Ekonomi alanında Nobel Ödülü'nün son sahiplerinden biri olan, MIT Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu, sosyal medya hesabı X üzerinden Trump'ın kripto paralar ve ekonomik kurumlar üzerindeki etkisine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Acemoğlu, "Trump demokratik normları zayıflatacak, politikada belirsizliği ve keyfiliği arttıracaktır" ifadelerini kullanarak dikkat çekti. Ekonomist, Trump’ın başkanlık politikalarının ekonomi üzerindeki potansiyel maliyetlerini değerlendirdi ve kurumların ekonomiye katkısını test etme olanağı sağlayacağını belirtti.
Daron Acemoğlu Kimdir?
Türk-Amerikalı ekonomist Kamer Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967'de İstanbul'da doğdu. 1993’ten bu yana Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) ders vermekte olan Acemoğlu, ekonomi alanında dünyaca ünlü bir akademik kariyere sahiptir. 2019 yılında MIT’de Enstitü Profesörü unvanını alan Acemoğlu, 2024’te Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanarak Türkiye’nin Nobel kazanan üçüncü ismi olmuştur.
Başarılarla Dolu Akademik Yolculuk
Ekonomi bilimine yaptığı katkılarla tanınan Acemoğlu, özellikle iktisadi büyüme, demokrasi ve diktatörlük üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çekmiştir. 2005’te John Bates Clark Madalyası’nı alan Acemoğlu, 2012 yılında yayımlanan “Why Nations Fail: The Origins of Power, Poverty, and Prosperity” (Ulusların Düşüşü) adlı kitabıyla dünya çapında üne kavuştu. Acemoğlu ve Robinson, bu çalışmada, ulusların zenginlik farklarının temelinde ekonomik ve siyasi kurumların kalitesinin yattığını savunmaktadır.
Ödülleri ve Akademik Ünvanları
Daron Acemoğlu, 2013 yılında Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü almış; Utrecht, Bilkent, Bath ve Boğaziçi gibi önde gelen üniversitelerden fahri doktora unvanına layık görülmüştür. İngiliz Akademisi Onur Üyesi olan Acemoğlu, 2024’te Nobel Ekonomi Ödülü’nü Simon Johnson ve James Robinson ile paylaşmıştır. Nobel ödülünü, kurumların ekonomik refaha etkilerine dair yaptığı çalışmaları nedeniyle almıştır.
Prof. Dr. Daron Acemoğlu, dünya ekonomisine dair çalışmalarını sürdürürken Review of Economics and Statistics ve Journal of Economic Growth dergilerinde yardımcı editör olarak görev yapmaktadır ve Bilim Akademisi üyesidir.