Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kadınların sürdürülebilir ekonominin liderleri olacağına yürekten inandığını belirterek, "Çevreye sıfır zarar' ilkesiyle büyüyen şirketler eminim ki kadınların eseri olacak. Yeter ki kadın girişimciliğini en üst seviyede destekleyelim ve hayatın kadın fikriyle yeniden yorumlanmasına fırsat verelim." dedi.
Emine Erdoğan, Halkbank Genel Müdürlüğünce İstanbul'daki bir otelde düzenlenen "Halkbank Üreten Kadınlar Türkiye Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dört bir yanından azmiyle, fikriyle ilham veren kadınlarla bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sürdürülebilir kalkınmayı başarmayı isteyen her ülkenin, kadınların güçlenmesine büyük vurgu yaptığını belirten Erdoğan, "Çünkü kalkınma ancak kadınların hem ekonomik hem de sosyal olarak güçlenmesiyle mümkündür. Ekonomik ve sosyal güçlenme, birbirini tetikleyen ve büyüten unsurlar. Ülkemizin güzide kurumlarından Halkbank'ın bu konuya gösterdiği önem gerçekten büyük bir takdiri hak ediyor. Kadınların kendi işlerini kurmaları ve bu konuda cesaretlenmeleri için verdikleri krediler hayatları dönüştürüyor." diye konuştu. Emine Erdoğan, Türkiye'de ilk defa bir bankanın bünyesinde "Kadın Girişimci Bölüm Müdürlüğü" kurulduğu bilgisini aldığını aktararak, şöyle devam etti:
"Kadın girişimci ekosisteminin destekleniyor olmasını son derece umut verici buluyorum. Tabii kadınların ekonomik olarak güçlenmesi yalnızca para kazanmaları anlamına gelmiyor. Kadınlar, gelecek nesillerin yetişmesi ve ailenin idame ettirilmesinde en önemli aktörlerdir. Dolayısıyla kadınların güçlenmesi ve donanımlarını artırmaları, toplumu da şekillendiriyor. Yani güçlü kadınlar güzel bir geleceğin köprüleri haline geliyorlar. Bununla birlikte güçlü kadınların sayıca çoğalması, kadınlarla ilgili yaygın sorunların da önüne geçiyor. Kadına yönelik şiddet, insan haklarının korunması, fırsat eşitliği gibi konularda farkındalık artıyor. Bildiğiniz gibi kadınların yalnızca çalışan olmalarını değil, girişimci olarak karşımıza çıkmalarını arzu ediyoruz. Girişimcilik bir fikri, bir hayali somutlaştıran büyük bir güçtür. Bugün dünyamızı şekillendiren kişiler, ağırlıklı olarak girişimcilerden oluşuyor. Bilhassa bu sebeple kadınların girişimcilik dünyasında kendilerine yer açmaları çok önemli. O zaman dünyamıza kadın eli değmiş olacak."
