Türkgün Ekonomi TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Genç nüfusun tarıma dönüşünü sağlamalı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Genç nüfusun tarıma dönüşünü sağlamalı

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, genç nüfusun tarıma kazandırılmasının önemine dikkat çekerek, gençler için teşvik ve destek politikaları geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bayraktar, tarımdaki yaş ortalaması yükselirken, gençlerin tarımdan uzaklaştığına ve çözüm önerilerine ihtiyaç olduğuna işaret etti.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, genç nüfusun tarıma kazandırılmasının önemine dikkat çekerek, gençler için teşvik ve destek politikaları geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bayraktar, tarımdaki yaş ortalaması yükselirken, gençlerin tarımdan uzaklaştığına ve çözüm önerilerine ihtiyaç olduğuna işaret etti.

KAYNAK: AA

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda arz güvenliği riskini önlemek için genç nüfusun tarıma kazandırılması gerektiğine işaret ederek, "Genç nüfusun tarıma dönüşünü sağlayacak politikalar geliştirilmeli, üreticilerimizin gelirleri artırılmalı ve sosyal güvenceleri güçlendirilmelidir." ifadesini kullandı.

Bayraktar yaptığı açıklamada, yaş ortalaması yükselen çiftçilerin tarımdan kopmaması ve gıda arz güvenliğinde sorun yaşanmaması için atılması gereken adımlar olduğunu bildirdi.

Üreticilerin yüzde 82'sinin erkekler, yüzde 18'inin de kadınlardan oluştuğunu aktaran Bayraktar, tarım sektöründe çalışan nüfusun yaş ortalamasının her geçen yıl arttığını belirtti.

Bayraktar, geçen yıl itibarıyla çiftçilerin yaş ortalamasının 59'a çıktığına, bu yaş ortalamasının erkeklerde 58, kadınlarda 61 olduğuna, üreticilerin yüzde 35'inin 65 yaş üzerine çıktığına, yüzde 35'inin de 50-64 yaşında olduğuna işaret etti.

18-32 yaşındaki genç üreticilerin oranının ise sadece yüzde 5 olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "Bu durum, gençlerimizin tarımdan ve kırsal yaşamdan hızla uzaklaştığını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Sosyal güvenlik prim yükü devlet tarafından hafifletilmeli"

Bayraktar, kadın çiftçilerin tarımın geleceği için büyük potansiyel taşıdığını belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Kırsal nüfusumuz, ekonomik, sosyal ve eğitim imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle her geçen yıl azalıyor. Yaklaşık 30 yıldır çocuk doğmayan, kışın tamamen boşalan ve bekçilerle korunan köylerimiz var. 2024 yılında 18-24 yaşındaki çiftçi sayısı yüzde 6, 33-49 yaşındaki çiftçi sayısı da yüzde 4 azaldı. Evlenme çağına gelen gençlerimiz, kentlerde asgari ücretle çalışmayı köyünde çiftçilik yapmaya tercih eder hale geldi. Bu durumu tersine çevirmek için acilen harekete geçmeliyiz. Genç nüfusun tarıma dönüşünü sağlayacak politikalar geliştirilmeli, üreticilerimizin gelirleri artırılmalı ve sosyal güvenceleri güçlendirilmelidir. Prim borçları üreticilerimizin sırtında kambura dönüşmüş durumdadır. Özellikle genç ve kadın çiftçilerin sosyal güvenlik prim yükü devlet tarafından hafifletilmelidir."

"Tarım kooperatifleri güçlendirilerek gençlerin katılımı teşvik edilmeli"

Gençlerin tarımsal arazi edinmesinin kolaylaştırılması, düşük faizli krediler ve hibe desteklerinin artırılması talebinde bulunan Bayraktar, tarımsal girişimcilik için özel fonlar oluşturulması gerektiğini aktardı.

