19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Ortak altyapı şart

Ortak altyapı şart

Turkcell Genel Müdürü Erkan, şirketin önümüzdeki dönem hedeflerini ve teknoloji vizyonunu paylaştı. Türkiye’nin teknoloji alanında başlattığı atılımın aynı ivmeyle devam etmesi için ortak altyapının şart olduğunu söyledi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ortak altyapı şart

TÜRKİYE’nin dijital operatörü Turkcell için bu yıl çok özel bir yıl. 28 Şubat 1994 yılında kurulan şirket 25. kuruluş yıl dönümünü kutluyor. Çeyrek bir asrı geride bırakan Turkcell’in dijital servis ve hizmetleri bugün dünyanın 39 ülkesinde kullanılıyor. Sadece yerli ve milli servisler üretmekle kalmıyor Karayipler’den Nepal’e kadar yazılım ihraç ediyor. Bu bayrak yarışında görev zamanı Murat Erkan’da. Gruba 2008 yılında Superonline Genel Müdürü olarak dahil olan Murat Erkan şimdi kaptan koltuğunda oturuyor. Gazetecilerin ekonomi yönetimiyle bir araya gelen Erkan yeni dönemin şifreleri hakkında bilgi verdi. Dijital operatör vizyonu doğrultusunda yatırımlara devam edeceklerini bildiren Erkan, yeni dönem stratejisini üç ayak üzerine oturtacaklarını söyledi. Turkcell ne yapacak: Teknoloji alanındaki farkını yeni teknolojilere yatırıma devam ederek ortaya koyacak. Dijital operatör vizyonu benim de dört yıldır içinde olduğum bir vizyondu. Buna aynı hızla devam edilecek. Gerek yurt içi gerek yurt dışı penetrasyon artırmak çok önemli. 39 ülkedeyiz ama gidecek çok yolumuz var” dedi.

DİJİTALE ÖNCÜLÜK EDECEK

Dijitalleşmenin yanı sıra kurumların dijital dönüşümüne öncülük edeceklerini ifade eden Erkan, “Biz sadece bireylere değil de kurumlara da çözümler üretiyoruz. Dijital İş Servisleri şirketimiz ile en küçük KOBİ’den en büyük şirkete kadar destekliyoruz. Vizyonumuzun üçünü parçası ise finansal hizmetler. Erkan, “Techfin’de temel amaç aracıları aradan çıkartıp müşterilerin dijital finansal servislere hızla ulaşmasını sağlamak. Sadece geçen yıl 2 milyon 300 bin müşterimize bireysel kredi verdik. Adet olarak Türkiye’de birinciyiz. Mağazalarımızda sadece geçen yıl 507 bin fiziksel Paycell kartı çıkarttık. 334 bin civarında tahsilat yaptık. Kısaca Turkcell’i üç tane ana geminin üstüne götüreceğiz” şeklinde konuştu.

‘ÇOK İYİ DURUMDAYIZ’

Finansal anlamda şirketin son derece sağlıklı bir noktada olduğunu ifade eden Erkan, “Döviz konusundaysa şirketlerin operasyonel verimliliği ve yaklaşımı çok değerli ama son birkaç yıl gösterdi ki finansal verimliliği daha önemli. Geçen hafta iki çok önemli gelişme oldu. Birincisi; Fintur hisselerimizi devrettik ve oradan 353 milyon avro nakit girişi oldu Türkiye’ye. Bu bizim kasamıza girdi ve daha sonra bir kısmını da önümüzdeki dönemde de göreceğiz ki net kâra yansıyacak. Bu arada Çin Kalkınma Bankası’ndan aynı hafta 235 milyon euro 7,5 yıl vadeli bir kredi anlaşması yaptık çok makul oranlarla” dedi. Turckell’in hisse performansını da değerlendiren Erkan fiyatların alım için uygun olduğunu söyledi.

KAPIMIZ SONUNA KADAR AÇIK

Erkan, dijital dönüşümde startuplara kapılarını sonuna kadar açtıklarını belirterek, “Ülkemizde milyonlarca start-up çıksa bile, hepsine kapımız açık. fizy, Yaani, BiP gibi yerli uygulamalarınız var. Unicorn’un yani çok ilgi çekecek, yıldız olacak bir ürünün de çıkmasını bekliyoruz. Her 3-6 ayda bir yeni dijital servislerimi göreceksiniz. Bu tür servisler Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalması için çok önemli” diye konuştu.

5G için lisans bedeli alınmasın

TÜRKİYE’nin rekabet anlamında, dijitalleşme anlamında kesinlikle geri kalma lüksü olmadığını belirten Erkan, “Bu kadar genç bir nüfusu olan bir ülkenin bu noktada doğru adımları atacağına inanıyorum. Bence çok hızlı bir şekilde istenen noktaya geleceğiz. Ama dünya 5G üzerinden bir lisans bedelinden ziyade yerine bir fayda edinme üzerine uğraşıyor. Birçok ülke, ABD’den Japonya’ya, Almanya’dan Kore’ye kadar lisans bedeli almadan operatörlere destek olmaya çalışıyor. Biz de benzer bir şey olmasını bekliyoruz” dedi.

'Her adımı atmaya hazırız’

TÜRKİYE’nin teknoloji alanında başlattığı atılımın aynı ivmeyle devam etmesi için ortak altyapının şart olduğunun altını çizen Erkan, “Ülkemizde yaklaşık 20 milyon hane var. Şu anda fiberin ulaştığı hane sayısı ise yaklaşık 5 milyon. Acilen 15 milyon haneye daha fiber ulaştırmamız gerekiyor. Sektördeki tüm oyuncuları elini taşın altına koymalı.Bu altyapıların maliyeti 13-15 milyar dolar olur. Halbuki hem mevcut altyapıyı paylaşıp hem de bundan sonraki yatırımları beraber yaparsak bunun maliyeti 2-2,5 milyar dolar olur” dedi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Son rakam açıklandı: Lehimize yazılan oy 13 bin 969'dur

Son rakam açıklandı: Lehimize yazılan oy 13 bin 969'dur