- "HER ALANDA HEM ZİHİNSEL HEM DE ENDÜSTRİYEL BİR DÖNÜŞÜME İHTİYACIMIZ VAR"
Dijital dönüşümün nefes kesen bir hızla gerçekleştiğine işaret eden Erdoğan, herkesin tüketici olduğu teknoloji dünyasının erkek egemen bir kültüre sahip olduğunu, kadınlar bu alanda üretici ve tasarımcı olarak yer almazlarsa geleceğin tek taraflı olacağını söyledi. Emine Erdoğan, kadınlar tasarlayan, üreten ve karar veren tarafta olurlarsa, kendilerine ait değerler bütününü de iş ortamına taşıyacaklarını ve üretim anlayışının tamamen değişeceğini kaydetti. İklim değişikliğiyle mücadelenin, dünyanın en önemli meselesi haline geldiğine dikkati çeken Erdoğan, "Hükümetler Arası İklim Paneli'nin yeni yayınladığı rapor, dünyayı uyandırması gereken bir çalar saattir. Küresel ısınmanın görülmemiş seviyeye gelmesinin insan kaynaklı olduğu kesin bir şekilde ortaya kondu. Değişmesi gerekenin bizler ve yaşamlarımız olduğu çok açık. Mikrodan makroya her alanda hem zihinsel hem de endüstriyel bir dönüşüme ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan, son yıllarda artan bir şiddetle aşırı hava olayları yaşandığını, hazin örneklerinin Türkiye'de de tecrübe edildiği yangınlar, seller ve aşırı hava olaylarının tüm dünyada yıkıcı etkiler yaptığını belirtti. "İklim mültecisi" diye bir kavramın hayatlara girdiğine değinen Erdoğan, şunları kaydetti: "Bundan sonra iklim krizi ve yetersiz kaynaklar, savaşlardan çok daha fazla insanı yerinden edecek. Tüm bunlar kaynaklarımızın hızla tükendiği anlamına geliyor. Eğer kulak kesilmeyi seçersek, tabiatın imdat çığlığını duyabiliriz. Bu karanlık tablonun ardında tüketerek üreten kar odaklı endüstriler var. Oysa biliyoruz ki kadınların da eşit şekilde yer aldığı bir ekonomi dünyası, kaynakları daha adil kullanacak. Gelecek nesillerin doğal kaynaklar üzerindeki haklarını da daha iyi gözetecek. Toplumun ihtiyaçlarının giderilmesinde, kriz ve afetlerde kadınların nasıl büyük bir güce dönüştüğünü sayısız kere tecrübe ettik. STK'larda toplumsal dayanışmanın üstün örneklerini yine kadınlar ortaya koyuyor."
- "ÇEVREYE SIFIR ZARAR İLKESİYLE BÜYÜYEN ŞİRKETLER EMİNİM Kİ
KADINLARIN ESERİ OLACAK"
Sıfır Atık Projesi'nin, kadınlarda büyük bir karşılık bulduğuna işaret eden Erdoğan, "En çok içselleştirmenin kadınlarda gerçekleştiğini şahsen gördüm. Çünkü tabiatla kadınların manevi ilişkisi yürekten gelen bir meleke gibidir. Dolayısıyla kadın kalbinin bir yandan üretirken bir yandan doğmamış çocukların hakkını koruyacağını biliyorum. Kadınların sürdürülebilir ekonominin liderleri olacağına yürekten inanıyorum. 'Çevreye sıfır zarar' ilkesiyle büyüyen şirketler eminim ki kadınların eseri olacak. Yeter ki kadın girişimciliğini en üst seviyede destekleyelim ve hayatın kadın fikriyle yeniden yorumlanmasına fırsat verelim." diye konuştu. Emine Erdoğan, Kovid-19 salgınının tarih sahnesine "en büyük felaketlerden biri" olarak çıktığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sağlıktan eğitime, her alanda sarsıcı etkilerini halen yaşıyoruz. Bu etkilerin en çok görüldüğü alan ekonomi oldu. Küresel olarak kayıplarımız çok büyük. Şu bir gerçek ki bu tip krizlerin olumsuz etkileri kadın ve erkek üzerinde eşit olmuyor. Kadınlar, farklı ekonomik ölçeklerde, salgından orantısız olarak daha kötü etkileniyor. Aile içindeki görev paylaşımındaki adaletsizlik, işini evinden yürütmeye çalışan kadınların yükünü ziyadesiyle artırdı. Küresel krizlerin atlatılmasında hem sosyal hem de ekonomik iyileşme için yeni politikalar üretmemiz gerektiği çok açık. Salgının tüm olumsuzluklarına rağmen kırılgan grupların korunmasında yeni yaklaşımları doğuracağına inanıyorum. Halihazırda, ülke olarak yaşlılardan engelli bireylere kadar kimseyi geride bırakmayan insani yaklaşımımız, tarih sayfalarına geçecek niteliktedir. Şimdi tüm dünya ekonomiyi ayağa kaldırmanın yeni yollarını arıyor. İnanıyorum ki güçlü Türk