24 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Büyük çöküş

Büyük çöküş

Kimi ABD’nin parasal sıkılaşmaya gitmesi dedi, kimi LUNA’ya düzenlenen operasyonu öne sürdü. Merkeziyetsiz para birimleri, vatandaşa kaşıkla bal verdi, kepçeyle geri aldı. Milyarlarca dolarımız, yurt dışında, balinaların kasasına devroldu!

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Büyük çöküş

TÜRKGÜN ÖZEL HABERİ

Finansta ponzi, yüksek kâr getiren bir üretim varmış gibi gösterilerek, yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara, ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemi olarak tanımlanıyor. Kara para aklamayı ve transfer etmeyi kolaylaştıran kripto para piyasası, aynı zamanda ponzi sistemini temel alan bir anlayışa sahip. Merkeziyetinin olmaması, denetlenme mekanizmalarının çalışmadığı ve her an çok zengin, ya da sıfırı tüketmiş olabileceğiniz bir piyasadan bahsediyoruz...

Önce bayram havası... Bitcoin ve diğer altcoinler şu anda büyük kırılma aşamasında. Paranın bol olduğu dönemlerde, özellikle ABD’nin parasal genişleme politikasıyla birlikte yatırımların büyük bölümü kripto para piyasasına aktı. Türklerinde ilgi gösterdiği coinler, birkaç ay içerisinde 40 kat, 50 kat değer kazandı. Çevresinde, bir anda parasını katlayan insanlar gören vatandaş, ‘Ben neden kazanmayayım’ düşüncesiyle, herkesin kolay zengin olduğunu zannettiği piyasaya adım attı. Hacim arttıkça coinler bayram havası estirdi. Ancak her bayram gibi, bu bayramında sonu vardı...

Fenomencikler yanılttı! Özellikle çok bildiğini zanneden ancak hiçbir şey bilmeyen feno- menciklerin ‘Martta yükseliyoruz’, ‘Temmuz’da boğa sezonu geliyor’, ‘Sabredin, aman piyasadan çıkayım demeyin, sabreden kazanacak’ şeklinde telkinleriyle yüzbinlerce takip- çisini yanlış yönlendirmesi, Türkiye’nin yüz milyonlarca dolarının yurt dışına çıkmasına sebep oldu. Önce pandeminin etkileriyle birlikte dünyanın nur topu gibi bir enflasyonu ortaya çıktı. Hemen ardından Merkez Bankaları parasal sıkılaşmaya gitme kararı aldı. Balina diye tabir edilen, kripto para piyasasının ağaları, borsalardan paralarını çekmeye başladı. Alıştıra alıştıra ve hissettirmeden. Taktik her seferinde aynıydı, yüzde 10 yükselt, yüzde 30 düşür...

BALİNALAR DA ZARAR EDER!

Her yükselişte düşüş trendinin bittiğini zanneden kriptozedeler, yeni alımlarla yatırım yaptı, kazandığını zannettiği anda çok daha fazlasını kaybetti... Peki balina, bir başka balinayı zarara uğratmaz mı? MicroStrategy isimli yatırım grubunun milyarlarca dolarlık Bitcoin yatırımı bulunuyor. Yaklaşık 130 bin Bitcoin’e sahipler. Ve maliyet üzerinden toplam zararı 330 milyon doların üstünde. Tesla’nın ise 284 milyon dolar zararda olduğu söyleniyor. Bir ara 3 trilyon doları bulan piyasa, kısaca can çekişiyor. Analiz şirketi Coinmarketcap’in verilerine göre, Bitcoin dahil küresel kripto para piyasasının değeri, sadece 24 saat içinde yaklaşık yüzde 12 düşüşle 1 trilyon doların altına düştü.

CELSIUS NETWORK DARBESİ

Mayıs ayında, kripto para birimi TerraUSD’nin değer olarak sıfırı tüketmesi, ‘Bu piyasada kaybetmek yok, elindeki senindir’ anlayışını yerle yeksan etti. Şimdi de kripto para borç veren şirketlerden Celsius Network “sıra dışı pazar koşulları” nedeniyle tüm işlemlerini durdurduğunu açıkladı.

Celsius Network’ü çevreleyen türbülans ve başta ABD Merkez Bankası olmak üzere, merkez bankalarının sıkılaşma sürecini daha agresif yürüteceğine dair görüşlerin kuvvetlenmesi yatırımcıların riskli varlıklardan kaçınmasını beraberinde getirirken, buna paralel kripto para piyasası da baskı altında kaldı. Celsius Network’ün açıklaması sonrası en büyük kripto para birimi olan Bitcoin’in fiyatı Aralık 2020’den beri ilk kez 25 bin doların altına indi. Bitcoin’in son 7 gündeki değer kaybı yüzde 20’ye yaklaştı. Altcoin diye tabir edilen diğer sanal paralardaki düşüş yüzde 50’leri buldu. Piyasa değeri bakımından ikinci sırada yer alan Ethereum da son bir haftada yüzde 30’dan fazla değer kaybederek 1.215 dolar seviyesine kadar indi.

Analistler, jeopolitik belirsizlikler, yüksek enflasyon ve önde gelen kanun yapıcıların kripto paralarla ilgili devam eden olumsuz görüşleri nedeniyle kripto para birimleri için uzun süreli bir ayı piyasasının muhtemel olabileceğini belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Düğmeye basılmış gibi

Düğmeye basılmış gibi