Türkgün Dünya TODAM: Bangladeş'teki protestolar "kuşak kırılması"

TODAM: Bangladeş'teki protestolar "kuşak kırılması"

İLKE'nin yayımladığı rapor, Bangladeş'teki kamuda kontenjan protestolarını "kuşak kırılması" olarak değerlendiriyor. Raporda, bu olayların adalet ve demokratik katılım taleplerine dayanarak önemli bir dönüm noktası olduğu vurgulanıyor. Protestolar, toplumsal kırılma ve uluslararası tedirginlikler yaratıyor.

İLKE'nin yayımladığı rapor, Bangladeş'teki kamuda kontenjan protestolarını "kuşak kırılması" olarak değerlendiriyor. Raporda, bu olayların adalet ve demokratik katılım taleplerine dayanarak önemli bir dönüm noktası olduğu vurgulanıyor. Protestolar, toplumsal kırılma ve uluslararası tedirginlikler yaratıyor.

KAYNAK: AA

İlim Kültür Eğitim Vakfı (İLKE) çatısı altında yer alan Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezinin (TODAM) yayımladığı raporda, Bangladeş'teki kamuda kontenjan protestoları "kuşak kırılması" şeklinde nitelendirildi.

TODAM, 2024'te Bangladeş'te üniversite öğrencilerinin başını çektiği kamuda kontenjan protestolarını ele alan "Bangladeş'in Temmuz Devrimi: Ulus İnşasında Gençlik Odaklı Yeni Bir Dönem" başlıklı rapor yayımladı.

Ülkedeki öğrenci hareketinin yapısal siyasal değişim çağrısına dönüşüm yolculuğunun incelendiği raporu, Bangladeşli akademisyen Dr. Abdullah al-Mamun yazdı.

Raporda, Temmuz 2024'teki olaylar "sadece bir protesto olarak değil, adalet, liyakat ve kapsayıcı demokratik katılım talepleriyle şekillenen kuşak kırılması" olarak yorumlandı.

Protestoların "Bangladeş tarihinin önemli dönüm noktası" şeklinde nitelendiği raporda, bu protestolar sonrasında kurumsal zayıflıkların giderilmesi, ekonomik eşitliğin teşvik edilmesi, güvenliğin sağlanması ve insan haklarına bağlı kalınmasının, "Bangladeş'in bölgedeki ve dünyadaki demokratik yenilenme örneklerinden biri olmasını sağlayacağı" ifade edildi.

Raporda, Hindistan, Çin, ABD ile uluslararası kurumlardan gelen tepkilerin incelendiği ve protestoların ardından bölgede meydana gelen "jeopolitik gerilimlerin" ele alındığı ifade edildi.

Öğrenci protestolarının ülkede geniş çaplı "toplumsal kırılmaya" yol açmasıyla sonuçlanan sürecin detaylı şekilde incelendiği raporda, gösterilerin özellikle üniversite öğrencileri ve işçi grupları tarafından düzenlenmesinin bu protestoları özel kılan unsur olduğu belirtildi.

Raporda, protestoların temel nedenleri arasında, "süregelen sistematik adaletsizlik ve kurumsal yozlaşma" gösterilirken, gösterilerin Asya kıtasının güneyinde uyandırdığı yankılara da değinildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Bilim Teknoloji OpenAI, X benzeri bir sosyal medya oluşturmayı planlıyor

OpenAI, X benzeri bir sosyal medya oluşturmayı planlıyor

OpenAI'ın yalnızca yapay zeka odaklı çalışmalarına odaklandığı dönem sona eriyor. Şirket artık kullanıcılarına bir sosyal medya platformu deneyimi sunmayı planlıyor.

OpenAI'ın yalnızca yapay zeka odaklı çalışmalarına odaklandığı dönem sona eriyor. Şirket artık kullanıcılarına bir sosyal medya platformu deneyimi sunmayı planlıyor.

KAYNAK: Techtimes

OpenAI, bu projeyle ilgili resmi bir açıklama yapmamış olsa da, son bilgiler şirketin Elon Musk'ın X platformuna benzer bir hizmet geliştirme hedefinde olduğunu ortaya koyuyor.

OpenAI ile Musk arasındaki geçmişte yaşanan çekişmeler de bu açıdan dikkat çekiyor.

The Verge  tarafından yayımlanan bir rapora göre, birden fazla kaynak, OpenAI'ın X'e rakip olacak bir sosyal medya platformu geliştirme planlarını doğruladı.

Şirketin bu projenin henüz erken aşamalarında olduğu ve konsept üzerinde çalışmaya devam ettiği belirtiliyor. Bununla birlikte, şirket içinde bir prototipin şimdiden geliştirildiği iddia ediliyor.

Kaynakların aktardığına göre, OpenAI'nin kurucu ortağı ve CEO'su Sam Altman, bu projeyle ilgili geri bildirim almak amacıyla dışarıdan kişilerle özel görüşmeler gerçekleştiriyor.

Raporda ayrıca, geliştirilen iç prototipin ChatGPT'nin entegre görüntü oluşturma özelliği üzerine kurulu olduğu ifade ediliyor.

Ancak bu platformun sosyal bir akış (social feed) gibi yenilikler sunacağı belirtiliyor.

Henüz bu platformun ChatGPT'nin bir parçası olup olmayacağına dair resmi bir açıklama yapılmasa da, prototip OpenAI'nin gelecekte neler sunabileceğine dair ipuçları veriyor.

OpenAI ve Elon Musk Arasındaki Rekabet

Sam Altman ve Elon Musk bir zamanlar aynı hedef doğrultusunda çalışıyordu ve Musk, OpenAI'ın yatırımcısı ve yönetim kurulunda bir koltuk sahibiydi.

Ancak Musk, 2018 yılında bu görevlerinden ayrıldı.

Bunun arkasında, özellikle Musk'ın şirket üzerinde daha fazla kontrol istemesi gibi farklı görüşlerin olduğu bildirildi.

Musk ayrıca şirketin kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak devam etme planlarına karşı olduğunu açıkça dile getirmişti.

Ancak daha sonra OpenAI, Musk'ın bu değişikliklere başlangıçta destek verdiğini gösteren e-posta kayıtlarını paylaşmıştı.

Son bir yıl içinde Musk, OpenAI'ye karşı dava açıp geri çekmiş, ardından 2024'ün sonlarında şirketin kâr amacı güden yapıya geçişini durdurmak için yeniden dava açmıştı.

Musk'ın Twitter'ı satın alıp X platformuna dönüştürmesinin ardından, yapay zeka dünyasına olan ilgisi de arttı ve xAI adında bir şirket kurdu.

Daha sonra Musk ve xAI, Grok AI'yi X platformuna entegre ederek hem yapay zeka hem de sosyal medya deneyimlerini birleştiren bir hizmet başlattı.

Grok AI'nin ana rakibi ise Meta ve Meta AI oldu.

Bu gelişmeler, yapay zeka ve sosyal medya dünyasında rekabetin daha da kızışacağına işaret ediyor.

OpenAI'ın yeni projesinin nasıl şekilleneceği ise merakla bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *