Mobbing nedir?

Mobbing kavramının hayatımıza yeni girmesine karşın sözcük anlamıyla 'bezdiri' eskilerden beri iş yerlerinde karşımıza çıkan bir durumdur. İşte bu durumun daha iyi anlaşılması için kısa derlememizde izah yoluna gideceğiz.

Mobbing kavramının hayatımıza yeni girmesine karşın sözcük anlamıyla 'bezdiri' eskilerden beri iş yerlerinde karşımıza çıkan bir durumdur. İşte bu durumun daha iyi anlaşılması için kısa derlememizde izah yoluna gideceğiz.

Ahmet İğdişli / TÜRKGÜN

Peki öylese mobbing nedir? Hangi hallerde mobing söz konusudur? sorunlarının cevaplarına bu kısa derlememizde göz gezdirelim;

Mobing nedir?

Günümüzün son derece sıkca karşılaşılan, yalnız ne olduğu pek bilinmeyen bir kavram olan mobbing, aslında sosyal yaşantının olduğu her yerde karşımıza çıkmakta ve üzerinde pek düşünülmeyerek olağan karşılanmaktadır.

Sözlükte ise anlam olarak mobbing: (Latincede; psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme ya da sorun vermek), bilhassa da hiyerarşik yapılanmış gruplarda veya denetimin zayıf olduğu örgüt tiplerinde, gücü elinde bulunduran kişinin veya grubun, diğerlerine psikolojik yollardan, uzun süreli sistematik baskı uygulamasıdır, biçiminde tanımlanmaktadır.

Ancak bir işyerinde çalışan kişilerin sinirlendiği, kavga ettiği, tartıştığı her olayı mobbing olarak nitelendirmek olası değildir. Mobbing olabilmesi için bir anlık bir eylem veya davranıştan ziyade sistematik bir hareket gereklidir.


Mobbing davranış türleri ve özellikleri nelerdir?

Özünde söz konusu Mobbing, sistematik olarak bireyin iş hayatında psikolojik tacize uğramasıdır ve davranışın kaynağı bir olaya değil, bir şahsa odaklanmıştır. Mobbingin en belirgin özelliklerini;

• Kasıtlı olarak yapılması,
• Sistematik olarak yenidenlanması,
• Uzun bir zamandan beri (en azından altı ay) devam ediyor olması,
• Çalışanı işyerinden uzaklaştırmayı amaç edinmesi,10 oluşturmaktadır.

Mobbing hallerine hangilerimizin maruz kaldığı veya mobbing mağdurlarının kim olduğu sorusuna gelince de tanımdan da anlaşıldığı üzere, mağdur ekonomik, kültürel, fiziksel ya da herhangi bir yönden daha zayıf olan çalışandır ve psikolojik tacizi yapan ise bazı durumlarda işveren, bazı durumlarda amir bazı durumlarda de bir diğer bir işçi olmaktadır. Mağdur;

• Yalnız bir kişi,
• Farklı bir kişi,
• Başarılı bir kişi
• Yeni gelen bir kişi

..şeklinde olmaktadır, ki mobbing mağduru olma riski altında bulunan kişiler olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca yaş, cinsiyetin, iş sektörü ve meslek türü gibi parametrelerin mobbing mağduru olma riskini etkilediğini düşünülmektedir.

Bu varsayımda yaş arttıkça mobbing mağduru olma riski artmakta, cinsiyet, iş sektörü ve meslek türü bağlamında ise anlamlı bir farklılık görülmemektedir. Ancak sağlık çalışanlarının, öğretmenlerin, ev işlerine yardımcı olanların daha çok mobbing mağduru olduğu saptanmıştır.

Bunları göz önünde bulundurarak, rastlaşmalarda, mobbing davranışı söz konusudur diyebilirsiniz; işte o beş grup :

1. Grup: Kendini Göstermeyi ve İletişim Oluşumunu Etkilemek
Bu tip grup da ise; amir çalışanın kendini gösterme olanaklarını kısıtlar, sözünü sürekli keser, çalışana bağırırlar ve yüksek sesle azarlar, yaptığı işi sürekli eleştirir vb.

2. Grup: Sosyal İlişkilere Saldırılar
Çevredeki insanların çoğu çalışanla konuşmaz, çalışanın başkalarına ulaşması engellenir ve sanki orada değilmiş gibi davranırlar vb.

3. Grup: İtibara Saldırılar
İnsanlar; çalışanın arkasından kötü konuşurlar, asılsız söylentiler çıkarılır ve böylece çalışan gülünç duruma düşürülür, cinsel imalar yapılır vb.

4. Grup: Çalışan Kişinin Yaşam Kalitesi ve Mesleki Durumuna Saldırışlar
Çalışanlar için hiçbir özel görev yoktur, verilen işler geri alınır, çalışana anlamsız işler verilir ve işi sürekli olarak değiştirilir, mali yük getirecek genel zararlara sebep olunur vb.

