20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi AGİ kaldırıldı mı, Asgari Geçim İndirimi ne kadar oldu? 2022 Asgari ücrette AGİ kalktı mı

AGİ kaldırıldı mı, Asgari Geçim İndirimi ne kadar oldu? 2022 Asgari ücrette AGİ kalktı mı

Milyonların merakla beklediği asgari ücret zammı belli oldu. Bu gelişmenin ardından Asgari Geçim İndirimi 2022 tablosu merak ediliyor. Asgari ücretten gelir ve damga vergisinin kaldırılması "AGİ kalktı mı?" sorusunu gündeme getirdi. Peki Asgari ücrette Asgari Geçim İndirimi AGİ kalktı mı? 2022 AGİ dahil edilmedi mi, ne kadar oldu? İşte milyonları ilgilendiren AGİ sorusunun cevabı...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
AGİ kaldırıldı mı, Asgari Geçim İndirimi ne kadar oldu? 2022 Asgari ücrette AGİ kalktı mı

Milyonlarca kişinin merakla beklediği asgari ücret saat 15.00'te Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 4.253 TL olarak açıklandı. AGİ işçinin medeni haline göre, varsa çocuk sayısına göre farklılık gösteriyordu. Gelir ve damga vergisinin asgari ücretten kaldırılmasının ardından "AGİ kalktı mı, AGİ kaldırıldı mı? AGİ ne kadar oldu?" sorularına cevap aranıyor. Asgari ücretin 4 bin 253 TL’ye çıkartılmasının işverene maliyeti 4 bin 204 TL’den 5 bin 880 TL’ye yükseldi.

AGİ KALKTI MI, KALDIRILDI MI?

Artık asgari ücrete kadar olan kazançlardan gelir vergisi kesilmeyeceği için AGİ uygulaması da yeni yıldan itibaren sona erecek. Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla asgari ücretlilerden gelecek yıl alınması gereken 323 liraya kadar olan gelir vergisi ve damga vergisinden vazgeçilecek. Verginin kaldırılması nedeniyle brüt asgari ücret bu tutarda azaldığı için işverenin maliyeti de 448 lira azaldı.

agi

ÇALIŞANLARIN ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ YENİDEN DÜZENLENECEK

Asgari geçim indiriminin gelir vergisinden düşülen tutarı ifade eden bir kavram olması nedeniyle asgari ücrette AGİ ortadan kalktı. Bundan sonraki süreçte geliri asgari ücreti aşanların maaşlarının asgari ücrete kadar olan kısmının vergisi kalkacak bu tutardaki asgari geçim indirimi de devre dışı kalacak. Ancak vergi dışı tutarın üstünde kalan maaşa göre AGİ hesaplanması söz konusu olacak. Bu konuda da net bir rakam ortaya çıkarabilmek için tüm çalışanların yeni yıl zamlarının belli olması gerekiyor.

ASGARİ ÜCRETTE VERGİ MUAFİYETİ KİMLERİ ETKİLEYECEK?

Asgari ücrete kadar olan kazançların vergi dışı bırakılmasından, işçi ve memur olmak üzere bordro ile çalışan herkes yararlanacak. Gelecek yıl tüm çalışanların 5004 liraya kadar olan brüt kazançları vergi dışı bırakılacak. Bu sayede bekâr işçi ve memurun eline geçen net ücret 323 lira artacak.

Evli, eşi çalışmayan ve çocuklu çalışanlar, asgari geçim indirimi (AGİ) yoluyla mevcut sistemde de daha az vergi ödüyorlar. Dolayısıyla asgari ücretin vergi dışı bırakılması evli ve çocuklu çalışanların ücretlerindeki artış daha az olacak.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Stokçuluğa ilişkin kanun teklifi Komisyon'da kabul edildi

Stokçuluğa ilişkin kanun teklifi Komisyon'da kabul edildi