24 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Bilecik'te üretiliyor! 5 ülke peşine düştü

Bilecik'te üretiliyor! 5 ülke peşine düştü

Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde üretilen ve beş ülkeye ihraç edilen 'Napolyon' cinsi kirazın hasadına başlandı.  

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bilecik'te üretiliyor! 5 ülke peşine düştü

Verimli topraklarıyla dikkati çeken Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde 'Napolyon' cinsi kirazın hasadına başlanırken, bu yılki kalite üreticinin yüzünü güldürdü. İlçenin geçim kaynağı olan kiraz, yurt içinin yanı sıra 5 ülkeye ihraç ediliyor.

Göç yolları üzerinde bulunan ve birçok uygarlığa ev sahipliği yapan 550 metre rakımlı 9 bin 500 nüfuslu ilçede üreticiler bugünlerde yurtdışına ihracatını yaptıkları 'Napolyon' cinsi kirazları toplama telaşı yaşıyor. Daha çok aile bireylerinin birlikte gittikleri bahçelerde dalından titizlikle alınan kirazlar, yurt içi ve dışında damakları tatlandırırken, ilçede kiraz üretiminin 40 yıllık geçmişe sahip. Bu yıl 6 ile 7 bin ton hasat bekleyen kiraz üretici, yurt içinin yanı sıra 5 ülkeye ihraç ediliyor. İl genelinde 450 dekar alanda üretimi yapılan 'Napolyon' cinsi kirazın ilk hasadı toptan kilosu 12 lirayla 15 lira arasında satıldı.

Kiraz üreticisi Muammer Demir, 10 yıl önce kiraz ağaçlarını diktiğini anlatarak, "78 tane ağacımız var, günde 500 kilo topluyoruz. Napolyon kirazı, çok güzeldir, yemesi güzel, dayanıklı. Herkesi buraya kiraz yemeye davet ediyoruz" dedi.

"1980'li yıllarda bu yanan 'Napolyon' cinsi kiraz üretimi yapılıyor"
Gölpazarı Ziraat Odası'nda teknik mühendis olarak çalışan Ali Şahin, ilçede 1980'li yıllarda bu yanan 'Napolyon' cinsi kiraz üretimi yapıldığı anlatarak, "0-900 dediğimiz halk arasında da 'Napolyon' diye adlandırılan kiraz çeşidimiz oldukça popüler oldu. Yıllar içerisinde 80'li 90’lı yıllardan bu yana günümüze kadar yılda takriben ortalama bin 500, 2 bin, 2 bin 500 tonlar civarına çıktı üretim. Bu süreç içerisinde değişik bölgelerden ihracatçılarda gelerek, ilçemizde alım yaptılar. Ancak son yıllarda girdi fiyatlarının yüksekliği, gübre fiyatlarında ki artışlar, akaryakıt fiyatları ayrıca işçi teminindeki güçlükler, işçi ücretinde ki artışlar üretimde olumsuz bir etkiye sebep oldu. Dolayısıyla günümüzde bayağı bir düşüş yaşandı kiraz üretiminde. Yine de bin 500 tonlar civarında ilçemizde üretim söz konusu. Bu aslında azımsanacak rakam değil. Yine de ilçemiz üretim anlamında ideal bir bölge" dedi.

Öte yandan toplanan kirazlar üreticiler tarafından Gölpazarı Kiraz Hali'ne getirilerek, burada başta İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa olma üzere 5 ülkeye ihraç ediliyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
O ülkenin ekonomisi resmen çöktü! 'Ödeme yapamıyoruz'

O ülkenin ekonomisi resmen çöktü! 'Ödeme yapamıyoruz'