kadınları, bu alanda da öncü işler yapacaklar. Güçlenen her kadının, dünyanın tüm kadınlarına katkı sağladığını gösterecekler." "Bilgi çağı diye tanımladığımız günümüzde en büyük kıymetimiz fikirlerimizdir." diyen Erdoğan, fikirlerin tecrübelerden doğduğunu, bugün Türkiye'nin dört bir yanından gelen kadınların, Anadolu'nun ne kadar büyük bir potansiyel olduğunu bir kez daha gösterdiklerini ifade etti. Bu başarı hikayelerinin birbirine zincir gibi eklenmesi için kadın dayanışmasının önemine dikkati çeken Erdoğan, "Bir hayalini gerçekleştirmiş her kadın, henüz başka bir hayali kuran kadının rehberidir. O yüzden, başarılarıyla iftihar ettiğimiz kadınlarımızdan mentor olmayı bir misyon haline getirmelerini istiyorum. 'Birlikten kuvvet doğar' ilkesiyle birbirimizin elinden tutalım." diye konuştu. Konuşmasının ardından Emine Erdoğan'a, Halkbank Genel Müdürü Osman Aslan tarafından hediye takdim edildi. Erdoğan, katılımcılarla aile fotoğrafı çektirdi.
10 MİLYAR TL KREDİ...
Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, 7 ayda 57 bin kadın girişimciye ve 5,5 milyar lirayı aşan kredi hacmine ulaştıklarını belirterek, "Bu proje kapsamında birinci yıl sonunda 100 bin kadın girişimcimize 10 milyar Türk lirası kredi desteğine ulaşma hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi. Arslan, Halkbank Üreten Kadınlar Türkiye Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, 8 Mart 2021 Dünya Kadınlar Günü'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın liderliğinde kadın girişimcilere yönelik destek paketini açıkladıklarını ve yurt çapında organize edilecek Üreten Kadınlar toplantılarına başladıklarını hatırlattı. Türkiye'nin örnek adımlarından birisi olan "Üreten Kadınlar Projesi"ni, böyle önemli bir etkinlikle taçlandırmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Arslan, "Sayın Emine Erdoğan, Halkbank Üreten Kadınlar Toplantıları serisinin ilkini gerçekleştirdiğimiz 8 Mart'ta da onur konuğumuz olarak yanımızdaydı. Ülkemiz kadınları için her zaman daha iyisini hedefleyen vizyonuyla, 'Güçlü Türkiye ancak güçlü kadınlar ile mümkün olabilir' diyerek önümüzde yaktığı ateş, geride kalan 7 ay boyunca yolumuzu aydınlattı, aydınlatmaya da devam ediyor. Projemize inanarak bize liderlik etmesi ve kıymetli desteklerini esirgememesi bizim için çok değerliydi." diye konuştu. Arslan, toplantılarla bugüne kadar 7 coğrafi bölgeden on binlerce kadın girişimcinin hayatına olumlu katkılarda bulunma şansını elde ettiklerini anlattı. Ülkenin kadınlarını ekonomik hayata dahil edebilmek ya da var olan işlerini geliştirebilmek için kurguladıkları finansal imkanlarla 7 ayda 57 bin kadın girişimciye ve 5,5 milyar lirayı aşan kredi hacmine ulaştıkları bilgisini veren Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Canlı yayınladığımız etkinliklerimiz 250 binin üzerinde katılımcı tarafından takip edildi. Ülke genelinde yaptığımız Üreten Kadınlar Toplantıları binlerce katılımcı ile her alandan kadın girişimcinin buluşma noktası oldu. Başlattığımız uygulama yurt çapında büyümüştür ve büyümeye de devam etmektedir. Salgın süreci, hepimiz için alışkanlıklarımızın farklılaştığı bir dönem oldu. Küresel salgın, pek çoğumuzun hayat dinamiklerini değiştirse de, kadınlar daha fazla yük üstlenmek durumunda kaldı. Ev ve işteki roller farklılaştı, yeni normaller ortaya çıktı. Ancak, sağlık ekseninde biçimlenen bu yeni normallere alışabilme noktasındaki en önemli dayanağımız yine kadınlar oldu. Böyle zamanlarda kadınlarımızın yanında olmanın; onlara, cesaret veren gerçek yaşam deneyimleriyle moral aşılamanın ve harekete geçirebilecek imkanlar sağlamanın çok önemli olduğuna inanıyoruz. Kadınlarımızın iş gücüne katılımı noktasında epey yol almamız gerekiyor. Bu muazzam potansiyelin ekonomik sistemimize daha fazla dahil edilebilmesi halinde, ülkemizin kalkınmasına büyük katkı sağlayacağı açıktır."
