Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Türkiye'nin tarım, gıda ve içecek sektörü yılın ilk 5 ayında dengede!

Türkiye'nin tarım, gıda ve içecek sektörü yılın ilk 5 ayında dengede!

Türkiye'nin tarım, gıda ve içecek sektörü yılın ilk 5 ayında 11,22 milyar dolar ihracat, 8,3 milyar dolar ithalat yaptı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye'nin tarım, gıda ve içecek sektörü yılın ilk 5 ayında dengede!
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Dış Ticaret Verileri temel alınarak hazırlanan TGDF Dijital Veri Paneli'nin mayıs ayı sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Bu sonuçlara göre, tarım, gıda ve içecek sektörü, bu yılın ilk 5 ayında geçen yıla kıyasla önemli bir artış gösterdi.

Tarım, Gıda ve İçecek Sektöründe İhracat ve İthalat Değerleri

Yılın ilk 5 ayında sektör, ihracatını yüzde 7,45 artırarak 11,22 milyar dolar seviyesine çıkardı. Ancak ithalatta yüzde 23,26'lık bir düşüş yaşandı ve 8,3 milyar dolarlık bir değere ulaşıldı. Bu durum, sektörde dış ticaret dengesinin 2,92 milyar dolar fazla vermesini sağladı.

Mayıs Ayında Öne Çıkan İhracat ve İthalat Verileri

Mayıs ayına odaklandığımızda, aylık bazda ihracatın önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,27 artarak 2,3 milyar doları, ithalatın ise yüzde 33,7 azalarak 1,81 milyar doları bulduğunu görüyoruz. Bu ayda buğday, ham ayçiçeği yağı ve mısır dane ithalatında belirgin bir gerileme yaşandı.

Dış Ticaret Dengesi ve Birim Değerlerdeki Değişimler

Yılın ilk 5 ayında dış ticaret dengesinde gözle görülür bir artış gözlendi ve 2,92 milyar dolarlık bir fazla verildi. Bu dönemde birim ihracat değeri düşerken, ithalat birim değerinde ise artış yaşandı. Birim ihracat değeri 1224 dolar/ton, ithalat birim değeri ise 613 dolar/ton seviyesine yükseldi.

Öne Çıkan İhracat ve İthalat Ürünleri

İhracatta fındık içi, buğday unu ve rafine ayçiçeği yağı öne çıkan ürünler olarak sıralanırken, ithalatta buğday, soya fasulyesi ve ham ayçiçeği yağı en fazla talep gören ürünler arasında yer aldı. Bu ürünler, toplam dış ticaret hacminin önemli bir kısmını oluşturdu.

İthalatTA TALEP EN ÇOK HAYVAN YEMİNDE

İhracatta şeker ve şekerli mamuller sektörü öne çıkarken, ithalatta hayvan yemi sektörü en fazla talep gören sektörler arasında yer aldı. Söz konusu sektörlerin dış ticaret içindeki payları da dikkate değer düzeyde.

İhracat ve İthalat Değerlerindeki Değişimler

Sert kabuklu meyveler sektörü ihracatında gözle görülür bir artış yaşanırken, bitkisel yağ sektöründe önemli düşüşler gözlendi. Benzer şekilde, ithalatta da kakao ve çikolata sektöründe artış görülürken, un sektöründe ciddi bir gerileme yaşandı.

Ülkelere Göre Dış Ticaret Verileri

İhracatta Irak, Almanya, Rusya, ABD ve İtalya öne çıkarken, ithalatta Rusya, Ukrayna, Brezilya, ABD ve Malezya en fazla işlem yapılan ülkeler olarak dikkat çekti. Türkiye'nin bu ülkelerle olan ticaret hacmi önemli bir yüzdeyi oluşturdu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İstanbul'un haziran ayı enflasyonu belli oldu

İstanbul'un haziran ayı enflasyonu belli oldu