Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’de Merkez Bankası yeniden açıldı.
ALTIN VAR, DOLAR YOK
Yapılan incelemelerde Suriye Merkez Bankası’ndaki altın rezervleri yerinde dururken, döviz rezervlerinin tükenme noktasına geldiği gözler önüne serildi.
ALTIN REZERVİ 2011 SEVİYESİNDE
NTV'nin Reuters'tan aktardığı haberine göre, Suriye Merkez Bankası’ndaki 26 tonluk altın, 2011'deki iç savaşın başlangıcındaki miktarla aynı seviyede. Dünya Altın Konseyi verilerine göre bu miktar, günümüz fiyatlarıyla yaklaşık 2,2 milyar dolara denk geliyor.
DÖVİZ REZERVLERİ TÜKENME NOKTASINDA
IMF verilerine göre, Suriye’nin döviz rezervi 2011’de 14 milyar dolarken, 2010’da 18,5 milyar dolara ulaşıyordu. Bugün ise rezervlerin sadece 200 milyon dolar olduğu bildirildi. Yetkililer, rejimin döviz kaynaklarını gıda, yakıt ve savaş finansmanı için kullandığını açıkladı.
YAĞMACILAR ANA KASAYA ULAŞAMADI
Merkez Bankası’na yapılan saldırılar sırasında bazı yağmacılar Suriye poundlarını çaldı ancak ana kasaya erişim sağlayamadı. Ana kasanın bomba geçirmez olduğu, üç anahtar ve bir şifre kombinasyonu gerektirdiği belirtildi.
SAVAŞ SONRASI YENİDEN İNŞA MALİYETİ
Suriye’nin gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH) 2021’de 8,98 milyar dolar olarak hesaplandı. Savaş öncesi 2010 yılında bu rakam 61,39 milyar dolardı. Ülkenin yeniden inşası için gerekli bütçenin 400 milyar doları bulabileceği ifade ediliyor.
KAÇIRILAN PARALAR İDDİASI
Financial Times’a göre, 2018-2019 yıllarında Suriye Merkez Bankası, Moskova’ya toplam 250 milyon dolar değerinde 2 ton nakit para taşıdı. ABD basını, bu paraların Rus bankalarındaki hesaplara yatırıldığını ve Esad ailesinin Moskova’da lüks mülkler satın aldığını iddia etti.
ESAD AİLESİ RUSYA'YA KAÇTI
8 Aralık’ta muhaliflerin Şam’a girmesiyle 53 yıllık Esad hanedanı sona erdi. Beşar Esad ve ailesinin Rusya’ya sığınarak siyasi iltica aldığı bildirildi.