Türkgün Galeriler Dünya Mars’ı yaşanabilir hale getirmek hayal değil

Mars’ı yaşanabilir hale getirmek hayal değil

Bilim insanları, Mars’ta Dünya benzeri bir atmosfer oluşturmanın teorik olarak mümkün olduğunu belirtiyor. Polonya Bilimler Akademisinden Dr. Leszek Czechowski tarafından hazırlanan çalışma, Mars’ın atmosfer basıncını insan yaşamına uygun seviyeye çıkarmanın yollarını ele alıyor.

Bilim insanları, Mars’ta Dünya benzeri bir atmosfer oluşturmanın teorik olarak mümkün olduğunu belirtiyor. Polonya Bilimler Akademisinden Dr. Leszek Czechowski tarafından hazırlanan çalışma, Mars’ın atmosfer basıncını insan yaşamına uygun seviyeye çıkarmanın yollarını ele alıyor.

KAYNAK: Sciencealert
Mars’ı yaşanabilir hale getirmek hayal değil 1

Mars yüzeyinde su, mevcut atmosfer basıncında anında kaynamaya başlıyor. Bu nedenle gezegendeki herkesin sürekli basınçlı giysilerle dolaşması gerekiyor. Ancak gezegenin bazı bölgeleri, Dünya’dakine nispeten daha yakın basınç değerlerine sahip.

 

1 / 9
Mars’ı yaşanabilir hale getirmek hayal değil 2

En umut verici bölge olarak Hellas Planitia öne çıkıyor. Mars’ın bu alçak rakımlı vadisinde, atmosfer basıncı Dünya deniz seviyesinin yaklaşık yüzde biri kadar. Bu, insan derisinin doğrudan maruz kalması durumunda dahi anında kaynama yaşanmayacak seviyeye en yakın nokta.


 

2 / 9
Mars’ı yaşanabilir hale getirmek hayal değil 3

Atmosfer için kaynak nereden bulunacak?

Dr. Czechowski, Mars’a Dünya benzeri bir atmosfer kazandırmak için ihtiyaç duyulacak gazların taşınmasının büyük mühendislik sorunları içerdiğine dikkat çekiyor. Ana asteroit kuşağındaki cisimler yakın olmalarına rağmen yeterli su ve azota sahip değil.

 

3 / 9
Mars’ı yaşanabilir hale getirmek hayal değil 4

Buna karşın, Kuiper Kuşağı’ndaki buzlu gökcisimleri bu açıdan daha zengin kaynaklar barındırıyor. Çalışmada, bu cisimlerin Mars’a yönlendirilerek çarpıştırılması öneriliyor. Böylece hem içerdikleri gazlar atmosfere katılıyor hem de çarpmanın etkisiyle gezegen ısınmaya başlıyor.

 

4 / 9
Mars’ı yaşanabilir hale getirmek hayal değil 5

Yüzlerce yıl sürebilecek bir süreç

Oort Bulutu gibi uzak bölgelerden getirilecek cisimler ise Mars’a ulaşmak için binlerce yıl gerektiriyor. Kuiper Kuşağı’ndan yönlendirilecek cisimler teoride daha kısa sürede ulaşabiliyor ancak Güneş’e yaklaştıklarında parçalanma riski taşıyor.

 

5 / 9
Mars’ı yaşanabilir hale getirmek hayal değil 6

Bu nedenle, bilim insanı, böyle bir gökcismini kontrollü bir şekilde Mars’a ulaştırmak için füzyon enerjisiyle çalışan iyon motoru gibi bir itki sistemine ihtiyaç duyulacağını belirtiyor.

 

6 / 9
Mars’ı yaşanabilir hale getirmek hayal değil 7

Henüz çok başındayız ama hayal değil
Çalışmada, Mars’ın atmosferini insan yaşamına bir nebze de olsa elverişli kılmak için teorik olarak yeterli materyalin mevcut olduğu ifade ediliyor. Ancak bunun hayata geçirilmesi için çok ciddi mühendislik çalışmaları, büyük enerji kaynakları ve uzun yıllar sürecek çabalar gerekiyor.

 

7 / 9
Mars’ı yaşanabilir hale getirmek hayal değil 8

Uzmanlara göre, tüm bu zorluklara rağmen Mars’ın gelecekte yaşanabilir bir gezegen haline gelmesi olasılık dışı değil.

8 / 9
Mars’ı yaşanabilir hale getirmek hayal değil 9

Ancak bu hedefe ulaşmak için önce Kızıl Gezegen’e “büyük kayaları çarptırmak” gerekiyor.

9 / 9
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 16 milyar 202 milyon lira azalarak 728 milyar 91 milyon liraya düştü.

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 16 milyar 202 milyon lira azalarak 728 milyar 91 milyon liraya düştü.

KAYNAK: AA

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) yayımladığı haftalık bültene göre, bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi, 11 Nisan haftasında 283 milyar 550 milyon lira artarak 17 trilyon 716 milyar 448 milyon liradan, 17 trilyon 999 milyar 997 milyon liraya çıktı.

Bankacılık sektöründe toplam mevduat ise bankalar arası dahil geçen hafta 294 milyar 622 milyon lira artarak 21 trilyon 272 milyar 828 milyon lira oldu.

Tüketici kredileri 2 trilyon 207 milyar liraya ulaştı
Tüketici kredilerinin tutarı, 11 Nisan itibarıyla 20 milyar 591 milyon lira artarak 2 trilyon 206 milyar 904 milyon liraya yükseldi. Söz konusu tutarın 551 milyar 721 milyon lirası konut, 65 milyar 81 milyon lirası taşıt ve 1 trilyon 590 milyar 102 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu.

Bu dönemde taksitli ticari kredilerin tutarı, 23 milyar 492 milyon lira artarak 2 trilyon 553 milyar 368 milyon lira oldu. Bankaların bireysel kredi kartı alacakları ise yüzde 1,7 artarak 2 trilyon 5 milyar 330 milyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Bireysel kredi kartı alacaklarının 682 milyar 964 milyon lirasını taksitli, 1 trilyon 322 milyar 366 milyon lirasını taksitsiz borçlar oluşturdu.

Yasal öz kaynaklar arttı

Bankacılık sektöründe takipteki alacaklar, 11 Nisan itibarıyla önceki haftaya göre 7 milyar 816 milyon lira artışla 366 milyar 111 milyon liraya çıktı. Takipteki alacakların 268 milyar 414 milyon lirasına özel karşılık ayrıldı.

Aynı dönemde bankacılık sisteminin yasal öz kaynakları, 193 milyon lira artarak 3 trilyon 776 milyar 506 milyon lira oldu.

KKM bakiyesi ise geçen hafta 16 milyar 202 milyon lira azalarak 728 milyar 91 milyon liraya geriledi. Böylece KKM büyüklüğü, toplam mevduatın yüzde 3,42'si oldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *