22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Kripto paradan vergi alınacak mı? Kripto paraya vergi gelecek mi?

Kripto paradan vergi alınacak mı? Kripto paraya vergi gelecek mi?

Kripto para varlıklarına yönelik uzun zamandır üzerinde çalışılan yasal düzenlemede sona yaklaşıldı. 10-12 maddeden oluşması beklenen teklifle kripto ticaret tüm yönleriyle düzenlenecek. Yatırımcının korunmasına ilişkin maddeler de olacak. Peki, Kripto paraya vergi gelecek mi? Kripto paradan vergi alınacak mı? işte tüm detaylar…

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kripto paradan vergi alınacak mı? Kripto paraya vergi gelecek mi?

Uzun zamandır üzerinde çalışılan kripto para yasal düzenlemesinde, sona yaklaşıldı. Sermaye şartı vergi geliyor. Kripto paralarla ilgili düzenleme çalışmalarının detayları ortaya çıkmaya başladı. peki, Kripto paraya vergi gelecek mi? Kripto paradan vergi alınacak mı? işte tüm detaylar haberimizde…

KRİPTO PARAYA VERGİ GELECEK Mİ?

Çalışmayla, kripto varlıkların alım satımını organize eden ve "yerel borsalar" olarak tabir edilen firmalara sermaye şartı getiriliyor. Bu firmaların sermayesinin 1 milyar liranın altında olmaması yönünde görüşlerin olduğu ama yapılan piyasa çalışması sonrası limite ilişkin tam kararın verileceği ifade ediliyor.

Düzenlemeyle bu firmaların, ''finansal kurum'' halini almaları bankalar gibi, oranları, gelirleri ve karlarını şeffaf bir şekilde ortaya koymaları zorunlu olacak.

Kripto para

Düzenlemenin yasal çerçevesi için sektör temsilcileri ve uzmanlardan görüş alınan toplantı 4,5 saat sürdü. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden, doğrudan doğruya bu konuyla ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı yetkilileri ve önemli kurum kuruluşların temsilcilerinin katıldığı toplantı sonrası AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş açıklamalarda bulundu.

“ORTAK KANAAT YASANIN ÇIKARILMASI”

Elitaş, “Bugüne kadar aldığımız bilgi çerçevesinde görüyoruz ki 7 veya 8 tane ülke bir yasal düzenlemeyi gerçekleştirmiş. Yapılan mevzuatın daha net bir şekilde olup ikincil mevzuatla konunun düzenlemesi konusunda ortak kanaatimiz hasıl oldu. Dijital mecralarda değişimin hızına ayak uydurabilmeniz mümkün değil. Net bir şekilde madde düzenlemesinin bir saat sonra eksik kaldığını görebiliyoruz veya 6 ay sonra eksik kaldığını görebiliyoruz. Ortak kanaatimiz şu: Bu yapılacak düzenlemenin, işin felsefesini engelleyecek şekilde olmaması. Sistem önündeki engellerin kaldırılması” ifadelerini kullandı.

Parlamentonun çok önemli bir işlevini yerine getirdiğini belirten Elitaş, “Bir taraftan parlamentonun temsilcileri, bir taraftan konunun tarafları, paydaşları ile fikir alışverişi yaptık. Önümüzdeki günlerde AK Parti Grubu olarak bu konuyla ilgili arkadaşlarımızla bir araya gelip değerlendireceğiz. Çünkü milletvekili arkadaşlarımızın da bu konuda katkıları olacağına inanıyoruz. Cumhur İttifakı’nın milletvekilleri de katkı sağlayacaktır” dedi.

“DUYDUĞUM KADARIYLA SANAL ARSA ALINIP SATILMAYA BAŞLANMIŞ”

Elitaş, yasal düzenleme ile ilgili soruya şu şekilde yanıt verdi:

“Temel bir yasa olacak. Teferruatlı bir madde değil, tarif edici bir madde metni, yönetmeliklerle düzenlenebilecek, değişimlere ayak uydurulabilecek bir metin hazırlamayı planlıyoruz. Kripto varlıkları tanımlarken, bugünkü gördüklerimizle tanımlamaya kalktığımızda, yarın yeni çıkan şeylerle ilgili sorunlar ortaya çıkabilir. NFT denilen bir araç var. Yine duyduğum kadarıyla sanal arsa alınıp satılmaya başlanmış. Biz bu kripto varlığı, dar bir çerçevede değişim aracı olarak ortaya koyduğumuzda dar bir kapsam ortaya çıkabilir. Sanal alemde arsa alımları, NFT dediğimiz koleksiyon aracı olabilecek unsurların bu alemde düzenleyici sistem içine girmesi için geniş tanımlama olması gerektiği kanaatini oluşturduk” dedi.

“VERGİNİN OLMASI GEREKTİĞİ KANAATLERİ OLUŞTU”

Elitaş, düzenlemede vergilendirmenin nasıl olacağına ilişkin, “Katılımcılar bir verginin olması gerektiğini söyledi. Biz bu çalışma içeresinde sistemin nasıl rahat yürüyeceği konusunu değerlendirdik. Yani metne koyduğumuz maddeyle, ‘iyi bir şey yapalım derken, sanal aleme girişi korkutup ortadan kaldırabilir miyiz?’ Düşüncelerini tartışmaya çalıştık. Verginin olması gerektiği kanaatleri oluştu”

“Kötü niyetlilerin bu piyasaya girip olmayan bir varlığı, sanal bir varlık diye satıp birilerini kandırma, fırsatları olabilir diye düşünüyoruz. Bunun için de cezai müeyyidelerin olacağı bir yasal düzenleme gerekli diye düşünüyorum” dedi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Necip Hablemitoğlu suikastinin katil zanlısı Nuri Gökhan Bozkır Emniyet'te

Necip Hablemitoğlu suikastinin katil zanlısı Nuri Gökhan Bozkır Emniyet'te