Türkgün Dünya Ürdün, Mısır ve Fransa'dan Gazze'ye saldırıların durması için çağrı

Ürdün, Mısır ve Fransa'dan Gazze'ye saldırıların durması için çağrı

Ürdün, Mısır ve Fransa liderleri, Kahire'de bir araya gelerek Gazze'deki İsrail saldırılarına son verilmesi ve insani yardımın ulaşması için uluslararası üslerin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Kalıcı bir ateşkes ve iki devletli çözüm çağrısında bulunuldu.

Ürdün, Mısır ve Fransa liderleri, Kahire'de bir araya gelerek Gazze'deki İsrail saldırılarına son verilmesi ve insani yardımın ulaşması için uluslararası üslerin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Kalıcı bir ateşkes ve iki devletli çözüm çağrısında bulunuldu.

KAYNAK: AA

Ürdün, Mısır ve Fransa, uluslararası toplumun Gazze Şeridi’nde Filistinlilere karşı yürütülen İsrail saldırılarını durdurma yönünde adım atması gerektiğini teyit etti.

Ürdün Kraliyet Divanından yapılan açıklamaya göre, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze konulu üçlü zirve için Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya geldi.

Ürdün, Mısır ve Fransa liderlerinin bir araya geldiği toplantıda, uluslararası toplumun, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurma yönünde baskı yapması, ateşkes anlaşmasına derhal geri dönülmesi ve bu anlaşmanın uygulanması için adım atılması gerektiği vurgulandı.

İsrail’in tüm tedarik yollarını kapaması ve insani yardım girişini engellemesi yüzünden Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin karşı karşıya kaldığı krizin her geçen gün derinleştiğine işaret edilen toplantıda, acilen bölgeye yeterli insani yardımın ulaştırılmasının gerekliliğinin altı çizildi.

Ürdün Kralı 2. Abdullah görüşmede, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sürdürmesinin "krizi sona erdirmek için gösterilen tüm diplomatik ve insani çabaları baltaladığı ve tüm bölgeyi kaosa sürükleyeceği konusunda" uyarıda bulundu.

Bölgede kalıcı ateşkes sağlanması ve iki devletli çözüm temelinde adil ve kapsamlı bir barış sağlanması için yoğun çaba gösterilmesinin gerekliliğini ifade eden Ürdün Kralı, bu çözümün, Filistinlilerin, İsraillilerin ve tüm bölgenin güvenliğini ve istikrarını garanti altına alacağını belirtti.

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Sisi ve Macron ile gerçekleştirdiği zirvede, Ürdün’ün Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinlilerin yerinden edilmesine karşı olan tutumunu bir kez daha vurguladı.

Kral 2. Abdullah, "Batı Şeria’daki Filistinlilere yönelik tek taraflı uygulamaların sürmesi ve Kudüs’teki Müslümanların ve Hristiyanların kutsal mekanlarına yönelik saldırıların tehlikesine" karşı uyarıda bulundu.

Ürdün ve Mısırlı liderler, "özellikle Fransa’nın da içinde yer aldığı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından uluslararası çabaların birleşmesinin önemini" vurgulayarak, Gazze Şeridi’nin yeniden inşası için ortak çaba gösterilmesi gerektiğine" dikkatini çekti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise, Ürdün ve Mısır’ın Filistin halkının haklarını destekleyen tutumlarının önemine değindi.

Macron görüşmede, "Fransa'nın Filistin meselesine siyasi çözüm bulunması ve sükunetin sağlanması için gereken her şeyi yapmaya hazır olduğunu" vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya ABD'li yargıç, Filistinli aktivist Halil için sınır dışı edilme talebini uygun buldu

ABD'li yargıç, Filistinli aktivist Halil için sınır dışı edilme talebini uygun buldu

ABD'de Yargıç Jamee Comans, Filistinli aktivist Mahmud Halil'in sınır dışı edilmesini onayladı. Halil, Columbia Üniversitesi'nde Filistin'e destek gösterilerine katıldığı için gözaltına alınmıştı. Avukatları kararın itirazı için süre tanındığını duyurdu.

ABD'de Yargıç Jamee Comans, Filistinli aktivist Mahmud Halil'in sınır dışı edilmesini onayladı. Halil, Columbia Üniversitesi'nde Filistin'e destek gösterilerine katıldığı için gözaltına alınmıştı. Avukatları kararın itirazı için süre tanındığını duyurdu.

KAYNAK: AA

ABD'de göçmenlik davalarına bakan yargıç Jamee Comans, Filistin'e destek gösterilerine öncülük ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan Filistinli aktivist Mahmud Halil'in sınır dışı edilmesinin uygun olduğuna karar verdi.

Comans, New York'ta yaşadığı apartmanda gözaltına alınarak Louisiana'daki bir göçmenlik tesisine götürülen Columbia Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Halil hakkındaki kararını açıkladı.

Louisiana'da göçmenlik davalarına bakan Yargıç Comans'ın kararı, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesinin (ICE) Halil'e karşı açtığı sınır dışı davasında ABD hükümeti lehine oldu.

Yargıç, iddianame içeriğinin ICE yetkililerine sınır dışı sürecine devam edilmesi için "yeterli dayanağı sağladığını" belirtti.

Sınır dışı kararı, Columbia Üniversitesinde Filistin'e destek için kurulan kampın eski baş müzakerecisi olduğu belirtilen Halil'in 8 Mart'ta gözaltına alınarak Louisiana'daki ICE merkezine götürülmesinin üzerinden yaklaşık 1 ay geçtikten sonra geldi.

Halil'in avukatlarının 23 Nisan'a kadar karara itiraz hakkı bulunuyor.

Öte yandan, Filistinli aktivistin gözaltına alındığı ilk günden bu yana ABD'de birçok sivil toplum örgütü ve eğitim kuruluşuyla birlikte bazı siyasetçiler de hem Halil hem de benzer gerekçelerle gözaltına alınan diğer öğrenciler için destek açıklamalarında bulunurken, hükümetin bu yöndeki politikalarını eleştirmeye devam ediyor.

Bu doğrultuda, ABD'de anayasanın birinci maddesiyle koruma altına alınan düşünce özgürlüğüne vurgu yapmak için hafta sonu başkent Washington'da gösteriler düzenlenmişti.

Halil'in tutuklanması

ABD'de Columbia Üniversitesi protestolarına öncülük eden aynı üniversitenin yüksek lisans öğrencisi Filistinli aktivist Mahmud Halil, 8 Mart'ta eşiyle evine giderken bina girişinde gözaltına alınmıştı.

Avukatı Amy Greer, Halil'in, "yeşil kartlı daimi ikametgah sahibi" olarak ABD'de bulunmasına ve eşinin ABD'li olmasına rağmen ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi yetkililerince tutuklandığını ve yeşil kartının iptal edildiğini belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, sosyal medya platformu X'teki hesabından yaptığı paylaşımda, "Amerika'daki Hamas destekçilerinin vizelerini veya yeşil kartlarını iptal edeceğiz, böylece sınır dışı edilebilecekler." ifadesini kullanmıştı.

Avukatlarının mahkemeye başvurması üzerine New York Bölge Mahkemesi yargıcı, Halil'in sınır dışı edilmesine geçici engel kararı koymuş, ardından Halil'in gözaltına alındıktan sonra New Jersey'e götürülmesi nedeniyle davayı New Jersey Bölge Mahkemesine havale etmişti.

Benzer gerekçelerle gözaltına alınan, Tuft Üniversitesinde doktora yapan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk'ün sınır dışı edilmesi talebiyle açılan dava 14 Nisan'a ertelenmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *