20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi TSE Başkanı Şahin: Akkuyu NGS Projesi'nde 664 milyon dolarlık yerli malzeme kullanıldı

TSE Başkanı Şahin: Akkuyu NGS Projesi'nde 664 milyon dolarlık yerli malzeme kullanıldı

TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, kurumun yetkilendirilmesiyle verilen hizmetler sonucu, yaklaşık 664 milyon dolar yerli malzemenin sanayicilerden tedarik edilerek Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi'nde kullanıldığını açıkladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
TSE Başkanı Şahin: Akkuyu NGS Projesi'nde 664 milyon dolarlık yerli malzeme kullanıldı
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin, santrale ziyarette bulunarak, Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Sergei Butckikh ile bir araya geldi.

Şahin, Akkuyu NGS Projesi konusunda işbirliklerinin devam edeceğini kaydetti.

TSE'nin çeşitli gözetim ve eğitim hizmetleri sunduğuna dikkati çeken Şahin, proje kapsamında imalatçıların onaylanmasıyla inşaat, saha, montaj ve imalat denetimleri kapsamında teknik destek sağladıklarını ifade etti.

Şahin, ayrıca bağımsız gözetim şirketi olarak Akkuyu NGS'de yapımı süren tesislerde gözetim faaliyeti gerçekleştirdiklerini ve ilgili konularda çeşitli eğitimler verdiklerini aktardı.

Türkiye'nin nükleer projelerinde yerli kurumların rolü artacak

Türkiye'de gerçekleştirilen ve planlanan nükleer projelerde yapı denetim ve uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin etkinliğini artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Şahin, Sinop başta olmak üzere, ülkede yapılacak NGS'lerde en geniş kapsamda yerli kurum olarak hizmet verme stratejileri olduğunu bildirdi.

Şahin, NGS inşasında TSE olarak aldıkları iş bitirmeyle Türkiye'de ve uluslararası alanda hizmet vermeyi amaçladıklarının altını çizdi.

TSE'nin bu projedeki varlığının, teknoloji ihracatı yoluyla küresel nükleer enerji pazarında yer almasının ve yerlilik payının artırılmasının stratejik ve ticari önemi olduğuna dikkati çeken Şahin, "TSE 7 Ocak 2020'de Ana Malzeme Onay Kuruluşu (MMO) olarak yetkilendirildi. Yerel katkının artırılması için malzeme onay süreçleri titizlikle yürütüldü." ifadelerini kullandı.

Şahin, nükleer güvenlik sınıfında olmayan ürünlerde yerel katkıyı artırmak amacıyla malzeme onay kuruluşu olarak uygulama projeleri ve GOST standartları ile ulusal mevzuat arasında karşılaştırma raporları düzenledikleri bilgisini vererek, bu raporlar doğrultusunda oluşturulan teknik kararların, yüklenici firmalarla paylaşıldığını ve onay verilmesinin ardından ürünlerin sertifikasyonun gerçekleştirildiğini aktardı.

Bu sürecin ülkedeki sanayicilerin sektördeki yerlerini sağlamlaştırmasına katkı sağladığını vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"TSE'nin yetkilendirilmesiyle verdiğimiz hizmetler sonucunda, yaklaşık 664 milyon dolar tutarında yerli malzeme sanayicilerimizden tedarik edilerek Akkuyu NGS Projesi'nde kullanıldı. Yapı malzemesi ve donatı çeliği için 300 milyon dolar, ekipman üreticilerinden ise 364 milyon dolar yerli malzeme tedarik edilerek projeye katkı sağlandı. Bu malzemelerin tip ve özel testleri enstitü laboratuvarlarımızda gerçekleştirildi ve ürünler belgelendirildi."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Tunç, terör şehidi Cumhuriyet Başsavcısı Uzun'u andı

Bakan Tunç, terör şehidi Cumhuriyet Başsavcısı Uzun'u andı