ALES 2 Mayıs tarihinde (bugün) yapılan oturumunda sorulardan biri de toksik olumluluk oldu. Soruyu yapamayan veya tam olarak olarak ne anlama geldiğimi bilmeyener sınav sonrası internetten toksik olumluluk hakkında bilgi edinmeye çalışıyor.
TOKSİK OLUMLULUK NEDİR?
Toksik olumluluk ile ilgili detaylar merak konusu. Toksik olumluluk pozitiflik kavramı, yıkıcı bir durum yaşandığında, bu durumun getirdiği yıkıntıları görmezden gelip zoraki bir şekilde pozitif kalabilme çabası olarak yer alıyor.
Duygularınızı veya gerçek duygularınızı görmezden gelmek, gizlemek, küçümsemek veya reddetmek.
Duygularınızdan ötürü kendinizi kötü, suçlu veya utanç verici hissetmek. İçinizde kendinizi farklı hissettiğinizde çevrenize bir “oyun yüzü” koymak. Başkalarının duygularını pek fazla önemsememek.
Olumsuz duygulara sahip oldukları için insanları paylamak.
Gerçek sorunu, acıyı, hayal kırıklığını kabul etmeyerek başkasının deneyimini geçersiz kılmak.
Birinin acısını en aza indirmek.
Hepimiz pozitifliğin ve iyimserliğin birçok faydasını biliyoruz. Bu özelliklerin sadece yararsız olmadığı ama yıkıcı ve zararlı olabileceği zamanlar var.
Pozitiflik, insan duygularını inkar ettiğinde, geçersiz kıldığında veya minimize ettiğinde olumlu değildir.
İyimserlik, insanlar özelliklerinden dolayı utanç, suçluluk duyduğunda ya da kendini önemsiz hissettiğinde yararlı olmaz.
Umut, duyguların doğal yükselişine ve düşüşüne izin vermediğinde yararlı değildir.
Salgın sırasında insanlar kendilerini korkmuş, kafası karışmış, korkulu, bunalmış, üzgün ve öfkeli hissediyorlar. Sonuç olarak birçoğumuz “En azından kafamızın üzerinde bir çatımız, sevdiklerimiz veya daha kötü olabilir diyerek işlere olumlu bakmaya çalışır.
“Bir başarısızlık ya da sıkıntı anındaki uçsuz pozitiflik, insanları daha iyi değil, daha kötü hissettiriyor.”