Türkgün Ekonomi VİOP'ta endeks kontratı güne düşüşle başladı

VİOP'ta endeks kontratı güne düşüşle başladı

İstanbul VİOP’ta BIST 30 endeksi nisan vadeli kontrat, açılışta yüzde 2,2 kayıpla 10.311 puana geriledi.

İstanbul VİOP’ta BIST 30 endeksi nisan vadeli kontrat, açılışta yüzde 2,2 kayıpla 10.311 puana geriledi.

MUHABİR: Burcu Öner

İstanbul – Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, haftanın yeni işlem gününe satıcılı başladı. Kontrat, açılışta yüzde 2,2 değer kaybederek 10.311,00 puana geriledi.

Önceki gün alıcılı bir seyir izleyen ve normal seansı yüzde 1,1 primle 10.545,00 puandan tamamlayan nisan vadeli endeks kontratı, akşam seansında ise yönünü aşağı çevirerek yüzde 1,8 düşüşle 10.352,00 seviyesine indi.

Bugün açılış seansında da düşüş eğilimini sürdüren kontrat, küresel piyasalardaki belirsizliklerin etkisiyle 10.311,00 puandan işlem görmeye başladı.

Küresel piyasalar, ABD’nin Çin’e yönelik yeni gümrük vergisi adımı nedeniyle yeniden artan jeopolitik ve ekonomik gerilimleri yakından izliyor. Bu gelişme, yatırımcıların risk iştahını azaltırken, gözler bugün açıklanacak olan ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarına çevrildi.

Analistler, yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu belirtirken, yurt dışı piyasalarda Fed’in toplantı tutanakları ile birlikte ABD toptan stok verilerinin izleneceğini kaydediyor.

Teknik açıdan bakıldığında, endeks kontratında 10.300 ve 10.200 puan seviyeleri destek, yukarı yönlü hareketlerde ise 10.400 ve 10.500 puan aralığı direnç olarak öne çıkıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün İslam ve Ahlak Kaza Namazlarında Ezan ve Kamet Şart mı? İşte Merak Edilen Diyanet Görüşü

Kaza Namazlarında Ezan ve Kamet Şart mı? İşte Merak Edilen Diyanet Görüşü

Kaza namazlarında ezan ve kamet okunması gerekir mi? Diyanet, bu sıkça sorulan dini meseleye açıklık getirdi. İşte detaylar...

Kaza namazlarında ezan ve kamet okunması gerekir mi? Diyanet, bu sıkça sorulan dini meseleye açıklık getirdi. İşte detaylar...

MUHABİR: Eylül Şahin

Vakti geçip kılınamayan namazlar, kaza edilerek telafi edilirken bazı sorular da beraberinde geliyor: Kaza namazlarında ezan okunur mu? Kamet getirmek gerekir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konuda önemli bir açıklama yaptı. İşte detaylar…

🕌 Kaza Namazı Nedir ve Neden Kılınır?

İslam’da beş vakit namazın her biri belirli zaman dilimlerinde kılınmakla yükümlüdür. Ancak çeşitli nedenlerle bu vakitler kaçırılabilir. Bu durumda Müslümanlar, dini sorumluluklarını yerine getirebilmek için “kaza namazı” kılar. Kaza namazı, geçmişte kılınamayan farz namazların sonradan telafi edilmesi anlamına gelir.

📢 Kaza Namazlarında Ezan ve Kamet Getirmek Gerekir mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konuda sıkça sorulan "Kaza namazında ezan ve kamet getirmek gerekir mi?" sorusunu net bir şekilde yanıtlıyor:

🔹 Ezan ve kamet, vaktin değil namazın sünnetidir.
Bu sebeple kaza namazı kılarken de ezan ve kamet sünnet olarak uygulanabilir.

🔹 Kaza namazı ezansız ve kametsiz de geçerli olur, ancak eksik olur.
Yani bu sünnetleri terk ederek de kaza namazı kılınabilir fakat dini bakımdan eksik bırakılmış olur.

🔹 Birden fazla kaza namazı kılınacaksa:

Her bir namaz için ayrı ayrı ezan ve kamet getirmek daha faziletlidir.

Ancak yalnızca bir kez ezan okunup, her kaza namazı için ayrı kamet getirilmesi de yeterli görülür.

Kaynak: (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 57-58)

📌 Kamet Nasıl Getirilir?

Kamet, namazın başlayacağını haber veren ve ezana benzer ifadeler içeren bir uygulamadır. Ezandan farklı olarak şu cümle eklenir:

"Kad kâmeti’s-salât" (Namaz başlamıştır)

Kamet, cemaatle ya da bireysel olarak kılınacak farz namazlardan hemen önce getirilir ve sünnettir. Özellikle kaza namazlarında da bu sünneti yerine getirmek, ibadetin ruhunu ve düzenini korumak açısından önem taşır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *