21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi Kira zammında yüzde 25’lik artış sınırı 1 Temmuz’da sona eriyor!

Kira zammında yüzde 25’lik artış sınırı 1 Temmuz’da sona eriyor!

İki yıldır süren konut kiralarındaki yüzde 25'lik artış sınırı 1 Temmuz'da sona eriyor. Kira artışında üst sınır son 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artış oranına göre olacak. Ev sahipleri yılda bir kez zam yapabilecek. Uzmanlar, ev sahipleri ve kiracıların hukuki haklarını anlattı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kira zammında yüzde 25’lik artış sınırı 1 Temmuz’da sona eriyor!
KAYNAK: Haber Merkezi

Ev sahipleri, kira zamlarını belirlerken artık yüzde 25'lik sınır uygulamasına tabi olmayacak. 1 Temmuz'dan itibaren kiracılar, kira sözleşmelerini yenilerken son 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artış oranını dikkate alarak zam yapabilecekler.

Yılda Bir ve TÜFE Oranında

İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan'a göre, ev sahipleri yılda bir kez zam yapabilir ancak TÜFE oranının üzerinde bir artış yapamazlar. Yeni düzenlemeyle birlikte, ev sahipleri enflasyon karşısında gelirlerini koruyabilecekler fakat kiracılar endişeli. Hukuki hakların doğru anlaşılması ve uygulanması önem taşıyor.

Sosyal Konutlar Olmalı

İstanbul Emlak Brokerleri Kooperatifi Başkanı Ulvi Özcan, kiracıları koruma amacıyla getirilen yüzde 25 zam sınırının doğru bir adım olduğunu belirtti. Özcan, arz-talep dengesini sağlamak için sağlıklı konut üretiminin önemli olduğunu vurgulayarak, TOKİ, Hazine ve belediyelerin işbirliğiyle sosyal konut üretiminin artırılması gerektiğini ifade etti.

Hukuki Haklarınızı Öğrenin

Avukat Ece Değer Kalyoncu, kiracıların ve ev sahiplerinin hukuki haklarını bilmesinin ve bilinçli davranmasının önemine dikkat çekti. Kalyoncu, kiracıların 5 yılı doldurmamış olsalar bile ev sahipleriyle anlaşamadıkları durumlarda 'Kira Uyarlama Davası' yolunu tercih edebileceklerini belirtti.

Kira Uyarlama Davası Şartları

Kira sözleşmesinin yapıldığı sırada tarafları öngöremeyeceği ve beklenmeyeceği bir olağanüstü durumun meydana gelmesi, bu durumun borçludan kaynaklanmaması, borçlunun henüz borcunu ifa etmemiş veya aşırı derecede güçlenmiş olması gerekmektedir. Bu koşulların varlığında kiracı, kira sözleşmesinin mahkeme tarafından uyarlanmasını talep edebilir.

Kira Tespit Davası Şartları

Kira sözleşmesinin bulunması ve tarafların davayı açmakta hukuki yararının olması gerekmektedir. Taraflar arasında yasal sınırlar dahilinde belirlenmiş bir kira bedeli bulunan durumlarda kira bedelinin tespiti davası açmak mümkün olmayabilir.

Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliye Etme Durumları

Ev sahibi, konutun kirasının çevre evlere göre belirgin bir şekilde düşük olması durumunda kira uyarlaması davası açabilir. Kiracının yeni belirlenen kira bedelini kabul etmemesi halinde ev sahibi kiracısını çıkartabilir. Ayrıca, sözleşme ihlali, aile bireylerinden birinin ev ihtiyacı, konutun satılması veya tadilata alınması gibi durumlarda ev sahibi kiracıyı tahliye edebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bayram tatilinin 8 günlük kaza bilançosu: 68 ölü, 9 bin 787 yaralı

Bayram tatilinin 8 günlük kaza bilançosu: 68 ölü, 9 bin 787 yaralı