5. Grup: Kişinin Sağlığına Doğrudan Saldırılar
Çalışan personel fiziki olarak ağır işler yapmaya zorlanır, fiziksel şiddet tehditleri yapılır, (ör: fiziksel zarar, doğrudan cinsel taciz vb.)

..şeklindedir.

İlerleyen yazılarımızda iş yerinde mobbingin cezasına da değineceğiz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Bodrum açıklarında film gibi operasyon: Uyuşturucu kaçakçılarına ceza yağdı!

Bodrum açıklarında film gibi operasyon: Uyuşturucu kaçakçılarına ceza yağdı!

Muğla'nın Güllük Limanı'nda "Ocean Blue" gemisinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 81 kilo uyuşturucu ele geçirildi.

Muğla'nın Güllük Limanı'nda "Ocean Blue" gemisinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 81 kilo uyuşturucu ele geçirildi.

KAYNAK: DHA

26 Temmuz 2022 tarihinde, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Güllük Limanı’na demir atan Vanuatu bayraklı “Ocean Blue” isimli ticari gemide uyuşturucu operasyonu düzenlendi. Alınan ihbar üzerine harekete geçen ekipler, gemiyi yakın takibe aldı.

Bu sırada ABD bayraklı “Belgor” adlı lüks yatın, “Ocean Blue”ya yanaştığı ve ardından Yalıkavak açıklarından Yunan kara sularına doğru kaçmaya başladığı belirlendi. Sahil güvenlik, yatı durdurmak için dört botla peşine düştü. Hava desteği olarak helikopter ve uçak da devreye girdi. Yaklaşık 4 saat süren kovalamacanın ardından yat ateş açılarak durduruldu.

Gemi ve çevresinde yapılan aramalarda ilk etapta 3 kilo, daha sonra deniz ve kıyı aramalarında toplam 81 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi.

Mürettebat ve yat sahibi hakkında 30 yıla kadar hapis istemi

Olayla ilgili lüks yat ve “Ocean Blue” gemisinde bulunan toplam 18 kişi gözaltına alındı. Tutuklananlar arasında yatın sahibi ve eski armatör Ali Korkman Erbacıoğlu da yer aldı. Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 110 sayfalık iddianamede, sanıkların “uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti” suçundan 20 ila 30 yıl arasında hapisle cezalandırılması talep edildi. Dava, Bodrum Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor.

Bilirkişi raporu ‘arıza’ savunmasını çürüttü

Sanıklardan Eser Özyapı, daha önceki duruşmalarda geminin gaz kolunda arıza olduğunu, bu yüzden duramadıklarını ve uyuşturucu maddelerden haberinin olmadığını ileri sürdü. Ancak bilirkişi raporunda “Ocean Blue” gemisinin makine pitch kontrol sisteminde herhangi bir arıza kaydına rastlanmadığı belirtildi. Üstelik çuvalların üzerinde Özyapı’nın görev yaptığı makine dairesine ait yağ kalıntıları bulundu.

Sahil güvenlik uyarılarına rağmen durmadı

Lüks yat personeli İbrahim Çelik’in ifadesine göre yatı Ali Korkman Erbacıoğlu kullanıyordu. Sahil güvenliğin “dur” çağrılarına rağmen durmayan Erbacıoğlu'nun telefonla bir görüşme yaparak, "sıkıntı var" dediği ve ardından telefonu denize attığı ifade edildi. Çelik, sahil güvenliğin yatın motorlarını durdurması için sürekli uyarıda bulunduğunu, fakat Erbacıoğlu’nun bu ikazlara aldırış etmediğini anlattı. Bu süreçte yatın durdurulması için ateş açıldığı da kaydedildi.

“Denizde çuval bulunması imkansız” savunması

Geminin çarkçıbaşı Necmettin Berber, çıkış öncesi makine dairesinde kontroller yaptıklarını, olağandışı hiçbir şeye rastlamadıklarını savundu. Bir diğer sanık Atilla Argüz ise olayın tamamen kurmaca olduğunu iddia ederek, “Denizde bulunduğu iddia edilen çuvalların o günkü rüzgar ve akıntı koşullarında orada bulunması mümkün değildir,” ifadelerini kullandı.

10 sanığa ağır ceza: 30 yıl hapis ve para cezası

Mahkeme, lüks yatın sahibi Erbacıoğlu dahil 10 sanığı, “uyuşturucu madde ticareti” suçundan ayrı ayrı 30 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ayrıca her birine 375 bin TL adli para cezası verildi. Aralarında Eser Özyapı, Hasan Akkurt, Mamuka Charchua ve Necmettin Berber'in de bulunduğu 8 sanık ise yeterli delil olmadığı gerekçesiyle beraat etti.

Bu operasyon, sahil güvenlik takibi açısından Türkiye kıyılarında gerçekleştirilen en dikkat çekici operasyonlardan biri olarak kayıtlara geçti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *