Türkgün Ekonomi Kesme altına talep arttı! Uyarılar gecikmedi

Kesme altına talep arttı! Uyarılar gecikmedi

Piyasada çeyrek altına olan yoğun talep geldi. Vatandaş tercihini kesme altından yana kullandı. Fakat uzmanlar, kesme altın hakkında dikkat çeken bir uyarı geldi.

Piyasada çeyrek altına olan yoğun talep geldi. Vatandaş tercihini kesme altından yana kullandı. Fakat uzmanlar, kesme altın hakkında dikkat çeken bir uyarı geldi.

KAYNAK: Milliyet

Altın üretiminde yaşanan bazı sıkıntılardan dolayı son dönemde özellikle kuyumcularda çeyrek ve Cumhuriyet altını bulunurluğunda bazı sıkıntılar baş göstermişti. Vatandaş ise çözümü kesme altında buldu. Bazı kuyumcularda kesme altın satışı oldukça talep görmeye başladı.

"HER TÜRLÜ SUİSTİMALE AÇIK"

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı ve İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği (İMKUSAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, milliyet.com.tr’ye ‘kesme altın’ ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırımtürk konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Kesme altın bizim 1 kg altının merdaneden geçirdikten sonra levha haline getirip özellikle atölyelere sattığımız altındır. Atölye ne altın aldığını ve nereden aldığını çok iyi bilir. Ancak vatandaş bir kuyumcuya gidip ‘bana kesme altın verin’ dediği zaman o her türlü suistimale açıktır.

Kesme Altin-1

"MAĞDURİYETİN ÇOK FAZLA OLACAĞI BİR İŞLEM ŞEKLİ"

Doğru çalışan muhakkak çok sayıda kuyumcu arkadaşımız var ancak bunu istismar edecek olan kuyumcu arkadaşlar da var. 1 kg gümüşü merdaneden çeker, levha haline getirir, üzerine bir altın yaldız koyar ve size verir. Üzerine 24 ayar diye bile yazabilir. Siz onu başka bir yere götürüp satmak istediğinizde bunu test ettiklerinde altın olmadığı anlaşılır. Siz aldığınız yere geri götürdüğünüzde ‘hayır bu benim verdiğim altın değil’ deyip itiraz edebilirler. Mağduriyetlerin çok olacağı bir işlem şeklidir.

KESME ALTIN ALMAK MANTIKLI MI?

Artık uluslararası nitelikte Londra Metal Borsası’ndan sertifika almış rafinerilerin ürettiği gram altın varken kesme altın almanın çok doğru olmadığı kanaatindeyim. Londra Metal Borsası’ndan sertifikalı rafinerilerin bastığı 1 gram, 5 gram, 10 gram, 50 gram, 100 gram, 250 gram, yarım kg, 1 kg altın var.

"DARPHANE İLE İLGİLİ SIKINTILAR ORTADAN KALKTI"

Şu anda Darphane ile ilgili sıkıntıların ortadan kalktığını söyleyebiliriz. Şu anda yeterince altın var. O yüzden kesme altın almak çok doğru değil. Altın almak istiyorsanız Cumhuriyet altını, Darphane’nin ürettiği rafinerilerin ürettiği altından başka bir altın almanız çok doğru olmaz. Bilezik veya takı da alabilirsiniz. Ancak ‘ben kesme altın alacağım daha ucuzmuş’ diye düşündüğünüzde bunun doğru olduğu kanaatinde değilim.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün İslam ve Ahlak Kaza Namazlarında Ezan ve Kamet Şart mı? İşte Merak Edilen Diyanet Görüşü

Kaza Namazlarında Ezan ve Kamet Şart mı? İşte Merak Edilen Diyanet Görüşü

Kaza namazlarında ezan ve kamet okunması gerekir mi? Diyanet, bu sıkça sorulan dini meseleye açıklık getirdi. İşte detaylar...

Kaza namazlarında ezan ve kamet okunması gerekir mi? Diyanet, bu sıkça sorulan dini meseleye açıklık getirdi. İşte detaylar...

MUHABİR: Eylül Şahin

Vakti geçip kılınamayan namazlar, kaza edilerek telafi edilirken bazı sorular da beraberinde geliyor: Kaza namazlarında ezan okunur mu? Kamet getirmek gerekir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konuda önemli bir açıklama yaptı. İşte detaylar…

🕌 Kaza Namazı Nedir ve Neden Kılınır?

İslam’da beş vakit namazın her biri belirli zaman dilimlerinde kılınmakla yükümlüdür. Ancak çeşitli nedenlerle bu vakitler kaçırılabilir. Bu durumda Müslümanlar, dini sorumluluklarını yerine getirebilmek için “kaza namazı” kılar. Kaza namazı, geçmişte kılınamayan farz namazların sonradan telafi edilmesi anlamına gelir.

📢 Kaza Namazlarında Ezan ve Kamet Getirmek Gerekir mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konuda sıkça sorulan "Kaza namazında ezan ve kamet getirmek gerekir mi?" sorusunu net bir şekilde yanıtlıyor:

🔹 Ezan ve kamet, vaktin değil namazın sünnetidir.
Bu sebeple kaza namazı kılarken de ezan ve kamet sünnet olarak uygulanabilir.

🔹 Kaza namazı ezansız ve kametsiz de geçerli olur, ancak eksik olur.
Yani bu sünnetleri terk ederek de kaza namazı kılınabilir fakat dini bakımdan eksik bırakılmış olur.

🔹 Birden fazla kaza namazı kılınacaksa:

Her bir namaz için ayrı ayrı ezan ve kamet getirmek daha faziletlidir.

Ancak yalnızca bir kez ezan okunup, her kaza namazı için ayrı kamet getirilmesi de yeterli görülür.

Kaynak: (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 57-58)

📌 Kamet Nasıl Getirilir?

Kamet, namazın başlayacağını haber veren ve ezana benzer ifadeler içeren bir uygulamadır. Ezandan farklı olarak şu cümle eklenir:

"Kad kâmeti’s-salât" (Namaz başlamıştır)

Kamet, cemaatle ya da bireysel olarak kılınacak farz namazlardan hemen önce getirilir ve sünnettir. Özellikle kaza namazlarında da bu sünneti yerine getirmek, ibadetin ruhunu ve düzenini korumak açısından önem taşır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *