Şu saatler itibariyle ÖSYM'nin internet sitesinde başvuru ekranı açılmış durumda olan DGS'nin başvurusu için gerekli koşulları nelerdir ve başvurusu nasıl yapılır? sorularının cevabına haber içeriğimizde ulaşabilirsiniz.
ÖSYM'DEN DGS İLE İLGİLİ YAPILAN AÇIKLAMA
"Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS), 30 Haziran 2019 tarihinde uygulanacaktır.
Sınava başvurular, 26 Nisan-08 Mayıs 2019 tarihleri arasında alınacaktır. Adaylar, başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak saat 10:30’dan itibaren ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden yapabileceklerdir.
2019-DGS’ye başvuracak adayların Ek’te yer alan kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir."
DGS KILAVUZUNA ERİŞMEK İÇİN TIKLAYINIZ
DGS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Sınava girmek isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Başvurular, elektronik ortamda alınacaktır.
ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (*) ve geçerli eğitim bilgisi bulunan (**) adaylar, başvuru işlemlerini bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) veya diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapabileceklerdir.
ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, başvurularını bir başvuru merkezinden yapacaklardır.
Geçerli Fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf, geçerli fotoğraftır.
Geçerli Eğitim Bilgisi: Eğitim bilgileri, Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) veya ÖSYM arşivi kaynaklı olup bu bilgilerinde herhangi bir düzeltme bulunmayanlar. Adaylar, başvuru bilgilerinin sisteme kaydını yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.
Adaylar, sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatıracaklardır. Bankaya giderek ücret yatırmak isteyen adayların banka görevlisine başvuruda bildirdikleri T.C. kimlik numarasını ve sınav ücretini yatıracağını bildirmesi, bankadan aldıkları dekont üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı ve sınav adı bilgisini kontrol etmeleri ve dekontu saklamaları gerekir.
Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden internet bankacılığı aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler.
Sınav ücreti ödeme işlemleri 9 Mayıs 2019 tarihinde, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için mesai saati bitiminde, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için saat 23.59’da sona erecektir. Bankadan ödeme yapacak adayların, bankaların çalışma saatlerini göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.
Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, başvurunun yapıldığı gün ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödenecektir.
Bankalardan ücret ödemesi yapılmamalıdır.
Yurt dışından başvuru yapacak adaylar sınav ücretini, başvuru süresi içinde ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile TL olarak yatıracaklardır.
Geç başvuru gününde başvurusunu yaptığı halde sınav ücretini aynı gün içinde yatırmayan adayların başvuru bilgileri silinecektir. Bir başvuru merkezinden başvuru yapan adaylar, başvuru merkezine 10,00 TL Başvuru Hizmeti Ücreti ödeyeceklerdir.
DİKKAT: Adaylar, başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Başvuru bilgileri sisteme kaydedildiği halde sınav ücretini süresi içinde yatırmayan adayların başvuruları tamamlanmamış olacağından sisteme girilmiş olan başvuru bilgileri silinecek, başvuru kayıt bilgileri iptal edilecek, bina/salon atamaları yapılmayacak, bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi de düzenlenmeyecektir (Aday Başvuru Formunun ŞEHİT EŞ/ÇOCUĞU VEYA GAZİ/GAZİ EŞ/ÇOCUĞU OLMA DURUMU bilgi alanındaki seçeneklerden herhangi birini işaretleyen ve bu bilgisi ilgili kurumlar tarafından onaylanan adaylar hariç).
DGS BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?
DGS başvuru ücreti ile ilgili yoğun arayış da sürüyor. DGS başvuru ücreti geçtiğimiz yıl 100 TL olarak belirlenmişti.
2019 DGS kılavuzu açıklanmadığı için henüz bu yılki fiyat bilinmiyor. Ancak DGS başvuru ücreti 100- 125 TL bandında olacak.
DGS BAŞVURU ÜCRETİ HANGİ BANKALARDAN YATIRILACAK?
*Akbank'ın tüm şubeleri, ATM veinternetbankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)
*Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın tüm şubeleri veinternetbankacılığı (KKTC'den başvuracakadaylar hariç)
*Türk Ekonomi Bankası'nın tüm şubeleri ve internetbankacılığı
*Halkbank ATM,internetbankacılığı ve şubeler
*Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM'denücret yatırılmaz.)
DGS NE ZAMAN?
DGS için kısa süre kaldı. DGS başvurularının ardından süreç daha da hızlanacak. DGS 30 Haziran Pazar günü yapılacak. Sonuçlar ise 25 Temmuz'da açıklanacak.
SINAVDA KAÇ SORU SORULACAK KAÇ DAKİKA SÜRECEK?
DGS sınavı 81 il merkezinde yapılacaktır.Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacak. Testte 120 soru yer alacak.
Sınav süresi, 180 dakika (3 saat) olacaktır. Kılavuzda yer alan açık öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyenlerin bu sınava başvurmaları gerekmektedir.
DGS SINAVINDA 4 YANLIŞ BİR DOĞRUYU GÖTÜRECEK Mİ?
Dikey geçiş sınavında herkesin merak ettiği bir konuda 4 yanlış 1 doğruyu götürür mü? Evet arkadaşlar 4 yanlış sorunuz 1 doğru cevabınızı götürecektir.
Bazı arkadaşlar bunu 3 yanlış olarak biliyor ama düzeltelim 4'tür. Bu yüzden DGS sınavında sallama tekniği ile emin olmadığınız soruları cevaplamayın. Yapamadığınız soruları boş geçmeniz sizin yararınıza olacaktır.