27 Ekim 2024
weather
15°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi Kirada yavaşlamanın nedeni belli oldu! 3 büyükşehir mercek altında

Kirada yavaşlamanın nedeni belli oldu! 3 büyükşehir mercek altında

Türkiye genelinde kira fiyatlarında geçen yıl devam eden artış eğilimi sona erdi ve artış oranı yüzde 50'nin altına gerileyerek yüzde 45 seviyelerine indi. Peki, bu düşüş devam edecek mi? Uzmanlar, merak edilenleri canlı yayında açıkladı. Kiralık konut piyasasındaki son durumu ve gelecek beklentileri hakkında detaylar haberimizde yer alıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kirada yavaşlamanın nedeni belli oldu! 3 büyükşehir mercek altında
KAYNAK: Milliyet

Geçtiğimiz yıl kira artışlarını konuşurken bu yıl rüzgar tersine esmeye başladı. Özellikle son aylarda kira artış hızı düşüşe geçmeye başladı. Peki bunun sebebi ne? Kira artış hızında yavaşlama devam edecek mi?

‘RAKAM İNİŞE DOĞRU GEÇİYOR’

Konuyla ilgili merak edilenleri açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Evrim Kırmızıtaş şu ifadeleri kullandı: “Kira artış oranı yüzde 47.1’den 45’e düşmesi aslında önemli bir değer. Metrekare birim fiyatı şu anda Türkiye’de 185 lira olarak gözüküyor. Eğer 100 metrekare bir ev kiralamak istediğiniz zaman ortalama fiyatı 18 bin 500 TL demek. Şu anda bu rakam inişe doğru geçiyor.

3 BÜYÜKŞEHİR MERCEK ALTINDA, İŞTE EN FAZLA DÜŞÜŞÜN OLDUĞU YER

İstanbul yüzde 46.7’den yüzde 46.2’ye düşmüş. Ankara’da yüzde 56’dan 51.3’e düşmüş. En fazla düşüşün olduğu yer İzmir’ birinci sıraya yerleşmiş. 62.5’ten 56.3’e düşmüş.  

İstanbul’da ev tutmak istediğinizde ortalama metrekare birim fiyatı 243.8. Yani 100 metrekare bir ev kiralamak istediğinizde 24-25 bin TL civarında. İkinci sırayı İzmir alıyor. 100 metrekare bir evde 22 bin TL kira ödemek zorundasınız. Ankara’da 17 bin 700 TL’ye gelmiş oluyor. Hatta Türkiye ortalamasının bile altında.

KİRADA YAVAŞLAMANIN NEDENİ NE?

Artan kira artışlarından insanlar bıktı, bankaların faiz oranlarında yapmış olduğu kampanyalar, oranların 2.79’a düşürülmesi, yıl sonuna kadar daha da düşeceği ile ilgili belirtilerin olmasıyla beraber birçok kişi kira ödeyeceğime bankaya ödeme yaparım ve ev sahibi olurum dedi.

Müteahhitlerin yapmış olduğu kampanyalar değerli. Bazıları dedi ki “Arabanızı verin sizi ev sahibi yapalım, bankadan kredi çekmeyin 1.99’luk faiz oranı ile sizi borçlandıralım.”

Birçok kira harekete geçti. ‘20 bin 30 bin kiraya vereceğime ben bunu müteahhide veririm’ dedi. Ne oldu? Kiralık evler boşaldı.

Diğer etken ekim ayına geldik. Okullar açıldı. Düğün sezonu yavaşladı, tayinciler ve hareket halinde olan üniversite öğrenciler sabitleşti. Yapılan kampanyalarla birçok kişinin yastık altında biriktirmiş olduğu, bankadaki paraların harekete geçtiğini görebiliyoruz.

DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK Mİ?

Beklenen şu anda düşüşün devam ediyor olması. Rakamlar Türkiye ortalaması dahil olmak üzere düşüşe geçti. Kiralık ev arayanlar için tam zamanı, satılık ev için harekete geçiyorsanız şu anki faiz oranlarıyla ev sahibi olma zamanı diyoruz.” 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bartın'da maden işçisi Ferdi Tayyar'a son veda!

Bartın'da maden işçisi Ferdi Tayyar'a son veda!