23 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Eğitim KYK borçları nasıl yapılandırılır? KYK borçları KYK borçları silinecek mi? KYK borçlarına müjde!

KYK borçları nasıl yapılandırılır? KYK borçları KYK borçları silinecek mi? KYK borçlarına müjde!

KYK kredi borçları olanlar için müjdeli haber açıklandı. KYK borçları yeni yapılandırma ile küçük taksitlerle ödenebilecek. Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği KYK yapılandırması açıklaması geldi. Söz konusu düzenleme yakında TBMM'de oylanacak. 2021 KYK borç yapılandırması nasıl yapılır?

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
KYK borçları nasıl yapılandırılır? KYK borçları KYK borçları silinecek mi? KYK borçlarına müjde!

KYK (Kredi Yurtlar Kurumu) kredi borçları yeniden yapılandırılıyor, ve milyonlarca kişi bu müjdeyi bekliyordu. KYK'da yeni yapılandırma ile borçlar küçük taksitlerle ödenebilecek. KYK düzenlemesinden yaklaşık 5 milyon kişinin faydalanması bekleniyor. KYK borç erteleme yapılandırma nasıl yapılır?

KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

AK Parti tarafından Meclis’e sunulan, vergi ve prim borçlarında önemli kolaylıklar sağlayan yeni yapılandırma paketi, borcunu ödeyemeyen yaklaşık 5 milyon üniversite mezununa da önemli bir kolaylık sağlıyor. Tasarıyla Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) olan öğrenim ve katkı kredisi borçları da yapılandırmadan yararlanabilecek. 30 Nisan 2021 tarihinden önceki borçlar kapsamda olacak.

KYK borçları nasıl yapılandırılır

KYK BORÇLARINA YAPILANDIRMA NE ZAMAN?

Söz konusu düzenlemenin 1-2 hafta içerisinde meclisten geçmesi beklenmektedir. Borçluların ödeme süreçlerine önemli kolaylıklar sağlayan yasa çıktıktan sonra, başvuru yapmak isteyen vatandaşların 31 Ağustos 2021'e kadar gerekli yerlere müracaat etmesi gerekmektedir. İlk taksitin son ödeme günü ise 30 Eylül olarak duyuruldu. Ancak koşullara göre sürenin uzatılabilme ihtimali de gündemde.

Anaparada herhangi bir indirimin söz konusu olmadığı yapılandırmada, anaparaya eklenmiş olan gecikme zammı ve faizinde indirim yapılmasını sağlıyor. Geciken süreç için aylık 0.35'lik Yİ-ÜFE oranının esas alınacağı açıklandı. Bu da, önceki dönemlerde aylık 1.40'lık gecikme faizinden daha düşük bir orandır.

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın ‘ivd.gib.gov.tr’ adresi üzerinden giriş yapılmalıdır. Online olarak kabul edilen başvuru sonucunda, ekranda e-Devlet giriş seçeneği bulunacaktır. Başvuruda bulunmak isteyen vatandaşların giriş yaparak talep edilen bilgileri doldurması gerekmektedir. Ödemeler kredi kartı veya havale yolu ile kabul edilmektedir.

Borçlu tarafından yapılandırılan öğrenim kredisinin tamamının ilk taksit ödeme süresinde peşin yatırıldığı durumda, anaparaya eklenecek enflasyon farkının yalnızca yüzde 10'u alınacaktır. Bu da demek oluyor ki, farkın yüzde 90'ı silinecektir. İkinci taksit döneminde borcun kapatılması durumunda enflasyon farkının yalnızca yarısı alınacaktır.

2 ayda bir olan borç ödemeleri 36 ay sürecek olan 18 taksitte kapatılabilecek. Taksit faizi, enflasyon farkı ile kararlaştırılan borcu 6, 9, 12 ve 18 taksitte kapatacak vatandaşlar için sırasıyla yüzde 4.5, 8.3, 10.5 ve 15 olarak uygulanacaktır.

MÜRACAAT NASIL YAPILACAK? 

Yasa yürürlüğe girdikten sonra Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın ‘ivd.gib.gov.tr’ adresi üzerinden giriş yapılacak. Online yapılan başvuru sonucunda çıkan bu ekranda e-Devlet ile giriş seçeneği bulunuyor. Buna tıklayarak ve e-Devlet bilgilerinizle giriş yapacaksınız. Sitedeki talimatlarla ilerleyerek başvuru yapılabilecek. Vergi dairesine ‘turkiye.gov.tr’den de erişilebiliyor. Ya da vergi dairelerine giderek şahsen başvuru yapılabilecek. Ödemeleri de kredi kartıyla veya havale ile yapmak mümkün olacak.

KYK BORÇ ERTELEME TALEBİ NASIL YAPILIR

Borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borçlarını aksatmadan ödeyenler ‘turkiye.gov.tr’den e-Devlet şifreleri ile erteleme talebinde bulunabiliyor. Erteleme başvurusunda bulunmak için işsizlik, askerlik durumlarının oluşması ve yüksek lisans ya da doktora eğitiminin devam etmesi gerekiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Taşerondan kadroya geçenlere ne kadar zam yapılacak? İlave tediye nedir, kimler ödeme alabilir?

Taşerondan kadroya geçenlere ne kadar zam yapılacak? İlave tediye nedir, kimler ödeme alabilir?