- "KREDİMİZDEN FAYDALANMIŞ GİRİŞİMCİLERİMİZİN YÜZDE 75’İNİN CİROLARINDA ÖNEMLİ İYİLEŞME SAĞLANDI"
Osman Arslan, Türkiye'de kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi amacıyla devlet, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör iş birliğinde kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanarak başlatılan çalışmalar sonucunda, kadın girişimci sayısında ve etkinliğinde son 20 yılda önemli gelişmeler olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Halkbank olarak kadın girişimcilere sağladıkları desteklerin en önemli ögesini oluşturan, uygun koşullu Kadın Girişimci Kredileri'nin girişimciler üzerindeki deneyimini irdelediklerini belirten Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Kredilerin yüzde 58'lik kısmının küresel salgının ekonomik etkilerinin bertaraf edilmesinde, yüzde 19'luk kısmının yeni cihaz ve ekipman alımı yapılarak üretim kapasitesinin arttırılmasında, yüzde 18’lik kısmının işletme borçlarının ödenmesinde, yüzde 5’lik kısmının ise yeni istihdam oluşturmak ve yeni ürün geliştirmeye yönelik Ar-Ge çalışmalarında kullanıldığı görülmektedir. Kredi kullanan kadın girişimcilerimizin; yüzde 46’sı ticaret, yüzde 21’i hizmet, yüzde 13’ü imalat, yüzde 6’sı turizm ve yüzde 14'lük kısmı da diğer sektörlerde faaliyet göstermektedir. Kredi deneyimine yönelik olarak yaptığımız araştırma sonucunda ise kredimizden faydalanmış girişimcilerimizin yüzde 75’inin cirolarında önemli iyileşme sağlandığı, finans ve pazarlama konularında ise eğitim ve teknik bilgi ihtiyacının ortaya çıktığı görülmüştür." Arslan, bahsi geçen çalışma ve kadın girişimciler için Halkbank'ın sahadan aldığı güncel veriler ışığında, kadın girişimcilerin eğitim ihtiyaçlarını karşılayacak "Kadın Girişimci Akademisi"ni hayata geçirme gereği ortaya çıktığını söyledi. Bu konuda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Halkbank'ın güçlerini birleştirerek gelecek günlerde çalışmalara başlayacaklarını söyleyen Arslan, "Söz konusu girişimimizin, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte gerçekleştirecekleri kadın girişimciliğini destekleme amaçlı çözümlere örnek olmasını temenni ederim." dedi.
