20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak? 2022 Asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak? 2022 Asgari ücret ne kadar olacak?

Türkiye'de milyonlarca insanın yakından takip ettiği asgari ücretle ilgili araştırmalar hızlandı.  İlk toplantısı dün yapılan (1 Aralık) asgari ücret komisyonundan çıkacak kararlar merak ediliyor. Peki, Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak? 2022 Asgari ücret ne kadar olacak? Ayrıntılar haber metninde.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak? 2022 Asgari ücret ne kadar olacak?

Aralık ayının gelmesiyle beraber 7 milyona yakın vatandaşı ilgilendiren asgari ücretle ilgili ilk toplantı yaptı. Konuyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Asgari ücreti en kısa sürece açıklayacağız. Çok büyük bir artış olacak." dedi. Peki, asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak? 2022 asgari ücret ne kadar olacak? Detaylar haber metninde.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yapacağı 4 toplantıdan sonra 2022 yılında geçerli olacak asgari ücret zammı miktarı belli olacak.

İlk toplantısı 1 Aralık'ta başlaayan asgari ücrette ikinci toplantı 7 Aralık Salı günü, 3. toplantı 9 Aralık Perşembe günü yapılacak. 

1 Aralık'ta gerçekleşen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı yaklaşık 1 saat sürdü. Toplantının ardından Türk-iş sigorta pirim yüklerinin azaltılmasının talep edildiğini bildirirken, Bakan Bilgin 'İnanıyorum buradan çıkacak karar Türkiye’nin büyümesini daha da ileriye taşıyacaktır. Toplumda bir adalet duygusunu, sosyal dayanışmayı da güçlendirecektir.' dedi. Asgari ücret yüzde 24 artarsa 3.500 TL'ye çıkacak. Yüzde 33 zamlanırsa 3.750 TL olacak. Asgari ücretin 4.000 TL olması için ise yüzde 40'ın üzerinde zam yapılması gerekiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 4 oturumla çalışmanın tamamlanacağını bildirdi. Bakan bilgin açıklamasında, "Sürdürülecek teknik çalışmalar var. 4 oturumla tamamlanmasını düşünüyoruz. " dedi.

Bakan Bilgin'in konuyla ilgili şu açıklamalara yer verdi:

26 şehirde çalışmamızı gerçekleştirdik. Muhtelif sektörlerde bu çalışmayı gerçekleştirdik. İşletmelerin hem sahipleriyle belli oranda da profesyonel yöneticileriyle görüşmeler yapıldı. İşletmenin faaliyet gösterdiği sektörler denildiği zaman bir önceki yılla karşılaştırıldığı zaman önümüzdeki seneyi nasıl değerlendiriyorsunuz dediğimizde yüzde 50'si değişim olmayacağının yüzde 37'sinin yükseliş olacağını yüzde 11'inin de düşüş olacağı yanıtını aldık.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Yapılan çalışmada işverenler 3500-3750 lira arasında asgari ücretin olmasına yönelik çoğunluk oluştu. Çalışmaya katılan işverenlerin yüzde 74'ü işten çıkarmaların artabileceğini belirtti.

Firma sahiplerinin yüzde 36'sı 3500-3750 lira arasında asgari ücret isterken profesyonel yöneticiler 6 bin liranın üzerinde artışlar istemişlerdir.

Küçük işletmeler ve mikro işletmeler elinin altında işçi çalıştıranlar onlar da asgari ücretin yukarıya doğru tırmanmasının ciddi şekilde işsizliğe neden olabileceği sorununu dile getirdiklerini sizlerle paylaşmak isterim.

2500 emekçiye ulaşıldı. Bunların yüzde 13'ünün asgari ücret dışında bir işte de çalıştıklarını ifade etmişlerdir. 3750 -4000 lira arasında rakamlar telâfuz ettiler. Ağırlıklı oran 3750 lira ile 4 bin lira arasında toplandığı görülmektedir. İşçilerimiz de asgari ücretin artmasının ekonomiyi canlandıracağını düşünmektedir. İşçilerin yüzde 60'ı asgari ücretin artmasının işçilerin işten çıkarılmasına neden olmayacağını söyledi.

Sürdürülecek teknik çalışmalar var. 4 oturumla tamamlanmasını düşünüyoruz. Bu süreci biz bu sene Türk-İş Başkanı Atalay Bey, Özgür Bey de makul bir yerde uzlaşacağımız yerde bitirelim çağırısında bulundu, biz de bu görüşteyiz. Kısa sürede bu meselenin çözüme kavuşturulacağına inanıyoruz. Türkiye sosyal devlettir. Türkiye'nin sendikaları, emekçileri mutlu oldukça Türkiye'nin büyümesi motive olacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TFF Tahkim Kurulu'dan Fatih Terim'e kötü haber!

TFF Tahkim Kurulu'dan Fatih Terim'e kötü haber!