20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Türkiye'ye yaptırım toplantısında kavga etti

Türkiye'ye yaptırım toplantısında kavga etti

ABD Başkanı Donald Trump'ın dün Beyaz Saray'da düzenlenen toplantıda, S-400 alımına ilişkin Türkiye'ye yönelik yaptırım değil müzakereyi savununca bir senatörle kavga ettiği öğrenildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye'ye yaptırım toplantısında kavga etti

Amerikan gazetesi Washington Post, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinedeniyle uygulanacak olası yaptırımları ele almak üzere dün Beyaz Saray’da Cumhuriyetçi senatörlerle yaptığı toplantının perde arkasını yazdı.

Trump konuyu değiştirdi
Toplantı hakkında bilgi sahibi olan yetkililerin Washington Post’a aktardığına göre, Trump toplantıda Türkiye’ye ağır yaptırımlar uygulanması yerine sorunun müzakere yoluyla çözülmesini savundu. Hatta, özel olarak S-400 krizi için yapılan toplantı sırasında zaman zaman Türkiye konusundan sapıp sağlık sistemi, göç ve bütçe gibi ABD’nin iç sorunları hakkında görüşlerini de paylaşmaya başladı. Haberde Trump’ın dikkatinin, senatörler tarafından ana konuya yeniden çekildiği belirtildi.

Senatör Risch ile açıkça kavga etti
İddiaya göre Trump, Türkiye’yi yaptırımlardan muaf tutmaya yönelik bu tavrı nedeniyle Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nin Başkanı James E. Rischile de ufak çaplı bir tartışma yaşadı. Buna göre, Türkiye’nin S-400 almasının NATO’yu ve F-35’leri tehlikeye atacağı gerekçesiyle yaptırımları savunan Risch ile Trump arasında açık bir tartışma yaşandı.

Cezadan çok müzakereye odaklandı
Trump’ın toplantıdaki tavrı konusunda Washington Post’a bilgi veren Senatör John Hoeven, tartışmanın ‘Erdoğan’ı nasıl cezalandıracaklarından çok onunla Erdoğan’la nasıl müzakere edebilecekleri üzerine odaklandığını’ söyledi.

Meseleye daha kapsamlı bakıyor
Senatör David Perdue ise Trump’ın tavrını “Başkanın yapmaya çalıştığı şey, mu meseleye daha kapsamlı bir bakış açısıyla yaklaşmak” sözleriyle anlattı. Perdue, ağır bir yaptırım politikasının ‘Türkiye’nin sadece şu an yaptıklarına bakınca’ mantıklı görünebildiğini söyleyip, “Bütün bölgedeki daha kapsamlı meselelere ve diğer büyük ülkelerle ne yaşandığına bakın, o zaman daha farklı bir durum görebilirsiniz” dedi.

Ticaret anlaşmaları gündemde
Perdue, yaptırımlar yerine ‘serbest ticaret anlaşmaları gibi başka konuların ele alınmakta olduğunu’ söyleyerek, Türkiye’nin ABD ile ekonomik ilişkiye önem verdiğine dikkat çekti. Cumhuriyetçi senatör, “Rusya’yı da, Ortadoğu’daki pozisyonlarının ne olduğuna dair bir tür diyaloğa çekmeniz gerekebilir. Ticaret istiyorlar, bizinle de bir tür ticarete sahip olmak istiyorlar” ifadelerini kullandı. ABD, Kırım’ın ilhakı nedeniyle 2014’ten bu yana Rusya’ya yaptırım uyguluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
JP Morgan uyardı: Dolar bitebilir!

JP Morgan uyardı: Dolar bitebilir!