16 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Galeriler Gündem Beyni 20'li yaşlara döndürüyor! Hafızayı yenileyen besin…

Beyni 20'li yaşlara döndürüyor! Hafızayı yenileyen besin…

Dengeli ve sağlıklı beslenmek organlarımız için oldukça önemlidir. Bu şekilde beslendiğimizde hem sağlıklı kalıyoruz hem de hastalıklara yakalanma riskimiz azalıyor. Aynı zamanda sağlıklı beslenmek, beyni geliştirerek, güçlenmesine de yardımcı oluyor. Şimdi söyleyeceğimiz bu besin ise beynin 20'li yaşlara dönmesini sağlıyor. İşte hafızayı çelik gibi yapan mucize besin…

Sağlıksız beslenme stili, hastalıkları da beraberinde getirir. Özellikle bu düzensiz beslenme, sinir sistemini olumsuz yönde etkiliyor. Bu yüzden sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz. Peki beyni yenileyen besinlerin neler olduğunu biliyor musunuz? Gelin bu gıdaların neler olduğuna birlikte bakalım.
FOLİK ASİT OLDUKÇA ÖNEMLİ Beyin gelişiminde folik asit önemli bir rol oynuyor. Özellikle anne adaylarının gebelik süreçlerinde bu asidi yeterli düzeyde alması, bebeğin beyin gelişiminde oldukça önemli role sahip.
Sadece bebekler için değil yetişkin bireyler içinde fazlasıyla önemlidir. Folik asit açısından zengin besinler tüketmek, hafızanızı zinde tutarak, beynin güçlenmesini sağlar.
Alzheimer ve bunama gibi risklere karşı önlem almak istiyorsanız; ıspanak, şalgam, bezelye, limon ve fasulye gibi besinleri düzenli miktarda tüketmeye özen gösterin.
CEVİZ VE BADEM Yapılan çalışmalar sonucu düzenli olarak E vitamini içeren besinler tüketmek, beyin sağlığını korumaya yardımcı oluyor.
E vitamini alımını artırmak için; ceviz ve badem tüketmeye özen gösterin. Bu ikili beynin gelişiminde önemli bir rol üstleniyor.
Cevizin içerisinde bulunan doymamış yağ asitleri, hafızayı güçlendirerek, nöral etkileri iyileştiriyor. Bu iki sağlıklı kuruyemişi bir avuç olacak şekilde sabah kahvaltısında tüketmeniz tavsiye edilir.
YABAN MERSİNİ Şifa kaynağı olan bu besin, yüksek miktarda antioksidanlara (özellikle flavonoidler) sahiptir. Yapılan araştırmalar sonucu, yaban mersini beyin sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu tespit edildi.
Bu besin hafızayı zinde tutuyor, alzheimer'a karşı büyük oranda koruma sağlıyor. Aynı zamanda yaban mersini, strese karşı beyni korumaya yardımcı oluyor.
DOMATES C ve A vitamini içeriği ve kalp hastalıklarıyla savaşan bileşenleri ile bilinen domates, aynı zamanda önemli bir beyin gıdasıdır.
Bu şifa dolu besin, antioksidan ve likopenler açısından oldukça zengindir. Bu yüzden bu mucizevi besini mutlaka yemeklerinize ve salatalarınıza eklemeyi ihmal etmeyin.
BROKOLİ Brokoli antioksidanlar açısından zengin bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda güçlü bir kanser savaşçısı olarak bilinir.
Bu süper besin, beyin sağlığını geliştiren K vitamini ile doludur. İçerisindeki K vitamini, beyin hücrelerinin çoğalmasına ve beyni yenilemeye yardımcı olur.
BALIK Balık, beynin sağlıklı kalmasında önemli bir rol oynuyor. Bu mucizevi besin, içerdiği omega-3 asidi sayesinde, beyin fonksiyonlarını iyileştiriyor.
Balığın içerisinde bulunan protein ve amino asitler, beynin ihtiyacı olan sıvıyı karşılayarak, hafızayı güçlendirmeye yardımcı oluyor.
Bununla beraber balık tüketimi, stres içerisindeyken daha hızlı düşünmeye önemli derecede katkı sağlıyor.
AVOKADO Avokado beyin sağlığı için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Champaign'deki Illinois Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar sonucu, günde bir avokado yiyenlerin, yemeyen kişilere göre hafızalarının daha kuvvetli olduğunu ve bir işe daha kolay odaklandığını tespit etti. Bu yüzden kahvaltıda ( haftada 3 gün) düzenli olarak avokado tüketmeye özen gösterin.
SAKATATLAR Sakatatlar çok severek tüketilmese de, sağlık için oldukça faydalıdır. İçerisindeki vitaminler sayesinde, kanserli hücrelerin oluşumunu engeller.
Ayrıca B12 vitamini açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Vitamin deposu olan sakatatlar, vücutta kolajen üretimini sağlıyor, alzheimer riskini azaltıyor ve beyni gençleştiriyor. Kaynak: Sabah
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Küvet, kayık, mangal hatta su deposu! İstanbul’un barajlarında yok yok

Küvet, kayık, mangal hatta su deposu! İstanbul’un barajlarında yok yok