21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Eğitim YKS'de tercih dönemi bugün başladı: Adaylara önemli uyarı!

YKS'de tercih dönemi bugün başladı: Adaylara önemli uyarı!

YKS tercihleri için heyecanla beklenen gün geldi. 2022 YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından 27 Temmuz günü itibariyle öğrencilerin tercih süreci başlıyor. Üniversite adayları TYT ve AYT sınavlarından aldıkları puanlar doğrultusunda YÖK Atlas YKS tercih robotu ile tercih listelerini hazırlayacaklar. YKS tercihleri öncesi adaylara kritik uyarılar geldi.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
YKS'de tercih dönemi bugün başladı: Adaylara önemli uyarı!

Uzmanlar adaylara, “Okumak istemediğiniz bölümü listeye asla almayın” uyarısında bulunuyor. Bugün başlayan tercih dönemi, 5 Ağustos’ta sona erecek. Başvuru sürecinde dikkat edilmesi gereken 10 madde ise şöyle:

ÖĞRENCİLER DİKKAT! YKS TERCİH DÖNEMİ BAŞLADI

Tercihler Ne Zaman Sona Erecek?

Üniversite öğrencisi adaylarının 27 Temmuz tarihinde başlayan 2022 YKS tercihleri 5 Ağustos tarihinde tamamlanacak ve tercihlerini http://osym.gov.tr adresinden yapabilecek.

 Kimler Tercih Yapabilecek?

ÖSYM’nin önceden açıkladığı gibi 2022 YKS sınavında pek çok yenilikler oldu. Bunlardan en önemlisi YKS'de tercih barajı kaldırıldı. Bunun anlamı YKS sınavına giren ve puanı hesaplanan her aday üniversite tercihi yapabilecek. 

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) yayımladığı 2022 YKS sayısal veriler çalışmasına göre, YKS’nin Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumuna 3 milyon 8 bin 287, Alan Yeterlilik Testi (AYT) oturumuna ise 1 milyon 852 bin 678 aday katıldı. Toplam 96 bin 518 aday sınavda sıfır çekti. 

YKS Tercihi Nasıl Yapılmalı?

Üniversite tercihi yapmak isteyen milyonlarca üniversite öğrencisi adayı, YKS başarı sıralamasına ve puanına göre tercih yapmak için araştırmalara başladı. ÖSYM’nin hazırladığı kılavuz ile birlikte ÖSYM tarafından yayımlanan üniversite taban puanları, başarı sıralamaları ve kontenjanları tercihlerde belirleyici olacak. Öğrenci adayları YÖK atlas sistemindeki tercih robotunu kullanarak tercih listelerini olabilmekte. 24 tercih hakkı bulunan adaylar, istedikleri puan türünde üniversite tercihlerini "https://ais.osym.gov.tr" sayfasından ve ÖSYM AİS mobil uygulaması üzerinden yapabiliyor.

Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve MHP MYK üyesi Sayın Prof. Dr. Cengiz ŞAHİN konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

Şahin, “Öncelikle üniversite tercihleri hakkında kılavuzu detaylı incelemek gerekir. Bazı bölüm ve programlar için istenen özel koşullara mutlaka dikkat edilmeli. Sonra puan türüne göre üniversite ve bölüm listesi hazırlanmalı. Okul rehber öğretmeni/psikolojik danışmandan destek alınmalı. Eğer şartları uygunsa üniversiteler gezilebilir. Tercih edeceği alanların avantajları ve dezavantajları araştırılabilir. İl dışı tercih yapacak olanlar barınma imkanlarını araştırmalı” ifadelerini kullandı

Tercih Yaparken Puandan Ziyade Başarı ve İstek Sıralaması Dikkate Alınmalı

Üniversite aday öğrencilerinin tercih yaparken puandan ziyade başarı sıralamasını dikkate alması gerektiğini, puana göre yapılan tercihlerin yanıltıcı olacağını belirten Prof. Dr. Cengiz Şahin, “Yerleştirmeye esas başarı sıralarının altında ve üstünde tercih yapılmalı. Bunun nedeni geçen sene ile bu sene arasındaki yüzdelik dilimdeki yığılmalar, kontenjan sayılarındaki değişiklik ve öğrencilerin tercih yönelimleri yerleşme başarı sırasında oynamalara neden olabilir. Örneğin; 60 bin başarı sıralamasında olan bir aday öğrenci 50 bin ile 70 bin aralığında tercih yapabilir. Bu aralıkta tercihlerini belirledikten sonra başarı sırasına göre değil, istek sırasına göre tercih oluşturulmalıdır.” diye konuştu.

