Türkgün Dünya Suriye'de 22 Eylül öncesi suçlar için af kararı

Suriye'de 22 Eylül öncesi suçlar için af kararı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, 22 Eylül 2024'ten önce işlenen bazı suçlar ve asker kaçakları için kısmi af ilan etti. Ancak siyasi ve askeri muhalefet af dışında tutuldu.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, 22 Eylül 2024'ten önce işlenen bazı suçlar ve asker kaçakları için kısmi af ilan etti. Ancak siyasi ve askeri muhalefet af dışında tutuldu.

KAYNAK: AA

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, 22 Eylül 2024'ten önce işlenen firar, kabahat ve diğer bazı suçlar için kısmi af ilan etti. Kararnameye göre, içeride ve dışarıda saklanan asker kaçakları af kapsamına alındı.

Hangi Suçlar Af Dışında?

Af kararına, topluma ve devlete yönelik ciddi saldırı olarak görülen bazı kabahatler, rüşvet, sahtecilik, kamu ahlakına aykırı fiiller ve bazı hırsızlık suçları dahil edilmedi. Ancak bu kabahatlerin neler olduğunun tam olarak açıklanmamış olması dikkat çekti.

Muhalefet Af Dışında

Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Abdurrahman Mustafa, af kararının askeri ve siyasi muhalefeti kapsamadığını belirtti. Mustafa, ordudan silahıyla ayrılan askerlerin de affedilmediğini vurguladı.

Ulusal Uzlaşma Mesajı

Mustafa'ya göre, Suriye yönetimi bu kararla uluslararası topluma, ulusal uzlaşma ve yaptırımların hafifletilmesinden yana olduğunu göstermeye çalışıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Venedik'in 5 euroluk giriş ücreti geri döndü

Venedik'in 5 euroluk giriş ücreti geri döndü

İtalya’nın dünyaca ünlü turizm merkezi Venedik’te geçtiğimiz yıl başlatılan “giriş ücreti” uygulaması, bu Cuma gününden itibaren yeniden yürürlüğe giriyor. Bu yılki uygulamanın en dikkat çeken yönü ise son dakika gelen günübirlik ziyaretçilerin iki katı ücret ödeyecek olması.

İtalya’nın dünyaca ünlü turizm merkezi Venedik’te geçtiğimiz yıl başlatılan “giriş ücreti” uygulaması, bu Cuma gününden itibaren yeniden yürürlüğe giriyor. Bu yılki uygulamanın en dikkat çeken yönü ise son dakika gelen günübirlik ziyaretçilerin iki katı ücret ödeyecek olması.

Kaynak: Guardian

Venedik, geçen yıl kalabalık dönemlerde günübirlik turistleri caydırmayı amaçlayan bir pilot uygulama kapsamında, dünyada giriş ücreti alan ilk büyük turizm kenti olmuştu. Uygulama ziyaretçi sayısını azaltmakta etkili olmasa da kent bütçesine beklenmedik bir şekilde 2,4 milyon euro kazandırdı.

Yetkililer, uzun vadede bu uygulamanın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından dünya mirası olarak kabul edilen kentin aşırı turizm baskısıyla mücadele etmesine katkı sağlayacağı görüşünde.

Son dakikacılara 10 euro

Bu yıl da 5 euro olarak belirlenen giriş ücreti, kente gelmeden üç gün içinde alınırsa 10 euroya çıkacak. Uygulama 18 Nisan - 27 Temmuz tarihleri arasında, çoğunluğu hafta sonlarına denk gelen 54 gün boyunca geçerli olacak. Bu da geçen yılki uygulamaya göre neredeyse iki kat fazla gün anlamına geliyor. Ücret, sabah 08.30 ile öğleden sonra 16.00 saatleri arasında uygulanacak.

Ziyaretçiler, Venedik’in ana giriş noktalarında denetim yapan görevlilere göstermek üzere bir QR kod alıyor. Bu noktalar arasında Venezia Santa Lucia tren istasyonu da yer alıyor.

Venedik’te gece konaklamalı rezervasyon yaptıran turistler, Veneto bölgesi sakinleri ve 14 yaş altı çocuklar bu uygulamadan muaf tutuluyor. Ancak otel rezervasyonu olan ziyaretçilerin de sistem üzerinden kayıt yaptırmaları zorunlu.

Günübirlikçi sayısı hâlâ yüksek

2024 yılı, Venedik ve çevresine gelen turist sayısında rekor kırılan bir yıl oldu. Tarihi şehir merkezinde geceleyen turist sayısı 3,9 milyonu aşarken, yılda yaklaşık 30 milyon kişi kenti sadece bir günlüğüne ziyaret ediyor. Yerel basına göre, şimdiye kadar 35 binden fazla kişi sisteme giriş ücreti ödeyerek kayıt yaptırdı.

Venedik Turizmden Sorumlu Belediye Meclis Üyesi Simone Venturini, giriş ücreti uygulamasının “mucizevi bir çözüm” olmadığını ancak turist hareketliliğini analiz etmek ve yönetmek açısından “somut ve yenilikçi bir araç” sunduğunu söyledi.

Venturini, “Bu uzun bir yolculuk olacak ama artık kent, tahminlere değil somut verilere dayanarak aşırı turizm olgusunu analiz edebilecek. Amacımız, kente saygı gösteren ve onun özgün ritmine uyum sağlayan, konaklamalı kaliteli turizmi teşvik etmek,” dedi.

Halk tepkili: Asıl sorun kısa süreli kiralık evler

Geçtiğimiz yıl turistlerin büyük bölümü uygulamayı olumlu karşılasa da, Venedik halkı bu önleme karşı çıkmaya devam ediyor. Kentte yaşayanlar, sürdürülebilir turizm için asıl çözümün kısa süreli tatil kiralamalarının sınırlandırılması ve yıl boyu ikamet eden nüfusa yönelik hizmetlerin geliştirilmesi olduğunu savunuyor. 2022 yılında Venedik’in sürekli nüfusu ilk kez 50 binin altına düşmüştü.

Muhalefetteki belediye meclis üyelerinden Giovanni Andrea Martini, giriş ücretinin etkisiz kaldığını söyledi. “Hiçbir fark yaratmadı. Ziyaretçi sayısı artmaya devam ediyor. Son günlerde tamamen ezildik,” dedi.

Martini ayrıca, turistlerin daha az bilinen mahallelere yönlendirilmesi girişimlerinin de tepki çektiğini belirterek, “Ziyaretçi baskısını azaltmayı amaçlayan bu önlemler, doğal olarak bu bölgelerde yaşayan halkın huzurunu bozuyor,” ifadesini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *