25 Aralık 2024
weather
9°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Faydalı Bilgiler İş arıyorum, kendime uygun işi nasıl seçerim?

İş arıyorum, kendime uygun işi nasıl seçerim?

Doğru mesleği seçmek zahmetlidir. Ancak iyi planlanmış bir kariyer yolunuz olursa iş bulmanız basitleşir. Disiplinli çalışarak, iyi bir planlamayla ve biraz da iç gözlemle sizin ve ailenizin ihtiyaçlarını karşılayacak kazançlı ve tatmin edici bir yol belirleyebilirsiniz.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İş arıyorum, kendime uygun işi nasıl seçerim?

Meslek seçiminde ilgi alanlarınızı göz önünde bulundurun: Hayalinizdeki mesleği düşünün

Meslek seçmeye çalışırken çalışmak zorunda olmasanız bile yapmak isteyeceğiniz veya yapabileceğiniz bir mesleği düşünmelisiniz. Farz edelim ki çok zenginsiniz ve çalışmanız gerekmiyor. Buna rağmen fırsatınız olsa hangi işi yapmak istersiniz? Bu soruya vereceğiniz cevap sizin için en iyi meslek seçimi olmasa da ne yapmak istediğinize dair fikir verecektir.

Örneğin oyuncu olmak istiyorsanız konservatuara ya da iletişim fakültesine girmeyi düşünebilirsiniz. Dünyayı dolaşmak istiyorsanız kabin memuru olabilirsiniz. Bu geçimizi sağlamanın ve hayallerinizi gerçekleştirmenin en iyi yoludur denebilir.

Hobilerinizi ya da yapmayı sevdiğiniz şeyleri işe dönüştürmek çok basittir: Hobilerinizi düşünün

Hobilerimizin bir çoğu gerçek dünyanın ihtiyaçlarıyla ve durumlarıyla uyumludur veya uyumlu olmalıdır demek daha doğru. Yapmaktan hoşlandığınız şeyleri ve bunları nasıl işe dönüştürebileceğinizi düşünmek ile işe başlayabilirsiniz.

Örneğin video oyunları oynamayı seviyorsanız, video oyunu dizayncısı, uygulamacısı ya da kalite kontrol uzmanı olabilirsiniz. Sanattan ya da görsel yapmaktan hoşlanıyorsanız grafik tasarımcı olabilirsiniz. Sporu seviyorsanız öğretmen olun ve sertifika alarak antrenörlük yapabilirsiniz.

Keyif aldığınız şeyleri ya da okuldayken keyif aldığınız dersleri düşünün

Akademik dersler geleceğimizi de şekillendirirken ilerideki mesleğinizin temelini de atabilir.Yalnız bazı meslekler için daha fazla okumanız gerekebilir. Lisedeyken en sevdiğiniz ders gelecekteki mesleğiniz olabilir.

Okuldayken en fazla kimya derslerini mi seviyordunuz?  Laboratuar teknisyeni ya da eczacı olabilirsiniz. Okuldayken en fazla edebiyat derslerini mi seviyordunuz? O zaman editör ya da metin yazarı olabilirsiniz. Okuldayken matematik derslerini mi seviyordunuz? O zaman muhasebeci ya da aktüer olabilirsiniz.

Becerilerinizi göz önünde bulundurun

Okulda öğrenciyken ya da şu anda en etkin olduğunuz alanları düşünün; en etkin olduğunuz dersleri düşünün. Başarılı olduğunuz alan yapmak istediğiniz şey olmayabilir yalnız yetenekli olduğunuz bir alanı seçmeniz geleceğinizi garanti altına almanıza ve etkin olmanıza yardım eder.

Uzman olduğunuz becerileri düşünün

Bir şeyleri onarmak ya da bir şeyler yapmak gibi belirli becerilerde çok iyiyseniz bu becerilerinizi kullanarak etkin olabilirsiniz. Eğitim almanız gerekebilir ya da gerekmeyebilir yalnız kalifiye işçilere olan talep daha yüksektir ve bu kişiler daha basit iş bulur.

Örneğin marangozluk, oto tamiri, inşaat ve elektrik işlerinden anlayan insanlar elleriyle çalışarak ya da bir şeyleri tamir ederek kazanç sağlayabilirler. Bu meslekler istikrarlıdır ve tatmin edicidir.

Aşçılık gibi becerilerde basitçe işe dönüştürülebilir.

Kişilerarası ilişkilerinizi gözden geçirin

Becerileriniz diğer insanlara yardım etme ve diğer insanlarla iletişim kurmaya müsaitse sizin için makul olan bir sürü iş opsiyonu vardır. Diğerleriyle iyi iletişim ve etkileşim kuran insanlar pazarlama, satış ya da benzer iş pozisyonlarında basitçe kariyer yapabilir.

Mesela; başkalarına da göz kulak olmaktan hoşlanan bir karakteriniz var ise hemşirelik yapabilirsiniz, yönetici asistanı ya da büro müdürü olabilirsiniz.

Bilmiyorsanız sormak en doğrusu!

Bazı zamanlarda etkin olduğumuz alanları belirmekte zorlanırız. Hiçbir hususta iyi olmadığınızı düşünüyorsanız ailenize, diğer aile üyelerine, arkadaşlarınıza ya da öğretmenlerinize sormalısınız. Fikirleri sizi şaşırtacak şekilde işinize yarayabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İş dünyasında kalitenin önemi nedir?

İş dünyasında kalitenin önemi nedir?