Reflektör özellikle uzun yollarda başınıza gelebilecek arızalar için olmazsa olmaz bir kaza önleyicidir. Işık yansıtma özelliği ile öne çıkan ve güvenlik amacıyla kullanılan bu araç yol güvenliğini ciddi oranda arttırması ile bilinir.
- Kaza sonrasında,
- Araç arızası sonrasında,
- Yolda kalma durumlarında,
- Yolda yaşanacak olan duraksamalar sırasında.
Yolun biraz gerisine koyularak yol boyunca fark edilmenizi sağlar. Söz konusu farkındalık olası kazaların yaşanmasını engeller, can ve mal güvenliğinizi sağla.
Her ne kadar yüksek görünürlüğü ile bunu sağlıyor olsa da otoyolda doğru şekilde yerleştirilmediğinde kaza oranlarında artış gözlemlenecektir.
Reflektörler genellikle üçgen, kenarları far ışığı ile birlikte parlayan yapıda, farkındalık yaratan ürünlerdir.
Reflektör Ne İşe Yarar?
Reflektör genellikle ışığı geri yansıtan yapısı ile öne çıkmaktadır. Görüş mesafesinin düştüğü alanlarda ve olası risklerin farkındalığı için kullanılan bu ürünler, arkadan gelen sürücülerin yavaşlamasını sağlar.
Yol ile ilgili bir sorun olduğunun bildirilmesini sağlar ve trafiğin yavaşlayarak olası kazaların önlenmesini sağlar. Trafik kanunu yönetmeliğine göre reflektörler her araçta var olmalıdır.
- Yollara koyularak yol güvenliğini arttırır,
- Bisiklet ve motosiklette görünürlüğü arttırır,
- İnşaat alanlarında iş güvenliği sağlar,
- İşçilerin ve yayaların fark edilmesini sağlar,
- Trafik kazalarının fark edilmesini sağlar,
- Araç görünürlüğünü arttırarak olası kazaların önüne geçer.
Listemizden de anlaşılacağı üzere reflektörlerin birden fazla çeşidi bulunmaktadır.
Reflektör Çeşitleri Nelerdir?
Reflektör çeşitleri birden fazla olarak karşımıza çıkıyor. Her ne kadar reflektör kavramı araçlarda kullanılan üçgen belirteci hatırlatıyor olsa da bisiklet ve yayalar da dahil olmak üzere pek çok alanda reflektör kullanımı mümkündür.
- Araç İçin Reflektörler: Araç arka kısmına yerleştirilerek olası kazaları önler.
- Bisiklet Reflektörleri: Bisikletin pedallarında, tekerler kısımlarında bulunur, dilerse sürücü de üzerine takabilir ve karanlık yollarda görünürlüğü arttırır.
- Yol Kedi Gözleri: Reflektör genel anlamıyla ışığı geri yansıtan maddelerdir. Yol kenarında, virajlarda bulunan parlaklıklar “kedi gözü” olarak nitelendirilir ve onlar da birer reflektör çeşididir.
- Giyilebilir Reflektör Modelleri: Yaya, bisikletli, motorlu, yol işçisi gibi yolda fark edilmesi gereken kişilerin giydiği modeldir.
- Acil Durum İçin Kullanılanlar: Trafik kazalarını bildirmek, yol arızalarını ve çalışmalarını bildirmek, gece düşük ışıklarda gelen araçları uyarmak için kullanılan reflektör çeşididir. Şekli genellikle üçgen olur ve belirli bir mesafe uzağa konularak gelen araçların yavaşlamasını sağlar.
Reflektör En Az Kaç Metre Uzaklığa Konulmalıdır?
Her ne kadar reflektörler farkındalığı arttırıyor olsa da özellikle araç reflektörleri yanlış yerleştirilme sonucunda kaza önleyiciliğini tamamen kaybediyor. Reflektör kullanımı kaza önleme ve arkadaki araçları uyarma konusunda oldukça önemlidir.
Araç Reflektörü Kullanımı:
Kaza veya yolda arızalanan aracın en az 50 metre uzağına yerleştirilmelidir, diğer sürücülerin fark edebileceği şekilde konumlandırılırken yolu da engellememelidir.
Bisiklet Reflektörleri:
Bisikletin pedallarında bulunan bu reflektörlere ek olarak bisikletin jantlarına da reflektör yerleşimi sağlanabilir. Bunlar dışında:
- Sele altına yerleştirme,
- Bisiklet kadrosuna reflektör bant sarımı,
- Reflektörlü giysi.
Tercih edilebilir.
Yaya Reflektörleri:
Reflektörlü yelek kullanımı görünürlüğü arttırabilmekte ancak yaya olarak ilerlediğiniz alanda kendinizi daha da belirgin hâle getirmek için ayakkabı ve el bileklerinize de reflektör yerleştirebilirsiniz.