21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Matrah arttırımı beklentisi sürüyor

Matrah arttırımı beklentisi sürüyor

İş dünyasının umutla beklediği vergi ve matrah arttırımı, kamu alacaklarıyla ilgili yapılandırma görüşmeleri sırasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçmedi. Mükellefler, ilgili maddelerin TBMM’de eklenmesini istiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Matrah arttırımı beklentisi sürüyor

Sercan SÖZERİ / TÜRKGÜN

Devlet alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin düzenleme geçtiğimiz günlerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. 4 milyonun üzerinde vatandaşın kamu borçları için yapılandırma yapılmasının önü açıldı. Yüz binlerce vergi müfettişinin beklediği vergi ve matrah arttırımı konusu ise düzenlenen kanun metninde yer almadı. Oysa mükelleflerin en öncelik verdiği konu, matrah ve vergi arttırımının yanında kasa, stok ve cari hesapların düzeltmeleriydi. Sosyal medya üzerinden isteklerini duyuran ve Twitter’da en çok konuşulan konulardan biri hâline gelen bu istek, beklentilerin devam ettiğini gösteriyor.

Daha önce çıkan yapılandırmalarda yer alan matrah arttırımı, kasa-stok ve cari düzeltmeleri ile ilgili maddeler, hazinenin en fazla gelir sağladığı bölümlerin başında gelmişti. Yapılandırmaların geri ödeme oranına bakıldığında, geri dönüşlerin büyük kısmı bu kalemlerde oluşmuştu. Sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışan mükellefler, varlık barışından sıfır vergi ödemesiyle yararlananlar olduğuna dikkat çekti. İş dünyası, ilgili düzenlemelerin Mecliste çıkacak kanuna eklenerek, işletmelerin ihtilafları sorunlardan kurtulmasının önünün açılacağını, hazinenin de ciddi bir kaynak yaratacağını öne sürdüler.

NEDEN İSTENİYOR

Mükelleflerin matrah ve vergi arttırımından yararlanması, ilgili yıllar için vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmasını engelliyor. Matrah veya vergi arttırarak devletin belirlediği oranlarda belli bir tutar ödeniyor, bunun karşılığında incelenmeme garantisi sağlanıyor. Vergi uzmanları bu maddenin eklenmesiyle şirketlerin ilgili yıla ait yapılacak vergi incelemesini ortadan kaldırdığını, bir bakıma şirketlerini sigorta altına aldığını belirtiyorlar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Koca yüzde 76’lık artış var demişti! Yeni tedbir açıklandı

Bakan Koca yüzde 76’lık artış var demişti! Yeni tedbir açıklandı