Şecaat Nedir?

Günümüzde dini tasvirlerde oldukça sık kullanılan şecaat kelimesi, Arapça bilmeyen insanlar tarafından merak edilmektedir. İnsanlar şecaat anlamı nedir, hangi durumlarda kullanılır ya da şecaat örnekleri nedir gibi soruları araştırarak bu kelimenin detaylarını öğrenmek istemektedir.

KAYNAK: Haber Merkezi

Sizler de bu kelimeyi ilk kez duyanlardan ve şecaat anlamı nedir örnekleri nelerdir diye merak edenlerdenseniz yazımızın tamamında bu kelime hakkında detaylı bir bilgi sahibi olabilirsiniz. Sizler için yaptığımız araştırmada şecaat hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarına yazımızda yer verdik. Gelin birlikte bakalım şecaat örneklerine ve anlamına.

Şecaat Ne Demek?

Şecaat anlamı Türk Dil Kurumuna göre kahramanlık olarak geçmektedir. Ancak İslam dünyasındaki anlamı oldukça çeşitlidir. Allah yolunda korkusuz olma manasına da gelen bu kelime Arapça “ş-c-a-t” kökünden türemiştir. Yiğitlik, bahadırlık, kalp temizliği gibi çeşitli anlamları vardır. Lakin özellikle zor durumlarda cesaretli davranan ve ölümü küçümseyen yiğitler için kullanılmaktadır.

Mesela şecaat örnekleri arasında Çanakkale savaşı yer almaktadır. Orduda görev alan tüm askerler düşmanın gücünü küçümseyip Allah’a tevekkül ederek ölümü göze almış ve savaşmışlardır. Bu durum şecaat ile açıklanmaktadır. Dinimizde de bu özellik bir erdem olarak görülmekte ve Müslümanlarda olması gerektiğine inanılmaktadır. İnsanların en şecaatlisi ise peygamber efendimiz görülmektedir.

Şecaat Örnekleri Nelerdir?

Şecaat anlamı kadar merak edilen bir diğer soru şecaat örneği nelerdir sorusudur. Cesaret ve yüreklilik gösterilen her olay aslında bir şecaat örneği sayılmaktadır. Cesaret gösteren ve yiğitlik gösteren insanlar için atalarımız “yiğidi öldürebilirsin ama şecaatini öldüremezsin” diye bir söz kullanmışlardır.

Ancak Müslüman âleminde genellikle Allah’a tevekkül ederek dini koruma hususunda cesur adımlar atılması durumunda sıkça kullanılan bir kelimedir. Hz. Ali başta olmak üzere sahabelerin yapmış oldukları savaşlar aslında bir şecaat örnekleri olarak kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra yangında kalan insanları kurtaran bir yiğitte şecaat örneği göstermiş olmaktadır.

Bu kelimeye en yakın “Necdet” kelimesi de kullanılmaktadır. İkisi de hemen hemen zorlu durumlara atılarak cesaret örneği gösteren kişiler için kullanılmıştır. Arapça kökenli bir yapısı olduğundan dolayı dini bir anlamı olduğunu düşünenler yanılmaktadır. Günümüzde kahramanlık, yüreklilik ve cesaret kelimeleri kullanıldığından dolayı bu kelime kulağımıza yabancı gelse de aslında zorlu durumlarda Allah’a teslimiyet göstererek düşmana ya da zorlu duruma karşı koymak anlamına gelmektedir.

Şecaat örnekleri günlük hayatımızda karşımıza oldukça çok çıkmaktadır. Mesela pandemi döneminde hastalığa rağmen azimle çalışan hekimlerimiz büyük bir şecaat örneği sergilemiş ve Allaha tevekkül ederek düşmanı (virüsü) yenmeye çalışmıştır. Aklınıza gelebilecek tüm yiğitlik gerektiren durumlar tamamen bir şecaat örneği olarak ele alınabilir. Artık şecaat anlamını öğrendiğinizden dolayı aklınıza pek çok örnek gelecektir. Kısacası iman gücü ile imkânsız gözüken olayları çözmek için cesaret göstermek olarak kabul edebilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Türk savunma sanayii dünyanın 180 ülkesine ihracat yapıyor

Türk savunma sanayii dünyanın 180 ülkesine ihracat yapıyor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Haluk Görgün, Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra kurulan Türk savunma şirketlerinin dünyanın sayılı şirketleri arasına girdiklerini belirterek, "Bugün, dünyanın 180 ülkesine ihracat yapan bir sektör haline geldik." dedi.

KAYNAK: AA

TRT'nin iletişim paydaşı olduğu TEKNOFEST KKTC, kamu kuruluşları, teknoloji devleri, üniversiteler ve medya kuruluşlarının da aralarında olduğu 132 kurumun katılımıyla eski Ercan Havalimanı'nda gerçekleştiriliyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Görgün, TEKNOFEST KKTC'ye yoğun ilgi gösterildiğini söyledi.

TEKNOFEST'in Kıbrıs'ta yapılmasının önemine değinen Görgün, "Burada olmanın hem Kıbrıs'ta yaşayanlar hem de savunma sanayimiz için ayrı ayrı anlamları var. Biz TEKNOFEST'i bir sene İstanbul'da yapıyoruz, takip eden sene de Anadolu'da veya bazen de kardeş ve bu etkinliğe talip olan ülkelerde yapıyoruz. Geçtiğimiz dönem de Gaziantep'te yapmıştık. TEKNOFEST Karadeniz ve Akdeniz'i yaptık. Arada da TEKNOFEST Azerbaycan'ı yaptık. Azerbaycan'dan sonra da yurt dışında düzenlediğimiz ikinci festival bu oldu." diye konuştu.

“Her sorumluluk, şirketlerimiz tarafından en iyisiyle yerine getirildi”

Görgün, dünyada savunma sanayii alanında ilk 100'e giren 5 Türk şirketi olduğunun altını çizerek, "Bu şirketlerimiz, Kıbrıs Barış Harekatı'ndan hemen sonra kendi kendine yeten bir ülke olmak için kuruldular. Ordumuzun ihtiyaç duyduğu ve güvenlik güçlerimizin ihtiyaç duyduğu ekipmanlar bir telsizden başlayarak üretilmeye başlandı. Bugün geldiğimiz noktada ASELSAN, şu anda dünyanın neredeyse her yerine en kaliteli ve en çok arzu edilen telsizlerini satar hale geldi. Üzerine alınan her sorumluluk, şirketlerimiz tarafından en iyisiyle yerine getirildi. Bugün, dünyanın 180 ülkesine ihracat yapan bir sektör haline geldik." şeklinde konuştu.

Türkiye'de savunma sanayiinde çalışanların yaş ortalamasının 33 olduğunu anlatan Görgün, yüksek teknoloji ürünlerini çok dinamik, ve genç bir kuşağın ürettiğini vurguladı.

Görgün, daha önce yarışmalara katılanların yeni yarışma kategorileriyle daha iyisini yapmak üzere çalıştıklarını belirterek, "Öğrencilik hayatları bittikten sonra da öyle arkadaşlarımız var ki kendi şirketlerini kuruyorlar. Profesyonel olarak başka iş yerlerinde çalışırken dahi TEKNOFEST'in bir parçası olmak adına yarışmacı kardeşlerine mentörlük yapanlar var. İşte milli ruh bu." dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *