22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Kurumlar vergisi oranı ne kadar oldu? Kurumlar vergisi oranı düşürüldü mü?

Kurumlar vergisi oranı ne kadar oldu? Kurumlar vergisi oranı düşürüldü mü?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurumlar vergisi hakkında son dakika açıklamasında bulundu. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan geçtiğimiz ay kurumlar vergisinin düşürüleceğini açıklamıştı. Bugün ise Kabine Toplantısı ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan Kurumlar vergisi hakkında detayı açıkladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kurumlar vergisi oranı ne kadar oldu? Kurumlar vergisi oranı düşürüldü mü?

Kurumlar vergisi Türkiye'de kurum kazançları üzerinden alınan vergi. Lütfi Elvan'ın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da Kurumlar vergisinin düşürüleceğini duyurdu. Kabine Toplantısı'nın ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kurumlar vergisi oranını, 2023'ten itibaren yüzde 20 seviyesine indiriyoruz." dedi. İşte Kurumlar vergisi hakkında detaylar...

KURUMLAR VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Kurumlar vergisi, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanır. Kurumlar vergisi mükellefleri, her üç ayda bir olmak üzere yılda dört kez geçici vergi ödemekle yükümlüdürler. Geçici vergi dönemlerinde ödenen vergiler, ilgili mali yıl sonunda tahakkuk eden kurumlar vergisi tutarından, peşin ödenen vergiler adı altında düşülür.

Kurumlar vergisi

LÜTFİ ELVAN: KURUMLAR VERGİSİ DÜŞECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ekonomideki gelişmelerle ilgili açıklama yaptı.

Elvan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“İmalat sanayiinin ülke ekonomisi için taşıdığı değerin farkındayız. Geçtiğimiz yıl 1,8 büyüme performansında imalat sanayinin katkısı yüzde 28 oldu. 2021 ilk çeyrek büyümenin yüzde 30’unu imalat sanayi sırtladı. Salgınla birlikte dünya genelinde reel sektörde de borçluluk oranları kayda değer bir artış gösterdi. Türkiye’de reel sektörün borçluluk oranı gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ortalamalarının altında olduğunu görüyoruz.

Ülkemizin dışa açıklığı sayesinde reel sektör döviz açık pozisyonlarını yönetme kabiliyetine sahip. Reel sektör 2018’den bu yana döviz açık pozisyonunu azaltırken kısa vadede ise fazla veriyor.

Kurumlar Vergisi oranı biz bu oranı yüzde 25 olarak bu yıl ön gördük. Önümüzdeki yıl yüzde 23’e, ertesi yıl 2023’te ise yüzde 20’ye düşüreceğiz.”

KURUMLAR VERGİSİ NEDİR?

Kurumlar vergisi kurum kazançları üzerinden alınan vergidir. Kurumlar vergisi mükellefi olan kurumlar, tüzel kişiliğe sahip olmalıdır. Sermaye şirketleri, kurum olarak kabul edilir ve kurumlar vergisi mükellefidir. Şahıs şirketleri ise kurumlar vergisi ödemez.

KURUMLAR VERGİSİ ORANLARI NELERDİR?

Kurumlar vergisi kurum kazancı üzerinden 2021 yılında yüzde 25, 2022 yılında ise yüzde 23 olarak uygulanacak. Bu madde, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için geçerli olmak üzere yasanın Resmi Gazete’deki yayım tarihinde yürürlüğe girecek.

Uygulama, 1 Temmuz'dan itibaren verilmesi gereken beyannamelerden başlamak ve 1 Ocak'tan itibaren başlayan vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için geçerli olacak.

Bildiğiniz üzere, 2017 yılında yürürlüğe girmiş olan vergi kanunu kapsamında kurumlar vergisi, "Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ile tüm kurumlar için yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkarılmıştı.

KURUMLAR VERGİSİNİN KONUSU NELERDİR? 

Kurumlar Vegisi Kanununun birinci maddesine göre kurumlar vergisinin konusu yani üzerine vergi konulan ve verginin kaynağını oluşturan ekonomik unsurlar şunlardır:

Sermaye şirketleri (anonim, limited, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler)
Kooperatifler
İktisadi kamu kuruluşları
Dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmeler (sendikalar dernek; cemaatler vakıf sayılır)
İş ortaklıkları

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Emekli maaşları bayramdan önce ödenecek mi? Emekli bayram ikramiyesine zam geldi mi? İşte açıklama

Emekli maaşları bayramdan önce ödenecek mi? Emekli bayram ikramiyesine zam geldi mi? İşte açıklama