Bayraktar, tarıma dayalı sanayi yatırımlarının desteklenmesi gerektiğine de işaret ederek, şunları kaydetti:

“Tarım kooperatifleri güçlendirilerek gençlerin bu yapılara katılımı teşvik edilmeli, tarım liseleri ve üniversitelerde tarım ile teknolojiyi birleştiren yeni programlar geliştirilmeli. Gençlere modern tarım teknikleri ve girişimcilik eğitimleri verilmeli. Gençlerimizi tarımsal üretime yönlendirecek doğru politikalar uygulanmaz ve çiftçilik mesleğinin saygınlığı geri kazandırılmazsa, uzun vadede ülkemizin gıda arz güvenliği ciddi risklerle karşı karşıya kalacaktır. Gençlerimizi tarıma kazandırmak sadece sektörün değil, ülkemizin geleceği için de büyük önem taşıyor. Gençlerimizin tarımsal üretime katkı sağlaması için devletimizin, özel sektörün ve tüm paydaşların desteği şarttır.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Türkiye-ABD ticari işbirliği çalışma grubu toplandı

Türkiye-ABD ticari işbirliği çalışma grubu toplandı

Türkiye ile ABD arasındaki ortak ticaret çalışma planı kapsamında, yeni dönemde ticari ilişkilerin koordine edilmesi amacıyla oluşturulan çalışma grubu Ticaret Bakanlığı'nda toplandı.

Türkiye ile ABD arasındaki ortak ticaret çalışma planı kapsamında, yeni dönemde ticari ilişkilerin koordine edilmesi amacıyla oluşturulan çalışma grubu Ticaret Bakanlığı'nda toplandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, ABD tarafından yeni döneme ilişkin açıklanan ticaret politikası sonrasındaki süreçte yürütülecek çalışmalar, ilgili kurumlarla birlikte masaya yatırıldı.

Çalışma grubu, ABD-Türkiye ticari ilişkilerinin yeni dönemin koşullarına göre geliştirilmesiyle küresel ticarette artış göstermesi öngörülen korumacılık eğilimlerinin olası etkilerine karşı politika ve stratejileri belirleyecek.

Bu süreçte, ABD ve Türkiye ticari ilişkilerinin yeni dönemin koşullarına uygun olarak güçlendirilmesi çalışmalarının etraflıca ele alınmasına odaklanılacak.

Eylem planı güncellenecek

Toplantıda, ticaret hacminin ABD ile ortak belirlenen 100 milyar dolar hedefine çıkarılmasına yönelik eylem planının da güncellenmesi kararı alındı.

Eylem planı kapsamında, yeni dönemde ABD pazarında potansiyeli bulunan sektörlere ilişkin veri analizleri, pazar araştırma çalışmaları hızlandırılırken bu ülkeyle öncelikli sektörlerde yoğun ticaret heyetleri başlatılıyor, ABD'nin önemli tedarik zincirleriyle Türkiye'de programlar organize ediliyor.

Yeni eylem planıyla ABD'nin pazar ölçeği dikkate alınarak firmaları ve işbirliği kuruluşlarını bir araya getiren Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE), Turquality ve HİSER (Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması. Projesi Desteği) programlarına öncelik verilmesi, tanıtım faaliyetleri, heyetler ve fuarların eyalet bazlı desteklenmesi hedefleniyor.

Eylem planındaki bütün çalışmalar eyalet bazında hazırlanırken yurt dışı lojistik ağlarının desteklenmesi ve alternatiflerin artırılması için destekler geliştirilecek. Eylem planıyla ABD'de düzenlenen fuarların prestijli fuarlar arasına alınması amaçlanıyor.

Bakan Bolat mayısta Washington'a gidecek

Öte yandan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-ABD Ticaret ve Yatırım Konseyinin (TIFA) 12. Dönem Toplantısı'na katılmak üzere mayısta ABD'nin başkenti Washington'a gidecek.

Bolat'ın ziyarette, ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer ile müzakerelerin yanı sıra Türk-Amerikan Konferansı'na da katılması planlanıyor.

Ziyarette, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin her iki tarafın yararına olacak şekilde artırılması, çeşitlendirilmesi ve yeni işbirliği alanlarının geliştirilmesi konusunda somut konular ele alınacak.

Bakan Bolat, Greer’e ABD-Türkiye ortak ticaret çalışma planı kapsamında iki ülke perspektiflerini karşılıklı olarak ele almak üzere önerilerine ilişkin mektup da göndermişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *