27 Eylül 2024
weather
25°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Türkiye doğal ortak! 1 trilyon dolarlık muazzam proje: Büyük mesafe kat edildi

Türkiye doğal ortak! 1 trilyon dolarlık muazzam proje: Büyük mesafe kat edildi

10 yılda daha çok işlerlik kazanan ve muazzam proje olarak tanımlanan 'Kuşak Yol Girişimi'ne Türkiye jeopolitik konumu nedeniyle doğal ortak olarak görülüyor. Türkiye'nin doğal ortak olduğu muazzam proje hakkında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, çok büyük mesafeler kat edildiğini belirtti.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye doğal ortak! 1 trilyon dolarlık muazzam proje: Büyük mesafe kat edildi

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, "Kuşak Yol Girişimi"nin muazzam bir proje olduğunu ve geçen 10 yıla bakıldığında projede gerçekten çok büyük mesafeler kat edildiğini belirtti. Bakan Yardımcısı Çam, söz konusu projeye büyük destek verdiğini söyledi.


TÜRKİYE DOĞAL ORTAK! 1 TRİLYON DOLARLIK MUAZZAM PROJE
Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde yayımlanan China Today Dergisi tarafından düzenlenen 4. Türkiye – Çin İletişim Forumu, "Kuşak ve Yol Girişimi'nin 10. Yılı" ana temasıyla, THY ana sponsorluğunda gerçekleştirildi.

50 yılı geride bırakan Türkiye-Çin ilişkileri, ekonomiden ticarete, turizmden kültüre son yıllarda gözle görülür şekilde gelişiyor. İki ülkenin dışa açılım politikasıyla ilişkiler 1980'lerden itibaren ekonomik ve siyasi alanda ivme kazanırken 2010'da ikili ilişkiler "stratejik iş birliği" düzeyine çıkarıldı ve diplomatik temaslar son 15 yılda yoğunlaştı.

İki ülkenin ortak yolculuğu, 10 yıl önce hayata geçirilen ve tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasını amaçlayan Kuşak ve Yol projesi ile bir üst seviyeye çıktı. Şimdi iki ülke, geleceği birlikte inşa etmek için yeni iş birliklerine odaklanıyor.

"Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin 10 Yılı" başlıklı 4. Çin-Türkiye İletişim Forumu'nda, Türkiye ve Çin'in binlerce yıllık köklü ilişkilerini geleceğe nasıl taşıyacakları, ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi konuları ele alındı.

Etkinlikte Türkiye ve Çin'den üst düzey isimler konuşmacı olarak yer aldı.

Etkinlik, China International Communications Group (CICG) Başkan Yardımcısı Gao Anming'in Kuşak Yol Girişimi konusunda Çin'in stratejisini aktardığı özel oturumla devam etti.

China International Communications Group tarafından Türkiye'de, Çin üzerine araştırma yapan kurum ve düşünce kuruluşlarının hem bu çabalarını takdir etmek hem de çalışmalarına ışık tutması amacıyla Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping'in kaleme aldığı "Çin'in Yönetimi" başlıklı kitabı Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş ve İstinye Üniversitesi Kuşak ve Yol Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUYÇAM) Müdürü Dr. Efe Can Gürcan'a takdim edildi.

"TÜRKİYE İLE DOSTLUĞU OLAN KAZANIR"
Etkinliğin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, iki ülkenin dostluğuna vurgu yaparak Türkiye-Çin arasındaki turizm ve kültürel alandaki iş birliğinin güçlendirilmesi için yapılması gerekenleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın stratejisini paylaştı.

Kuşak Yol Girişimi"nin muazzam bir proje olduğunu, geçen 10 yıla bakıldığında projede gerçekten çok büyük mesafeler kat edildiğini ifade eden Çam, "Türkiye Cumhuriyeti olarak bu süreç içinde yapmış olduğumuz anlaşmalar çerçevesinde elimizden geldiği kadarıyla katkımızı vermeye çalıştık." dedi.

Çam, Türkiye'nin sadece Asya'yla Avrupa'yı birleştiren değil aynı zamanda Afrika'yı, Orta Doğu'yu, Asya'yı, Karadeniz'i Balkanlar'ı, Avrupa'yı, Akdeniz'i hepsini birbirine yaklaştıran çok önemli ülke olduğunu aktardı.

Çam, "Türkiye'ye yatırımların daha da artmasını ümit ediyoruz. Türkiye gerçekten bir fırsat ülkesi. Bu ülkeye yatırım yapan kazanır. Türkiye ile dostluğa olan kazanır." açıklamasını yaptı.


"TÜRKİYE, KÜLTÜR BAKIMINDAN DA ÇEKİCİ BİR TURİZM NOKTASI"
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin de Çin ile Türkiye arasındaki dostluğun ve iş birliğinin gelişiminin önemini vurguladı.

Shaobin, Çin ve Türkiye'nin somut iş birliğinde yeni bir sayfa açtığını ifade ederek, aşamalı olarak politika, altyapı, ticaret finans alanlarında ve halkları arasındaki bağlantıları kuvvetlendirmekte olduğunu kaydetti.

Çin ve Türkiye arasındaki işbirliğinin örneklik teşkil ettiğini aktaran Shaobin, "Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı düzenlemeliyiz. Ticaret ve yatırımı kolaylaştırma çalışma grubunu kurmalıyız. Politika iletişimini kuvvetlendirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Shaobin, "Türkiye, Avrupa ve Asya'nın kesişme noktasındadır. Türkiye, kültür bakımından da oldukça dikkat çekici bir turizm noktasıdır. Dünya ekonomisinin en büyük lokomotifi olarak Çin'in kalkınması bütün dünya için önemli bir fırsattır." değerlendirmesinde bulundu.

"İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLETİŞİM VE YATIRIM KANALLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR"
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi İletişim Dairesi Başkanı Gökhan Yücel ise "Türkiye Yüzyılı" stratejisi ekseninde Çinli yatırımcıları Türkiye'ye davet ederek iki ülke arasındaki iletişim ve yatırım kanallarının güçlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Asya ve Pasifik Ülkeleri Dairesi Başkanı Çağatay Özden de "Kuşak- Yol Girişimi'nin 10. Yılında Türkiye ve Çin arasındaki Ekonomik ve Ticari İlişkilerin Geleceği" konulu özel oturumunda ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi için Ticaret Bakanlığı'nın stratejisini paylaştı.

Turkuvaz Dergi Grubu Genel Müdürü Yasemin Gebeş de 1 trilyon dolarlık yatırımı ve 3 milyardan fazla nüfusu bünyesinde taşıyan Kuşak ve Yol Projesi'nin, 64 ülkeyi kapsadığını, kara yolları, demir yolları, limanlar, havaalanları, enerji üretim santralleri ve telekomünikasyon ağları ile büyük ölçekli altyapı yatırımlarını içerdiğine dikkati çekti.

Gebeş, Türkiye'nin proje çerçevesinde Çin'in doğal iş birliği ortağı konumunda olduğuna işaret ederek, "Kuşak ve Yol Girişimi ile başlayan tüm bu ilişkiler birbirimizi daha iyi tanımak, anlamak ve her konuda işbirliğimizi daha üst seviyeye çıkarmak için motivasyon sağlıyor." açıklamasını yaptı. AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Birgün Gazetesi'nin Bakan Şimşek hakkındaki iftirasına bakanlıktan yalanlama: Bu haber gazetecilik değildir

Birgün Gazetesi'nin Bakan Şimşek hakkındaki iftirasına bakanlıktan yalanlama: Bu haber gazetecilik değildir