirmek üzere 5 Eylül'de İstanbul'da bir araya geldi.

Kritik madenlerden yenilenebilir enerjiye, enerji verimliliğinden doğal gaza, yeni yakıtlardan teknolojilere kadar geniş yelpazede bir çok konunun ele alındığı görüşme kapsamında, bakanlar tarafından "Türkiye-Japonya Enerji Forumu"nun başlatılmasına ilişkin ortak bildiri imzalandı.

AA muhabirine söz konusu işbirliğine ilişkin değerlendirmede bulunan Büyükelçi Katsumata, iki ülkenin enerjide ortak yönleri bulunduğunu, Japonya'nın da Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu söyledi.

Katsumata, Türkiye'nin bulunduğu bölge itibarıyla kritik konumuna işaret ederek, ülkenin petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarının bol olduğu Orta Doğu ülkeleri ve Rusya ile Avrupa ülkeleri arasında coğrafi açıdan geçiş noktasında olduğunu dile getirdi.

Japonya'nın 2050'de karbon nötr olma hedefi doğrultusunda nükleer enerji ve yenilenebilir enerji odaklı çalışmalar ile teknoloji geliştirme çalışmaları yürüttüğünü aktaran Katsumata, şunları kaydetti:

"Özel sektör bazında da bu konuyla ilgili çok çeşitli girişimler var. Türkiye ile işbirliği yapabileceğimiz son derece geniş bir yelpazenin mevcut olduğunu düşünüyorum. Hidrojen başta olmak üzere yeni nesil enerji ve yenilenebilir enerjinin gelecek için ümit vadeden alanlar olabileceğine inanıyorum. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Sayın Nishimura Yasutoshi'nin Türkiye ziyareti esnasında, kendilerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Alparslan Bayraktar ile imzaladıkları ortak deklarasyonda 'Japonya-Türkiye Enerji Forumu'nun başlatılması konusunda mutabakata varılmıştır. Bu formattan yararlanmak suretiyle iki ülke arasında enerji alanındaki işbirliği imkanlarının araştırılması gerektiğini düşünüyorum."

Katsumata, maden sektörü alanında da ikili ilişkilerin ilerletilebileceğine değinerek, iki ülke bakanlarının görüşmelerinde kritik mineraller alanındaki işbirliği fırsatlarının ele alındığını, işbirliğinin somut içeriklerinin ise gelecek dönemlerde her iki ülke yetkililerinin koordinasyonunda belirleneceğini ifade etti.

Sinop'ta inşa edilmesi planlanan ikinci nükleer güç santrali projesi için adı geçen ülkeler arasında Japonya da yer alıyor. Enerjide iş birliği imkanlarını artırmayı hedefleyen iki ülkenin nükleer enerji santrali gibi büyük bir projenin yanında daha küçük ölçekli sayılabilecek yenilenebilir enerji projelerinde de işbirliği yapması bekleniyor.

Kaynak: AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yerel seçim takvimi için tarih belli oldu

Yerel seçim takvimi için tarih belli oldu