20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Faydalı Bilgiler Halı saha öncesi doktor kontrolü şart

Halı saha öncesi doktor kontrolü şart

Amatör müsabakaların yapıldığı halı saha gibi alanlarda, ani kalp durması sonucu ölümlerde artış var. Uzmanlar uyarıyor: Efor gerektiren sporları yapmadan önce mutlaka sağlık kontrolünden geçmek gerekiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Halı saha öncesi doktor kontrolü şart

İHA - Futbolseverlerin vazgeçilmezi haline gelen halı sahalarda, son dönemlerde yaşanan ani ölümler dikkat çekiyor.

Özellikle gençler tarafından sıklıkla tercih edilen halı saha maçlarında, ölümler genellikle ani kalp durmasından kaynaklanıyor.

Manisa Şehir Hastanesi Kardiyoloji Hekimi Uzm. Dr. Mehmet Burak Özen, yüksek efor gerektiren aktivitelerden önce sağlık kontrolü yaptırılması gerektiğini hatırlattı.

"Her yaşta görülebiliyor"

Uzm. Dr. Özen, halı sahalarda yaşanan ölümlerin, tıp dilinde ani kardiyak ölüm olarak geçtiğini belirtti:

“Halı sahalarda gördüğümüz şey ani kalp durması. Bu, hastane dışındaki ölümlerin en önemli nedeni. Ani kardiyak ölümler her yaşta görülebiliyor. Özellikle kalp hastalığı olanlarda, ritim bozukluğu olanlarda, doğuştan kalp rahatsızlığı olanlarda daha sık görülüyor. Ani kardiyak ölümlerin yüzde 70’inin nedeni kalp damarının tıkanması. Fakat özellikle biz genç hastalarımızda bunu ritim bozukluğu şeklinde görüyoruz."

40 yaş üstü için daha riskli

“Ne yazık ki son zamanlarda halı sahalarda bunu çok sık görmekteyiz. Bu yüzden hastaların ağır, efor gerektiren ve yarışmalı sporları yapmadan önce mutlaka kardiyologlarıyla, kalp hastalıkları uzmanlarıyla görüşmelerinde fayda var. Özellikle yaşınız 40’ın üzerindeyse ve yarışmalı spor yapacaksanız, karşınızda bir rakip varsa, mutlaka kontrole gidin."

"Ani kardiyak ölümler engellenebilir"

Uzm. Dr. Özen, ani kardiyak ölümleri engelleyebilmek için yapılabilecekleri anlattı:

“Biz bu hastaların çoğunu ritim bozukluklarından kaybediyoruz. İnsanların çok sık yaşadığı yerlerde ve ağır spor yapılan yerlerde, havaalanları, kamu binaları, halı saha ve spor yapılan diğer merkezlere ‘şok aleti’ dediğimiz otomatik eksternal defibrilatör, bunlar bir paket şeklindedir, hastaya direkt bağlanır. Hastada ölümcül bir ritim bozukluğu varsa hastaya müdahale eder. En son yapılan İstanbul Havaalanı'nda bu eksternal defibrilatörlerden bulunuyor. Bunlar eğer yaygınlaşırsa, halı saha, sinema, alışveriş merkezlerinde, kamu binalarında eksternal defibrilatörlerden bulunursa biz bu nedenle kaybettiğimiz hasta sayısını azaltabiliriz.”

Koronavirüs nedeniyle ani kardiyak ölümlerin arttığına dair net bir veri yok

Uzm. Dr. Özen, “COVID-19 sonrası ani kardiyak ölümün artıp artmadığını gösteren, çok fazla hastayı içeren bir çalışma yok. Az verili birkaç çalışma var. Bunlar da özellikle Covid'den yatış esnasında inmenin ve kalp krizinin arttığını bize gösteriyor. Ancak COVID-19 sonrası normal hayata dönen hastalarda ani kardiyak ölümlerin arttığını gösteren bir veri yok. Ama hastalarımıza özellikle COVID-19 geçirdikten sonra eğer göğüs ağrıları, nefes darlıkları devam ediyorsa bu hastaların da kardiyoloji ya da göğüs uzmanlarına en kısa sürede başvurmalarını öneriyoruz” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Siirt'in "şal şepik" kumaşı dünyaya açılmak için destek bekliyor

Siirt'in "şal şepik" kumaşı dünyaya açılmak için destek bekliyor