23 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram

Ezenyurt

İstanbul’da, konut mağdurları her geçen gün çığ gibi büyüyor, sorunları bir türlü çözülmüyor. Özellikle Esenyurt’ta yaşananlar, ‘Bu kadar da olmaz’ dedirtiyor.

6 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ezenyurt

TÜRKGÜN ÖZEL HABERİ

Kimi biten dairelerine bir türlü kavuşamıyor, kimi tüm birikimini yatırarak dairesine kavuşsa da çilesi sürüyor. Dairesinin üzerinde haciz çıkıyor. Tapuyu istediğinizde, yanıt, ‘Ancak hacizli verebiliriz’ oluyor. Ona da ‘Tamam’ derseniz, bu kez, fazladan 8 bin lira daha istiyorlar

On binlerce mağdur hak sahibinin kimi biten dairelerine kavuşamazken, kiminin aldığı dairenin yerinde yeller esiyor.

Yıllarca birikim yaparak aldığınız dairenizin üzerinde, ana firmanın borcu yüzünden haciz kararı olduğunu öğreniyorsunuz. ‘tapumu temiz verin’ dediğinizde ise, 'Ancak hacizli şekilde verebiliriz’ yanıtını alıyorsunuz. Buna da tamam dediğiniz anda, bu sefer de sözleşme dışı sizden 8 bin lira hizmet bedeli talep ediyorlar. Neden diye sorduğunuzda ise, ‘Şirket personelininin maaşlarını ödeyeceğiz’ diyorlar. Çoğunluğu Esenyurt’taki konut mağdurlarının trajikomik hikâyeleri bitmek bilmiyor!..

BİRİKİMLERİNİ yatırım yapmak, ya da hayallerini kurdukları eve ulaşmak için harcayan çoğu Esenyurt merkezli konut mağdurlarının yaşadıkları, dinleyenleri şaşkına çeviriyor. Mağdurlar içinde, hacizli olduğu için dairesini teslim alamayanların yanında, henüz tamamlanamamış konutlarına ulaşamayanlar da var. Mağdurların çoğunun Esenyurt bölgesinde olması ise şaşırtmıyor. Müteahhitlerin bir zamanlar göz bebeği olan ilçede, emsal artışları ve yabancıların ilgisinin bir hayli fazla olması, ‘Nasıl olsa maketten satarız’ düşüncesiyle, yatırımların bölgeye yoğunlaşmasına neden olmuştu. Bölgede yaşanan krizle ilgili iyi niyetin olmadığı söyleniyor. Krizin ana sebebinin, ‘Kat irtifakının’ bilerek kurulmaması ve türlü hilelerle ruhsat transferi yapılarak asıl borçlu şirketlerin devre dışı bırakılması olarak gösteriliyor. Tüketiciler mahkemeyi kazansalar dahi, alacaklarını tahsil edecek muhatap şirketlerin içi çoktan boşaltılmış oluyor. İşte Esenyurt’u, Ezenyurt yapan olaylar...

HAK SAHİPLERİNE, HACİZLİ TAPULARI VERMEK İSTİYORLAR

Gazetemizi telefonla arayan ve ismini vermek istemeyen bir okuyucumuz, Garanti Koza isimli şirketin KozaPark isimli projesinden 2+1 ve 1+1 daire satın aldığını, dairelerinin tamamlandığını ve uzun bir süredir kirada olduğunu söyledi. Buraya kadar her şey normal. Ancak okuyucumuz tapuların sorunlu teslim edilmek istendiğini ve ellerinde sadece bir sözleşme olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: Tapular veriliyor, ancak ipotek şartıyla. Yani şirketlerinin borcu yüzünden, bizden ödemelerinin tamamını aldıkları dairelerimizi, ipoteği ile birlikte devralın diyorlar. Tapuyu almak bir yana, borcunu da kabullenmemizi istiyorlar.

‘PERSONELLERİNİN MAAŞLARINI BİZDEN TALEP ETTİLER’

Okuyucumuzun yaşadıkları bununla da bitmiyor. Şirketin şartları kabul eden hak sahiplerinden, tapu devri sırasında sözleşme dışı 8 bin lira hizmet masrafı adı altında ödeme talep ettiğini iddia eden mağdurlar, “Tapu masrafları gibi sözleşme gereği ödememiz gerekenleri ödemeye hazırız, hizmet bedeli nedir diye sorduğumuzda ise ‘Personel maaşlarını ödemekte zorlanıyoruz, hizmet bedeli adı altında alacağımız ücretlerle personelimizin maaşını ödeyeceğiz’ diyorlar” şeklinde konuştu. Okuyucumuzun şikayeti üzerine ilgili firmadan Zekiye Hanım’a ulaştık. Kendileriyle konuyla ilgili konuşmak istediğimizi söyledik. İpotekli olarak tapuları vermeye hazır olduklarını söyleyen şirket çalışanı Zekiye Hanım, ilgili hak sahibinin hizmet bedelini ödemek istemediği için tapusunu vermediklerini söyledi. Yöneticileriyle konuştuktan sonra gazetemize demeç verip vermeyeceklerini ileten çalışan, ardından aramamıza rağmen telefonlara yanıt vermediği gibi, olumlu ya da olumsuz geri dönüş yapmadı. “Kriz var bahanesiyle, İnnoviada da tekrar para istediler. Kurulacak fonda paraları toplayıp bitirelim diyorlar” Konut Mağdurları Komite Başkanı Özlem Hanelçi, ilgili şirkete inançlarının olmadığını, proje sahiplerinin başka şirketlerinde milyonlarca liraya hükmedip, yarım kalan konutları bitirmediklerini iddia etti.