- "FAALİYETLERİMİZDEN KAYNAKLI KARBON EMİSYONLARIMIZI YÜZDE 16 AZALTTIK"
Halkbank Genel Müdürü Arslan, Üreten Kadınlar Toplantıları kapsamında düzenledikleri panellerde, Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürütülen "Sıfır Atık" çalışmalarının, özellikle sürdürülebilir yaşamın, toprağın, suyun, iklimin ve biyoçeşitliliğin korunması ile mümkün olduğuna yönelik vurgusunun kendileri aşısından da yol gösterici olduğunu söyledi. Panel katılımcılarının Sıfır Atık konusunda paylaştıkları yenilikçi girişim ve fikirlerin, tüm katılımcılar açısından değerli bir birikim sağladığına işaret eden Arslan, şöyle devam etti: "Bugünkü etkinliğimizde izleme şansını bulabileceğiniz 'Sıfır Atık Sergisi', bu birikimi yansıtan zenginleştirici bir deneyim sunacaktır. Bu arada Sıfır Atık konusunda banka olarak da oldukça duyarlı olduğumuzu ve iş süreçlerimize entegre ettiğimiz Çevre ve Enerji Yönetim Sistemleri ile Sıfır Atık uygulamaları çerçevesinde, faaliyetlerimizden kaynaklı karbon emisyonlarımızı yüzde 16 azalttığımızı ve kağıtsız bankacılık süreçlerinde epey yol aldığımızı paylaşmak isterim. Ülkemizin birikimini ortaya koyan kapsayıcı bir anlayışla Türkiye’de kadın girişimci ekosistemini destekleyerek somut fayda sağlayan en büyük projelerden birini hayata geçirmemiz sadece yurt içinden değil, yurt dışından da dikkat çekti. Bankamız kadın girişimci destekleri ve cinsiyet eşitliği konusundaki çalışmalarıyla uluslararası arenada ödüllere layık görüldü. Tüm dünyadan finans ve bankacılık sektöründen kurumların yarıştığı, Stevie Awards ve Gold Globee Winner ödül programlarında, 'kadınlara yönelik yeni finansal ürünler, girişimci kadınları destekleme ve güçlendirmede başarı' başlıklarında yakın zamanda aldığımız üç altın ödül ile birlikte toplam 5 altın ödüle ulaştık." Arslan, Türkiye’nin kadın destekleri konusunda uluslararası alanda anılmasından gurur ve mutluluk duyduklarını ifade etti. Kuruluşundan bugüne kadın girişimcilere yönelik çeşitli çalışmalar yürüten, girişimcilik konusuna büyük önem veren, kadın girişimciliği ve liderliğini geliştirmeyi hedefleyen Halkbank olarak, son dönemde hız kazanan çalışmalarının ödüllerle taçlandırılmasının oluşturduğu motivasyonu kadın girişimcilerle paylaşmak istediklerini belirten Arslan, "Bundan sonra, her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde gelenekselleştirerek düzenleyeceğimiz Üreten Kadınlar Zirvelerimizde, yıl içinde kadın girişimci kredisi kullanmış, markalaşma, inovasyon, bulunduğu yöreye katkı, sıfır atık ve sürdürülebilirlik konularında öne çıkmayı başarmış kadın girişimcilerimizi belirleyerek, onları ödüllendirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
- "HEDEF 100 BİN KADIN GİRİŞİMCİ"
Osman Arslan, kadınların tükenmeyen enerjisi ve 84 milyonun kendilerine duyduğu güvenle, girişimcileri cesaretlendirecek ve ülke kalkınmasına kadın damgasını vuracak bu proje kapsamında birinci yıl sonunda 100 bin kadın girişimcimize 10 milyar Türk lirası kredi desteğine ulaşma hedefiyle çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Kadınların ailelerin, toplumun ve geleceğin mimarları olduğunu vurgulayan Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kadınlarımızın her alanda desteklenmesi konusunda ne yapılsa azdır. Halkbank olarak kadınlarımızın desteklenmesi konuları önceliğimiz olmak üzere kamusal alanlarda insan odaklı çalışmalarımızla öncülüğümüzü sürdüreceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Hanımefendi Emine Erdoğan’ın çizdiği vizyon doğrultusunda, tarihimizde olduğu gibi bugün de hayatın her alanında güçlü bir şekilde var olan kadınlarımızın ülke ekonomisine katkılarının daha da arttırılması, ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması yolunda istihdama ve kalkınmaya daha fazla destek sağlamaları için yenilikçi proje, ürün ve hizmet geliştirmeye devam edeceğiz." AA