Türkgün Ekonomi Dev fırsatlar kapıda! Savunmadan tarıma güçlü iş birliği

Dev fırsatlar kapıda! Savunmadan tarıma güçlü iş birliği

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Şili arasındaki ticari ilişkileri çeşitlendirme ve geliştirme çağrısında bulunarak, iki ülkenin 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini aşması için önemli fırsatlar bulunduğunu vurguladı. Şili'deki savunma sanayi yatırımlarından Serbest Ticaret Anlaşması kapsamındaki yeniliklere kadar birçok başlık gündeme geldi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Şili arasındaki ticari ilişkileri çeşitlendirme ve geliştirme çağrısında bulunarak, iki ülkenin 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini aşması için önemli fırsatlar bulunduğunu vurguladı. Şili'deki savunma sanayi yatırımlarından Serbest Ticaret Anlaşması kapsamındaki yeniliklere kadar birçok başlık gündeme geldi.

KAYNAK: İHA

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından düzenlenen Türkiye -Şili İş Forumu Toplantısı'na katıldı. Toplantıya Bakan Bolat'ın yanı sıra, Şili Dışişleri Bakanı Alberto Van Klaveren, DEİK Türkiye- Şili İş Konseyi Başkanı Ahmet Bilge Anbarlılar, DEİK Başkanı Nail Opak ve çok sayıda iş insanı katıldı. Bakan Bolat toplantıda yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki ticari iş birliğinin geliştirilmesine yönelik atılacak adımlardan bahsetti. Bolat, ‘‘Türkiye ve Şili coğrafi olarak birbirinden uzak ülkeler olsa da ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek, çeşitlendirmek ve daha önce ulaştığımız 1 milyar dolar eşiğini aşmak için fırsatlar olduğuna inanıyorum'' ifadelerini kullandı.

‘‘Şili ile ticari ilişkilerimizde iyileşmeler bekliyoruz''
 

Türkiye'nin Latin Amerika ile olan ticaretinde Şili'nin önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Bolat, ‘‘Şili, ihracatımızda Latin Amerika ülkeleri arasında 4'üncü sırada yer almaktadır. Şili ile ticaret hacmimiz 2021'de yaklaşık 1 milyar dolar ile zirve yapmıştır. Ancak o dönemden bugüne, temel olarak demir çelik ihracatımızdaki ve bakır ithalatımızdaki azalma nedeniyle son yıllarda dalgalı bir seyir izlemektedir. Şili ile ikili ticaret hacmimiz dalgalı bir seyir izlese de 2024 yılında 483 milyon dolara ulaşmıştır. Bu dalgalanmalar, pandemi sonrası ekonomik gerileme, azalan talep ile inşaat ve sanayi sektörlerindeki yavaşlama gibi küresel sınamalardan kaynaklanmaktadır. Ayrıca, 2023 depreminin ardından artan iç talep ve Şili'de inşaat sektöründeki gerileme de demir çelik ticaretimizi son dönemde olumsuz etkilemiştir. Küresel ekonomik koşullar istikrara kavuştukça ve sanayi sektörleri toparlandıkça, Şili ile ticari ilişkilerimizde iyileşmeler bekliyoruz'' şeklinde konuştu.

‘‘1 milyar dolar eşiğini aşmak için fırsatlar olduğuna inanıyorum''
 

2024 yılında Şili'ye en çok ihraç edilen ürünlerden de bahseden Bolat, ‘‘Demir çelik, makine ve motorlu kara taşıtları Şili'ye ihracatımızda ilk sırada yer almaktadır. İthalatımızda ise ağırlıklı olarak tarım ürünleri, inorganik kimyasallar ile kağıt ve karton başı çekmektedir. Türkiye ve Şili coğrafi olarak birbirinden uzak ülkeler olsa da ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek, çeşitlendirmek ve daha önce ulaştığımız 1 milyar dolar eşiğini aşmak için fırsatlar olduğuna inanıyorum'' diye konuştu.

Bakan Bolat, "Son yıllarda Savunma Sanayindeki başarılı yerli üretim ve ihracat kapasitemizi birçok ülke ilgiyle takip ediyor. Şili'de düzenlenen önemli savunma ve havacılık fuarı FIDAE'ye katılan büyük Türk firmaları ilgiyle karşılanmıştır. (TUSAŞ, ASELSAN, OTOKAR, BAYKAR, Dasal Havacılık, Artron Tasarım) Özellikle geçtiğimiz yıl Şili Silahlı Kuvvetleri'nde yer alan Leopard 2A4 Ana Muharebe Tanklarının modernizasyonu ihalesini kazanan ASELSAN ile ticaretimizin çeşitlendiğini görmek oldukça sevindirici. Uzun yıllardır Şili ve çevresindeki bölgede başarıyla faaliyet gösteren ASELSAN, Latin Amerika Bölge Ofisini yakın zamanda Santiago'da açtı. Güvenilir bir müttefik olan Şili ile kendi kendine yeten bir savunma sanayii kurma çabalarında teknoloji ve bilgi birikimi transferi konusunda iş birliği yapmaya hazırız'' dedi.

