24 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Ticaret Bakanlığından e-ticaret yapanlara güvenli ürün uyarısı

Ticaret Bakanlığından e-ticaret yapanlara güvenli ürün uyarısı

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan broşürde, satışa sunulacak ürünlerin Güvenli Ürün Bilgi Sistemi'nden düzenli kontrol edilmesi gerektiği belirtildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ticaret Bakanlığından e-ticaret yapanlara güvenli ürün uyarısı

Ticaret Bakanlığı, e-ticaret yapan satıcılar ve alışveriş platformlarının, satışa sunulan ürünlerin güvenli olup olmadığını Güvenli Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS), Avrupa Birliği Hızlı Alarm Sistemi (RAPEX) ve OECD Küresel Geri Çağırma Portalı gibi platformlardan kontrol etmesini istedi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bakanlık tarafından hazırlanan broşürde, alışveriş platformları, satıcılar ve tüketicilere yönelik güvenli ürün uyarısında bulunuldu.

Broşürde, e-ticaretle satış yapanların, ürün güvenliğine öncelik vererek çevrim içi alışverişi güvenli hale getirmesi tavsiye edildi. Satıcılar ile alışveriş platformlarının, e-ticaret yoluyla satışa sundukları ürünleri GÜBİS'in "www.gubis.gov.tr", RAPEX'in "https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts"ve OECD Küresel Geri Çağırma Portalı'nın "https://globalrecalls.oecd.org" adreslerinden düzenli kontrol etmesi istenen broşürde, şu ifadelere yer verildi:

"Sitenizde güvensiz ürün listelenmesini önleyin. Ürünlerle ilgili yasal düzenlemeleri kontrol edin. Ürün açıklamalarında ürün güvenliğiyle ilgili bilgilendirmeler, uyarılar, kullanım talimatları, yaş sınıflandırması ve etiket bilgileri yer almalı. Güvenli olmayan ürünlerin satıştan kaldırılmasını sağlayarak, platformunuzda bu ürünleri satın almış tüketicilere ulaşarak çevrim içi alışverişi güvenli hale getirebilirsiniz."

Broşürde, satıcıların, tüketicilerin ürün güvenliğiyle ilgili bildirimlerini dikkate alarak yetkili kuruluşlarla paylaşması önerildi.

Alacağınız ürün güvensiz bulunmuş olabilir

Broşürde, internetten alışveriş yapanlara yönelik de uyarı yer alırken "Bilgilenmek, sizi güvenli olmayan ürünlerin zararlarından korur. İnternetten alışveriş yaparken GÜBİS'i inceleyin. Almayı düşündüğünüz ürün güvensiz bulunmuş olabilir. Satın aldıktan sonra güvenlikle ilgili uyarıları ve kullanım talimatlarını kontrol edin. Çocuğunuz için aldığınız güvenli bir ürün yanlış montaj sebebiyle risk oluşturabilir. Ürünün güvenli olduğundan şüphe duyarsanız, CİMER, Alo 175 gibi kanallardan şikayetinizi iletin." bilgisi verildi.

GÜBİS nedir?

Türkiye'de 9 bakanlık ve kamu kurumu tarafından gerçekleştirilen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri sonucu güvensizliği tespit edilen ürünlerin tüketicilere tek bir platformdan aktarılması amacıyla hazırlanan GÜBİS , 2018 yılında devreye alındı. Sisteme "www.guvensizurun.gov.tr" ve "www.gubis.gov.tr" bağlantılarından erişim sağlanabiliyor. Bu çerçevede, tüketicilerin alışveriş yapmadan önce sistemi kontrol ederek ürün seçimlerinde bu bilgileri dikkate almaları fayda sağlıyor.

Tüketiciler, sistem üzerinden, güvensiz bulunan ürünlerin bilgilerine, fotoğraflarına ve iktisadi işletmecilere ilişkin bilgilere ulaşabiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yaşlı ve engelli aylığı hesaplara yatırıldı

Yaşlı ve engelli aylığı hesaplara yatırıldı