19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Faydalı Bilgiler Lübbetülayn Ne Demek? Anlamı Nedir?

Lübbetülayn Ne Demek? Anlamı Nedir?

Lübbetülayn anlamı nedir sorusuna cevap verebilmek için öncelikle hangi alanlarda ve hangi anlamlarda kullanıldığını anlamak gerekmektedir.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Lübbetülayn Ne Demek? Anlamı Nedir?
KAYNAK: Haber Merkezi

Arapça kökenli olması ile dikkat çeken bu kelime, çoğu zaman isim olarak da kullanılabilir. Genelde telaffuzu nedeniyle farklı algılanıyor olsa da kullanım amacı iltifat ve sevdiğin kişilere verdiğin değeri göstermek amacındadır.

Lübbetülayn genel anlamı ile “göz bebekleri” anlamına gelir. Türkçe de sürekli kullanılan gözüm, göz bebeğim kelimelerine benzer niteliktedir.

Arapça olan bu sözde “Lübb” en değerli şey anlamlarına gelmektedir. Yine aynı şekilde “Ayn” göz anlamına gelmektedir. En değerli gözüm gibi değerlendirmek doğru olacaktır.

En kıymetli varlık, en değerlim anlamları ile karşımıza çıkan söz, isim olarak da karşımıza çıkar bu gibi durumlar ailelerin çocuklarını çok fazla sevmesi sonrasında karşımıza çıkmaya başlamıştır. Peki, bu ismi koymak, kullanmak ne kadar caiz?

Lübbetülayn İsminin Koyulması Caiz Midir?

Lübbetülayn ismini koymak anlamı nedeniyle oldukça hoş olabilir ancak Caiz olup olmadığını bilmeden kullanmak ve çocuklara bu ismi koymak doğru olmaz.

Sadece Lübbetülayn için değil, tüm isimler için Caiz olup olmadığını anlamak için ismin anlamına bakılması yeterli olacaktır ancak kimi zaman bazı isimlere ve sözlere anlamı ne olursa olsun yasak getirilmiş olabiliyor.

Lübbetülayn sözü için İslam’da herhangi bir kısıtlama bulunmadığı gibi çocuklara bu ismi vermek, bu isim ile seslenmek bir sorun olmasına neden olmayacaktır.

Caiz olmasının yanı sıra İslam’da isim seçimi yaparken “iyi anlamlı isimler” tercih edilmelidir yönlendirmesine de uygundur. Böylelikle caiz olurken önerilen isim modelleri arasında da bulunabilmektedir.

İsmi alan kişinin değerini gösteren, ne kadar sevildiğini ve sevilecek kişi olduğuna dair anlam yükleyen Lübbetülayn, hem kullanan kişiler hem de isme sahip olan kişiler için uygundur.

Lübbetülayn Hangi Dil ve Kültüre Aittir?

Arapça isimler geçmişten günümüze kadar taşıdıkları anlamlar ile öne çıkmıştır. Sadece Lübbetülayn değil pek çok Arapça isim derin ve iyi anlamları ile bilinirler.

Arap kültüründe bulunan ve İslam dünyasında kullanılan Lübbetülayn, iyi isim ve iyi anlam geleneklerini sürdürürken Arap kültüründen çıkış sağlamıştır. Elbette Arap kültüründen çıkış sağlamış olsa da onu değerli kılan bir başka neden de İslam edebiyatında da sürekli bulunuyor oluşu.

Değerli kimse, sevilen kimse ve kıymetli olan anlamlarına gelmesi de söz konusu kullanımın neden önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

Arapça olarak karşımıza çıkan Lübbetülayn, isim ve hitap olarak sıkça tercih edilmektedir. Çocuklarına isim seçerken ikilemde kalan aileler için önerilebilecek olan bu isim, anlamı ve taşıyan kişiye sağladığı enerji sayesinde doğrudan tercih edilebilir durumdadır.

Anlam itibari ile derinliği bulunan bu söz, isim olarak kullanılmadığı durumlarda sevgi belirtmek anlamlarında da sıkça kullanılır. Değer verilen kişiler için Arapça ve İslam aleminde pek çok söz bulunur ancak kolay söylenebilmesi ve en değerli anlamlarını taşıması amacıyla Lübbetülayn daha sık tercih edilmektedir. 

Benzer içerikler için web sitemize göz atabilir. Namaz vakitlerini öğrenmek için hemen tıklayabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Evlilik Yıldönümü İçin Mesajlar

Evlilik Yıldönümü İçin Mesajlar