Milyonlarca kişinin merakla beklediği asgari ücret saat 15.00'te Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 4.253 TL olarak açıklandı. AGİ işçinin medeni haline göre, varsa çocuk sayısına göre farklılık gösteriyordu. Gelir ve damga vergisinin asgari ücretten kaldırılmasının ardından "AGİ kalktı mı, AGİ kaldırıldı mı? AGİ ne kadar oldu?" sorularına cevap aranıyor. Asgari ücretin 4 bin 253 TL’ye çıkartılmasının işverene maliyeti 4 bin 204 TL’den 5 bin 880 TL’ye yükseldi.
AGİ KALKTI MI, KALDIRILDI MI?
Artık asgari ücrete kadar olan kazançlardan gelir vergisi kesilmeyeceği için AGİ uygulaması da yeni yıldan itibaren sona erecek. Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla asgari ücretlilerden gelecek yıl alınması gereken 323 liraya kadar olan gelir vergisi ve damga vergisinden vazgeçilecek. Verginin kaldırılması nedeniyle brüt asgari ücret bu tutarda azaldığı için işverenin maliyeti de 448 lira azaldı.
ÇALIŞANLARIN ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ YENİDEN DÜZENLENECEK
Asgari geçim indiriminin gelir vergisinden düşülen tutarı ifade eden bir kavram olması nedeniyle asgari ücrette AGİ ortadan kalktı. Bundan sonraki süreçte geliri asgari ücreti aşanların maaşlarının asgari ücrete kadar olan kısmının vergisi kalkacak bu tutardaki asgari geçim indirimi de devre dışı kalacak. Ancak vergi dışı tutarın üstünde kalan maaşa göre AGİ hesaplanması söz konusu olacak. Bu konuda da net bir rakam ortaya çıkarabilmek için tüm çalışanların yeni yıl zamlarının belli olması gerekiyor.
ASGARİ ÜCRETTE VERGİ MUAFİYETİ KİMLERİ ETKİLEYECEK?
Asgari ücrete kadar olan kazançların vergi dışı bırakılmasından, işçi ve memur olmak üzere bordro ile çalışan herkes yararlanacak. Gelecek yıl tüm çalışanların 5004 liraya kadar olan brüt kazançları vergi dışı bırakılacak. Bu sayede bekâr işçi ve memurun eline geçen net ücret 323 lira artacak.
Evli, eşi çalışmayan ve çocuklu çalışanlar, asgari geçim indirimi (AGİ) yoluyla mevcut sistemde de daha az vergi ödüyorlar. Dolayısıyla asgari ücretin vergi dışı bırakılması evli ve çocuklu çalışanların ücretlerindeki artış daha az olacak.