20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Uzayda şimdiye kadar hiç gözlenmemiş bir nesne keşfedildi!

Uzayda şimdiye kadar hiç gözlenmemiş bir nesne keşfedildi!

Gökbilimciler, süper kütleli bir kara deliğin bilinen en eski atası olabilecek, Dünya'dan 13 milyar ışıkyılı uzaklıkta tozlu, kırmızı bir nesne keşfettiler.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Uzayda şimdiye kadar hiç gözlenmemiş bir nesne keşfedildi!

Nature dergisinde 13 Nisan'da yayınlanan yeni bir araştırmanın yazarlarına göre, antik nesne, tozlu, yıldız oluşturan galaksiler ile kuasar olarak bilinen parlak bir şekilde parlayan kara delikler arasında kalan özellikleri gösteriyor.

Büyük Patlama'dan (Big Bang) sadece 750 milyon yıl sonra, "kozmik şafak" olarak adlandırılan bir çağda doğan nesne, süper kütleli bir kara deliğin temellerine yıldız tozu dokuyan erken bir galaksinin ilk doğrudan kanıtı gibi görünüyor.

Geçiş yapan kırmızı kuasarlar olarak bilinen bu tür nesnelerin erken evrende var olduğu teorileştirildi, ancak şimdiye kadar hiç gözlemlenmediler.

Kopenhag Üniversitesi'ndeki Niels Bohr Enstitüsü'nde doktora sonrası araştırmacı olan baş çalışma yazarı Seiji Fujimoto yaptığı açıklamada, "Keşfedilen nesne, iki nadir gök cismi popülasyonunu, yani tozlu yıldız patlamaları ve parlak kuasarları birbirine bağlıyor. Bu böylece erken evrendeki süper kütleli kara deliklerin hızlı büyümesini anlamak için yeni bir yol sağlar." dedi

Kuasarlar ("yarı yıldız nesnelerinin kısaltması"), galaksilerin merkezlerinde süper kütleli kara delikler tarafından desteklenen son derece parlak nesnelerdir. Dünya'nın güneşinden milyonlarca ila on milyarlarca kat daha büyük kütlelere sahip bu canavar kara delikler, etraflarındaki her şeyi kör edici bir hızla emer. Bu kara deliklere giren gaz, sürtünme nedeniyle ısınır ve yıldız ışığına benzer parlak bir parıltı oluşturur.


Çalışma yazarları, önceki araştırmalar kuasarların evrenin ilk 700 milyon yılında var olduğunu gösterdi; ancak, bu süper kütleli nesnelerin Büyük Patlama'dan sonra nasıl bu kadar hızlı bir şekilde oluştuğu tam olarak belli değil. Simülasyonlar, tozlu, yıldız yoğun gökadalarda bir tür hızlı büyüyen geçiş evresinin meydana geldiğini gösteriyor.

Niels Bohr Enstitüsü'nde doçent olan yardımcı yazar Gabriel Brammer yaptığı açıklamada, "Teorisyenler bu kara deliklerin hızlı bir büyümenin erken bir aşamasından geçtiğini tahmin ettiler. Tozla kızaran kompakt bir nesne, yoğun tozla gizlenmiş bir yıldız patlaması galaksisinden ortaya çıkıyor" dedi.

Yeni makalelerinde, araştırmacılar, Hubble Uzay Teleskobu ile eski, yıldız oluşturan bir galaksiyi incelerken, resmi olarak GNz7q olarak adlandırılan bu nadir geçiş nesnelerinden birini tespit ettiklerini iddia ediyorlar.

Araştırmacılar, galaksinin o kadar sıcak hale geldiğini ve tozunun kozmik şafak döneminde bilinen diğer herhangi bir nesneden daha parlak olduğunu söyledi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İBB İETT araçlarını garajlarda çürümeye terk etti

İBB İETT araçlarını garajlarda çürümeye terk etti