Şili-Türkiye Yatırımlar ve Yasal Çerçeveleri ve Serbest Ticaret Anlaşması hakkında konuşan Bakan Ömer Bolat, "Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine göre Şilili şirketlerinin ülkemizdeki yatırım stoku 14 milyon dolar seviyesindedir. Resmi verilere göre Türk şirketlerinin Şili'deki yatırım stoku 1 milyon dolardır. Şirketlerimizi tarım, madencilik, otomobil, makine, enerji vb. gibi gelecek vaat eden çeşitli sektörlere yatırım yapmaya teşvik etmeye devam etmeliyiz. Şili'nin nadir toprak elementleri, lityum ve hidrojen bağlamında sahip olduğu potansiyeli takip ediyoruz. Öte yandan, Türkiye ile Şili arasında 'Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma (YKTK)' ve 'Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması (ÇVÖ)' bulunmamaktadır. İlgili Bakanlıklarımızın yakında ÇVÖ Anlaşması için müzakerelere başlayacak olmasından memnuniyet duyuyorum. Yatırım anlaşması ile ilgili olarak, Bakanlıklarımız ayrı bir anlaşma imzalamak yerine, yatırım konularını Serbest Ticaret Anlaşması (STA) çerçevesinde ele alma ve STA'yı buna göre genişletme konusunda uzlaşıya vardılar. Bu da memnuniyet verici bir diğer husustur. Hukuki çerçevenin tamamlanmasının yatırım ilişkilerimize önemli bir ivme kazandıracağına inanıyorum'' sözlerini ifade etti.

Bakan Bolat konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ‘‘Küresel ekonomi daha korumacı bir hal almış ve sanayi politikaları güç kazanmıştır. Trump Yönetimi'nin politikaları bu yaklaşımı güçlendirmektedir. Sonuç olarak, mevcut STA'ları güncelleme yaklaşımımız da bu değişimden etkilenmiştir. Bu bağlamda, STA kapsamının genişletilmesi küresel gündemde bir değişiklik olduğunda yeniden değerlendirebileceğimiz bir konudur. Öte yandan, yatırımların Serbest Ticaret Anlaşması kapsamına alınması imkanını araştırmaya hazırız. Ayrıca, AB-Şili güncellenmiş Ortaklık Anlaşması ışığında, teknik düzenlemeler veya menşe kuralları gibi bazı maddeleri de yeniden ele almayı planlıyoruz.''

Toplantı sonunda iki ülke arasında Mutabakat zaptı imzalandı. Program sonunda hatıra fotoğrafı çekildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 16 milyar 202 milyon lira azalarak 728 milyar 91 milyon liraya düştü.

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 16 milyar 202 milyon lira azalarak 728 milyar 91 milyon liraya düştü.

KAYNAK: AA

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) yayımladığı haftalık bültene göre, bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi, 11 Nisan haftasında 283 milyar 550 milyon lira artarak 17 trilyon 716 milyar 448 milyon liradan, 17 trilyon 999 milyar 997 milyon liraya çıktı.

Bankacılık sektöründe toplam mevduat ise bankalar arası dahil geçen hafta 294 milyar 622 milyon lira artarak 21 trilyon 272 milyar 828 milyon lira oldu.

Tüketici kredileri 2 trilyon 207 milyar liraya ulaştı
Tüketici kredilerinin tutarı, 11 Nisan itibarıyla 20 milyar 591 milyon lira artarak 2 trilyon 206 milyar 904 milyon liraya yükseldi. Söz konusu tutarın 551 milyar 721 milyon lirası konut, 65 milyar 81 milyon lirası taşıt ve 1 trilyon 590 milyar 102 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu.

Bu dönemde taksitli ticari kredilerin tutarı, 23 milyar 492 milyon lira artarak 2 trilyon 553 milyar 368 milyon lira oldu. Bankaların bireysel kredi kartı alacakları ise yüzde 1,7 artarak 2 trilyon 5 milyar 330 milyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Bireysel kredi kartı alacaklarının 682 milyar 964 milyon lirasını taksitli, 1 trilyon 322 milyar 366 milyon lirasını taksitsiz borçlar oluşturdu.

Yasal öz kaynaklar arttı

Bankacılık sektöründe takipteki alacaklar, 11 Nisan itibarıyla önceki haftaya göre 7 milyar 816 milyon lira artışla 366 milyar 111 milyon liraya çıktı. Takipteki alacakların 268 milyar 414 milyon lirasına özel karşılık ayrıldı.

Aynı dönemde bankacılık sisteminin yasal öz kaynakları, 193 milyon lira artarak 3 trilyon 776 milyar 506 milyon lira oldu.

KKM bakiyesi ise geçen hafta 16 milyar 202 milyon lira azalarak 728 milyar 91 milyon liraya geriledi. Böylece KKM büyüklüğü, toplam mevduatın yüzde 3,42'si oldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *