Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte Kur Korumalı Mevduat hesaplarına stopaj getirilmesine karar verildi. Bu karar çerçevesinde, KKM hesaplarına 6 ay vadeli olanlarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar vadeli olanlarda ise yüzde 5 oranında stopaj uygulanacak.
Altın Dönüşümlü Hesaplar ve Kur Korumalı Katılım Hesapları da Etkilenecek
Yayımlanan kararın bir diğer önemli noktası, stopaj uygulamasının yalnızca Kur Korumalı Mevduat hesaplarıyla sınırlı kalmayacağıdır. Aynı oranlarda stopaj uygulamasının altın dönüşümlü hesaplar ve kur korumalı katılım hesapları için de geçerli olacağı belirtilmektedir.
Kur Korumalı Mevduat Nedir?
Kur Korumalı Mevduat (KKM), Türk lirası üzerinden açılan mevduat hesaplarının döviz kurlarına karşı koruma altına alındığı bir sistemdir. Bu sistem, yatırımcıları ve piyasayı Türk lirasının değer kaybına karşı korumayı amaçlamaktadır. Rekabetçi bir mevduat ürünü olan KKM vadeli mevduat hesabı, vade sonunda döviz kuru faiz oranını aşarsa kur farkı koruması sağlar. Kur değişim oranı, vade sonundaki alış kuru ile vade başlangıcındaki alış kuru arasındaki yüzdesel fark dikkate alınarak hesaplanır.
21 Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe giren KKM, pratikte eldeki Türk lirasını döviz kurlarına karşı sabitlemek anlamına gelmektedir. Bu amaçla, mevcut Türk lirası mevduatı kullanılarak veya var olan döviz mevduatı Türk lirasına çevrilerek elde edilen varlık, Vadeli KKM hesabına yatırılmalıdır. Böylelikle, KKM hesabındaki Türk lirası mevduatları, açılış tarihindeki döviz alış kuru üzerinden sabitlenir ve böylece döviz kurlarındaki artışlardan kaynaklanan zararların önüne geçilir.