24 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi İşten çıkarmaların sebebi ne? Teknoloji sektöründe ibre tersine döndü

İşten çıkarmaların sebebi ne? Teknoloji sektöründe ibre tersine döndü

Büyük teknoloji şirketleri son zamanda işten çıkarmalarla gündemde. Çalışanların LinkedIn’de yaptığı paylaşımlar, son günlerde birçok kişinin işten çıkarıldığını gün yüzüne çıkardı. Uzmanlar, teknoloji sektöründeki büyüme döneminin sona erdiğini düşünüyor.    

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İşten çıkarmaların sebebi ne? Teknoloji sektöründe ibre tersine döndü

Büyük teknoloji şirketleri son zamanda işten çıkarmalarla gündemde. Çalışanların LinkedIn’de yaptığı paylaşımlar, son günlerde birçok kişinin işten çıkarıldığını gün yüzüne çıkardı. Son olarak Amazon’da yaklaşık 11 bin kişinin işten çıkarılacağı gündeme gelmişti. Bu haberin ardından Amazon yöneticilerinden biri olan Dave Limp, “Bu beni üzüyor…Cihazlar ve hizmetler birimindeki yetenekli Amazonluları kaybedeceğiz.” açıklamasını yaptı.

Dünya genelinde 120 bin iş pozisyonu kapatıldı
Amazon’un dışında Meta, Coinbase, Twitter ve Snap gibi büyük şirketlerde çalışanlar da yeni iş fırsatları aradığını söylüyor. Teknoloji sektöründeki işten çıkarmaları takip eden Layoffs.fyi isimli internet sitesine göre, dünya genelinde yaklaşık 120 binden fazla pozisyon kapatıldı. Bu da akıllara teknoloji şirketlerinin neden büyük işten çıkarmalar yaptğı sorusunu getirdi.

Örneğin Meta (Whatsapp, Facebook, Instagram) 2022 yılının ilk 9 ayında 15 binden fazla kişiyi işe aldı. Ancak son aylarda şirket yöneticileri bunun yanlış olduğunu düşünmeye başladı.

Çünkü şirketler, izin almadan kullanıcıları takip eden reklam uygulamalarına karşı büyük bir tepkiyle karşı karşıya. Öte yandan ekonominin küresel anlamda durgunluk dönemine girdiği bu günlerde, firmalar reklam bütçelerini önemli ölçüde azalttı. Faiz oranlarının artması da özellikle teknoloji şirketlerini etkiledi.

Apple’ın CEO’su Tim Cook ise şirketin sadece bazı pozisyonları için işe alım yaptıklarını ifade ederek ihtiyat sinyali verdi. Şirketlerin dışında yatırımcılar da firmaları fazla şişmiş olmakla suçluyor ve maliyetlerin azaltılması gerektiğini belirtiyor.


Kar elde etme konusunda sorunlar yaşayan Twitter’da da benzer bir tabloyla karşılaşıyoruz. Elon Musk şirket çalışanlarının neredeyse yarısını işten çıkardı. Diğer yarısına ise uzun saatler çalışmaları konusunda baskı yapıyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kim Jong-un'dan dünyaya nükleer silah tehdidi

Kim Jong-un'dan dünyaya nükleer silah tehdidi