‘DAİRELERİMİZE TAKTIRDIĞIMIZ KAPILAR, HURDACIYA SATILDI’

Anlatacaklarımdan kitap olur diyen Fahri Kaygu ise MakromTek mağduru. Bölgedeki sorunlarla yakından ilgileniyor, mağdurlara yol gösteriyor. Dairelerinin başkasına satılmaması, yarım kalan işleri halletmek için dairelerine kapı taktırdıklarını, fakat proje sahiplerinin, takılan kapıları söktürüp sattığını söyleyen Kaygu, “ Sözleşmeyle hakkımız olan dairelerin kapılarını söküp, hurdacıya sattılar, hırsızlık nedeniyle şikayette bulunduk, savcı takipsizlik verdi. Savcıyı da şikayet ettik” dedi. Haklı olmasına rağmen birçok soruşturma geçirmiş, tehditler almış, ancak davasından bir adım geri atmamış bir isim Fahri Kaygu. Bölgede yaşanan krizin, iyi niyetli olmadığı görüşünde. 2013 yılında nakit ödeme yaparak daire aldığını ve %90’ına yakını tamamlanan projenin bilinçli olarak bitirilmediğini anlattı. Kaygu, sorun çözümü noktasında satın aldıkları dairelerin tekrar kendilerine pazarlanmaya çalışıldığını söylüyor.

ESENYURT BELEDİYESİ VE EKREM İMAMOĞLU BİZİ DİNLEMİYOR

Mağdurların hemen hepsinin ortak düşüncesi, Esenyurt Belediyesinin ilgisizliği ve sorumsuzluğu. Ne önceki dönemde, ne de şimdi hiçbir şekilde sorunlarla ilgilenilmediğini söylüyorlar. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan randevu talep ettikleri, ancak kendilerine randevu verilmediği de aktarılanlar arasında yer alıyor.

TÜKETİCİ HAKLARINI BİLMİYOR

TÜRKİYE’DE 300 bine yakın konut mağdurunun olduğunu söyleyen Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, bu rakamın birinci dereceden yakınlarla birlikte 1 milyon civarına ulaştığını söyledi. Sorunlu müteahhit firmaların yasaya aykırı şekilde satış yaptıklarını anlatan Ağaoğlu şunları aktardı: Halk arasında maketten satış diye bilinen sistem, tüketici kanununda mağdur yaratmamak için çok ince detaylarla güvence altına alınmıştır. Müteahhit firmalar bakanlıktan izin almalı ve sözleşmelerini kat irtifakı şeklinde gerçekleştirmelidirler. Ayrıca, konut teslim tarihine kadar, tüketicilerden tahsil edecekleri bedellere karşılık, ‘Teminat vermek’ ya da tamamlama sigortası yaptırmak yükümlülüğündedir. Ayrıca bu tür yapılan satışların taksit sayısı 36 ayı geçemez. Sadece ana firmaya özel tek bir bankanın verdiği faiz avantajlı kredilerde tüketicinin parası yanmaz diyen Ağaoğlu, ‘Tüketici parasını bankadan talep edebilir. Ancak herhangi bir bankadan çekilmiş konut kredisini, bankanın bağlı olmayan projelerinden birine kullanırsa, bu sefer tüketici o krediyi geri ödemek zorundadır.” şeklinde konuştu.

Ruhsat transferleri hakkımızı gasbediyor

HAK sahiplerinin kazandıkları davaların bir anlamı olmadığını söyleyen mağdurlardan Fahri Kaygu, belediyenin usulüne uygun ruhsat transferi yapmadığını iddia etti. Kaygu şunları söyledi: MakromTek projesinde arsa sahipleri, projenin ruhsatını çocuklarının üzerine transfer ettiler. MakromTek’e yapılan bu gasp, aynı şekilde mağdurlara da yapılmış oldu. Çünkü davaları kazansak dahi muhatabımız Makrom- Tek. Ama projenin sahibi artık başka kişiler. Dolayısıyla kimden hakkımızı alacağımız tam bir muamma. Bir imalat var ama, kat irtifakı kurulmadığından hukuk tarafından tanınmıyor. Bu durumda, parasını ödemiş tüketiciler, yasalar karşısında içi boş şirketlerden alacaklı görünüyor.

Şikayetvar.com’a bırakılan mesajlar

Garanti Koza’dan 1+1 ev aldım. Tapuyu veririz fakat evi veremeyiz diyorlar. Tapu masrafları 15.000 TL istiyorlar. Teslim edilmeyen evin emlak vergisini istiyorlar. 13 EKİM FERİDE HANIM

Koza Park’tan 1+1 ev aldım. Satmak istiyorum fakat tapu olmadığı için satamıyorum. Firmaya ulaşamıyorum. 19 EYLÜL SİBEL HANIM

2013 yılında başlayan ve 2015 yılında teslim sözü verilen Garanti Kozapark projesi mağdur etmeye devam ediyor. Henüz tamamlanamayan projede yetkililere ulaşılamıyor. Alınan tapuların çoğu ipotekli olduğu için Koza’ya ait borçlar daire sahiplerine yükleniyor. Tapu alamayan birçok mağdur ise dairelerinin ellerinden alınması ile karşı karşıya kalıyorlar. 22 MAYIS HÜSNÜ BEY

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MHP'li Vahapoğlu TÜRKGÜN'e konuştu: Sıcak takip ve imha

MHP'li Vahapoğlu TÜRKGÜN'e konuştu: Sıcak takip ve imha