24 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Cebimizden 1 kuruş çıkmıyor

Cebimizden 1 kuruş çıkmıyor

Ulaşımda yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Bakan Karaismailoğlu, ‘’Yani Osmangazi Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu 6,7 milyar dolar, Malkara- Çanakkale ve Çanakkale Köprüsü 2,545 milyar euro. Bakın bunlar yapım sırasında devletten 1 kuruş çıkmadan ve şu anda Çanakkale Köprüsü ve Malkara- Çanakkale Otoyolu için 1 kuruş dahi ödemedik’’ dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Cebimizden 1 kuruş çıkmıyor

KADİR YILDIZ/TÜRKGÜN

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, medya temsilcileriyle gerçekleştirdiği buluşmada konuştu. Karaismailoğlu, “Bu yapılanlar aslında arkadaşlar yapım maliyetidir, yatırım maliyetidir. Yani Osmangazi Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu 6,7 milyar dolar, Malkara-Çanakkale ve Çanakkale Köprüsü 2,545 milyar euro. Bakın bunlar yapım sırasında devletten 1 kuruş çıkmadan ve şu anda Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu için 1 kuruş dahi ödemedik. İşletme masraflarının hiçbirine karışmıyoruz, tamamen onlar da yükleniciye ait, o da çok ciddi bir maliyettir. Onun üzerine Kuzey Marmara Otoyolu, 8 milyar dolarlık bir proje, devletten 1 kuruş çıkmadı. Bunu da işletmecinin bazen 12 yıl, bazen 10 yıl, bazen 7 yıl, Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2027 yılında tamamen işletmecinin süresi biterek buradan çıkacak, tamamen devletin olacak’’ ifadelerini kullandı. Bakan Karaismailoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bizim yap-işlet-devret projelerinin tamamı açık ve bu projeleri yapacak kabiliyette olan bütün firmalar girerek rahatça teklif veriyor ve de burada bir yarışma oluyor. Mesela Çanakkale Köprüsü’nde 4 ayrı teklif, 17 firmanın hazırladığı 4 ayrı teklif yarışmıştır. Burada da kamu açısından en uygun olan teklif seçilerek yapılmıştır. Diyorlar ki; yok maliyetleri çok yüksek, yok 4 köprü, 3 köprü yaparsın. Neye göre bunu söylüyorsun? Çanakkale Köprüsü’nde kullanılan demirin metresi belli, ağırlığı belli, oradaki betonun ağırlığı belli, yapım maliyeti belli, hadi çıkarın. Bugün 2 milyar 545 milyon lira Çanakkale Köprüsü’nün maliyeti, siz bunu bugün ihale etseydiniz bu 3 milyar avrodan aşağıya çıkmazdı. Biz bunu devlet bütçesinden yapmış olsaydık işin tamamının yapım maliyetini bütçeden harcayacaktık, artı üstüne de bir de işletme maliyeti harcayacaktık. İstanbul Boğazı Birinci Köprü yapıldığında tabii ki o zamanlar; buna ne gerek vardı, bu lükstür gibi akla ziyan kelimeler edilirken, bir bakıyorsunuz şu anda Birinci Boğaz Köprüsü’nden 200 bin araç geçiyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden 250 bin araç geçiyor, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden 100 bine yakın araç geçiyor ve Marmaray’dan 600 bin tane vatandaşımız Boğaz geçişini sağlıyor.”

5 FİRMAYA ÖZEL, HAZİNE GARANTİSİ İDDİALARI

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, 5 firmaya garanti verildiği iddialarına da yanıt verdi. Karaismailoğlu, ‘’Hazine garantisi tamamen oradaki yapım maliyetinin karşılığı olan bir garantidir. Bakanlığımızdaki yıllarca uzmanlık yapmış arkadaşlarımız yapım maliyetini hesaplıyorlar. Orada da bunun işletme sırası içerisinde, işletme maliyeti, finans maliyeti, hiçbir şeye devlet karışmadan belirli süre içerisinde yıllık ödemeleriniz var, o ödemeyi garanti ediyorsunuz. Bu 5 büyük firma hikâyesinin tamamı uydurma bir hikâyedir. Bizim ayrıca Bakanlıkla iş yapan tam 1200 tane müteahhidimiz var. Bunların içerisinde eskiden CHP milletvekili olmuş, şu anda Mecliste CHP milletvekili olan müteahhit de dâhil olmak üzere farklı kesimlerden insanlar var. Sonuçta burada kamuya iş yapacak ve kamu yararını gözetecek bütün firmalarla çalışırız. Getirirler tekliflerini verirler, uygun teklifi varsa bu da kabul edilir’’ dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Dışişleri Bakanlığından Dohuk'taki saldırıya ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanlığından Dohuk'taki saldırıya ilişkin açıklama