Asla İstemedikleri Bölümü Tercih Listesine Almasınlar

Şahin, “Aday öğrenciler yaptığı tercihlerin herhangi birine yerleşebileceğini, kayıt yaptırmaması durumunda ise gelecek yıl okul başarı puanı katkısının düşeceğini dikkate almalıdır. Asla istemedikleri bölümü tercih listesine almasınlar.” vurgusunda bulundu.

Okul Birincisi Kontenjanı

Prof. Dr. Cengiz Şahin, “Okul birincisi olarak mezun olan öğrenciler yerleştirilirken önce genel YKS başarı sırasına daha sonra ise okul birinciliği YKS başarı sırasına bakılır. Okul birincisi kontenjana yerleştirme işlemi yapılırken aynı programı tercih eden birinciler arasından en yüksek YKS puanı olan yerleştirilir. Okul birinciliği kontenjanından yalnızca mezun olunan ilk yıl faydalanılabilir, gelecek yıl geçerli olmaz. Ayrıca yalnızca devlet üniversitelerinde olan bir kontenjan türüdür, vakıf üniversitelerinde böyle bir kontenjan bulunmamaktadır.”

Öğrenciler Hayatının En Önemli Kararlarından Birini Vermektedirler

Üniversite aday öğrencilerinin hayatının en önemli kararlarından birini verdiğini söyleyen Prof. Dr. Cengiz Şahin, “Meslek seçimi kişin geleceği için verdiği en önemli kararlardan biridir.  Meslek, belli bir ürün veya hizmet üretmek amacıyla yürütülen sistemli ve düzenli etkinlikler grubudur. Başka bir ifadeyle meslek, bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı, kuralları toplumca belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan bilgi ve becerilere dayalı etkinlikler bütünüdür. Seçme, erişme olasılığı olan seçenekler arasından, istenilir yönleri istenmeyen yönlerden fazla olana yönelmedir. Meslek seçimi ise, bireyin kendine açık meslekleri çeşitli yönleri ile değerlendirip, kendi gereksinimleri açısından, istenilir yönü çok, istenmeyen yönleri az olan birine yönelmeye karar vermesidir. Özellikle bilimde, teknolojide, tıpta, iletişimde, ulaşımda, sosyal yaşamda ve hayatın diğer pek çok alanında gerçekleşen gelişmeler ve değişimler yeni meslek alanlarının ortaya çıkmasına neden oldu. Bu da meslek seçmeyi daha ciddi bir karar haline getirdi.” dedi.

Seçilen Meslek Yaşamımızda Neleri Etkiliyor?

Genel olarak seçilen mesleğin üç alanda insan hayatını etkilediği söylen Şahin “Bunlar; bireysel, sosyal ve ekonomik etkilerdir.  Bireysel etkileri, burada kişinin seçeceği mesleğin ilgi, yetenek, değerle, kişilik özellikleriyle örtüşüp örtüşmediği önemlidir. Örtüşmesi durumunda kişi o mesleği yapmada mutlu olacak ve potansiyelini en üst düzeyde kullanabilecektir. Ekonomik etkileri, kişinin aldığı eğitimden sonra işe girme durumu ve kazanacağı parayla ilgilidir. Olağanüstü gelişmeler olmazsa bir meslek mensubunun kazanacağı yaklaşık olarak bellidir. Sosyolojik etkileri ve önemi ise, kişinin toplumsal statüsü, kiminle evleneceği, nerede yaşayacağı gibi sosyal durumlarla ilgilidir. Kısaca diyebiliriz ki, meslek seçerken tüm yaşam alanımızı da belirlemiş oluyoruz. Bazen bu durum geri dönülmez sonuçlar doğurabiliyor. Meslek seçerken çok dikkatli, özenli olmak, aceleye getirmemek ve bir uzmana danışmak çok önemlidir.” açıklamasında bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Nazmi Bilgin'den cemiyet başkanlarına ağır hakaretler

Nazmi Bilgin'den cemiyet başkanlarına ağır hakaretler